Ordning bland kvitton – uppdrag vecka 13

Ibland får jag ett plötsligt organiseringsinfall och tar jag tag i något. Som nu med kvitton. Fick plötsligt ett infall att organisera bland dem. Får ni också sådana?

Och det var verkligen på tiden. Min låda, i vilken jag slänger in alla relevanta kvitton innan de ska sorteras in, var helt full.

Låda för kvitton

Det var även hög tid att förbereda min kvittopärm för år 2016. Vad jag menar med kvittopärm? Jo, jag har tidigare skrivit om hur jag har skapat ordning bland mina kvitton. Då skrev jag om att jag hade delat in en pärm efter kategorier inom vilka jag sparar mina kvitton. Dessa är accessoarer, sov- & underkläder, träningskläder, kläder, smycken, skor mm. Anledningen till dessa kategorier är att jag antigen behöver spara kvitton så att jag kan reklamera varan vid behov eller för att jag vill ha en årskoll över hur mycket pengar jag spenderar på vissa saker.

Varje kategori har tre flikar  – en för varje år. Så i min pärm står det exempelvis ”kläder 2013”, ”kläder 2014” och ”kläder 2015”. Jag har skaffat en innehållsförteckning som lätt går att dra ur, vilket underlättar. Sedan skriver jag alltid med blyertspenna så att det går att sudda ut ett år och skriva in ett nytt.

Ordning bland kvitton

 

Bakom varje flik har jag satt in en platsficka i vilken jag lägger mina kvitton. Jag lägger inte mer tid eller organisering på det än att just att lägga in kvitton i rätt plastficka. Eftersom jag lägger varje nytt kvitto överst och tömmer plånboken allt eftersom så blir det ju någorlunda sorterat efter datum i vilket fall. Men eftersom jag sällan behöver leta efter något kvitto så är det onödigt att lägga ner mer tid på det än så här tycker jag.

Nu när vi kommit en bit in i 2016 blev det dags att rensa bort 2013. Så jag tog ut mina kvitton för 2013 inom varje kategori, räknade ihop årsbeloppet och kastade alla förutom vissa som jag av olika anledningar ville spara lite längre. Dem la jag en plastficka längst bak i pärmen. Ändrade innehållsförteckningen från 2013 till 2016 för varje kategori och la kvitton jag fram tills nu hade i lådan i relevant ficka i stället.

Detta tog mig ca 3 timmar. Förutom att få ordning på kvitton så känns det skönt att veta vart mina pengar tar vägen och detta är faktiskt den största anledningen för mig att göra det här.

Och förresten, ja – det finns appar för att hålla koll på sin ekonomi och jag älskar appar. Har testat några stycken men har hittills inte hittat någon som får med allt jag behöver för att fånga alla mina utgifter och dela in dem i de kategorier som jag vill, så därför blir det än så länge fortfarande manuellt. Jag får skriva ett separat inlägg om detta och förklara närmare vad jag menar:).

Nog om det. Då var det er tur:)

SÅ SKAPAR DU ORDNING BLAND KVITTON:

 1. Bestäm dig vilka kvitton du både behöver och vill spara. Vill du kunna reklamera varan så gäller garantin upp till 3 år efter köpet enligt konsumentköplagen (Och även om garantin är på ett eller två år på kvittot, så är reklamationstiden fortfarande tre år. Därför ska du spara kvittona så länge om du vill kunna reklamera).
 2. Har du en kvittohög nu? Ta en ”före” – bild på den i så fall.
 3. Vill du ha samma system som jag, avse en låda i vilken du kontinuerligt lägger in kvitton innan du flyttar över dessa i en pärm.
 4. Gör i ordning en pärm och dela in den i kategorier. Avse ett år per flik och kategori. Lägg en plastficka efter varje flik för att kunna lägga in rätt kvitton under rätt kategori.
 5. Sortera in dina kvitton i pärmen.
 6. Ta en ”efter” bild.
 7. Hur ska du fira detta?

Och som vanligt – funkar inte detta uppdrag för dig så har du din egen prioriteringslista att gå efter. Hur som helst så ser jag fram emot att höra hur det gick för er och se era ”före”- och ”efter – bilder på Förvaringsdrottningens Facebooksida. Eller Instagram (om ni pingar mig dvs skriver in mitt Insta-namn och har ett öppet konto så ser jag det. Eller hashtaggar #förvaringsdrottningen.

Stort lycka till med uppdraget!

