Förvaringens ABC

Planering och en logisk struktur är nyckeln till bra förvaring. Nedan har jag i åtta steg sammanfattat hur du kan gå till väga för