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Demina says:

  Rek appen tink (gratis) som kopplas till konton (säkert) å delar upp alla utgifter i kategorier, så slipper man sortera det!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack för tipset, Demina! Det var den appen jag tänkte skriva separat om:) Jag har den men jag har just inte kunnat skräddarsy den som jag vill. Dessutom redovisar den mina utgifter via Amex som en klumpsumma och då saknar jag plötsligt en hel del utgfter.. bland annat. Men den funkar kanske för andra och ska vara den bästa på marknaden..

   Svara
   • Paula says:

    Det går att koppla sig mot de flesta kreditkort, utöver vanliga bankkonton. Vilket innebär att de utgifterna också sorteras. Amex finns med bland deras kopllingar.
    Jag använder Tink och får en jättebrfa sammanställning. Jag taggar utgifterna och lägger upp egna feeds utefter vad jag vill hålla koll på… grymt bra!

   • Paulina says:

    Bra att veta Paula! Det gick verkligen inte när jag skrev in mig. Man kunde koppla på Amex men det registrerades som en stor klumpsumma, och då fick vi ju aldrig överblick över alla våra utgifter. Och det gick inte heller att lägga in saker för hand.. men det kanske de har korrigerat i efterhand. Som sagt – bra att veta!

 2. Anna says:

  Här ett liknande system själv, men sorterar in i flikar månadsvis och kan då kasta en månad när 3 år passerat, alltså nu i mars 2016 kastade jag feb 2013. April 2013 kan fortfarande reklameras, så jag vill inte kasta ett år i taget. Bryr mig inte om att hålla koll på mina kostnader per kategori på papper, utan spar tid på att bara göra det digitalt från bankkontot. Vissa kvitton på dyrare inköp sparar jag sen ändå i en annan pärm efter 3 år pga försäkringsskäl om det skulle behövas.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ja, det gäller att skapa ett system som funkar för en själv. För mig funkar att se kvittohögen – då gör jag den där sammanställningen. Men bankkontoutdrag är smidigare utifrån det perspektivet. Tack för tipset om ditt system – hjälper säkerligen andra att skräddarsy sina egna!

   Svara
 3. Birgitta says:

  Hej!
  Tack för alla bra tips!!
  Vill bara kolla med dig om kvittona bleks efter något år, eller om det fortfarande går att läsa alla efter tre år?
  Här ska sorteras kvitton!! ????
  //Birgitta

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ja, det kan de göra, men inte lika lätt när de ligger i fickor, upplever jag det som i alla fall.. Efter tre år har jag inte haft några problem att läsa dem. Men jag vet att vissa kvitton kan blekas och att det kan bli ett problem. Vill man vara på den säkra sidan så kan man ju scanna in kvittot. Hoppas att detta var till hjälp, Birgitta!

   Svara
 4. Joakim says:

  Ett annat sätt att organisera är att ”digitalisera” jag Hr gjort en mapp i dropbox där mappen heter ”kvitton”. Därefter undermappar som heter det aktuella året tex 2016. Därefter fotar man kvittot lägger in det med namn tex ”160322 – flytväst – Intersport. På detta sätt kan man när som helst söka på alla köpta prylar utan att behöva söka bland papper och dyl. Det enda jag skriver i sökfältet för mappen är flytväst, så kommer kvittot upp. Perfekt för mig som ofta glömmer när och var jag köpt prylen! Btw – när jag fotar av kvittot så använder jag en foto/Scan app till iPhone då den inporterar direkt till dropbox.

  Tack för en bra sida!!

  /Jocke

  Svara
   • Joakim says:

    Hej, tack! Dropbox heter appen jag sparar i och för att ta kort och importera så kör jag appen ”Office lens” eller ”genius Scan”

    Med vänlig hälsning,
    Joakim

 5. Paola Allegrini says:

  Ett liknande tips! Jag sparar mina kvitton i två kuvert (allt större, t.ex. tekniska prylar, som har garantier är samlat separat på ett annat ställe) och sorterar bort varje år, liksom dig, efter reklamationstid. Jag lägger kvittona i datumordning och skriver högst upp i vänstra hörnet på varje kvitto vad det är för vara + datum i högra hörnet. Sedan sorterar jag dem i ”kläder och skor” och ”övrigt”.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack för tipset! Ett garantipärm har jag också, lite annorlunda organiserat än dig men håller med – det ska man så klart ha:) Bra att skriva vad det är och datum!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!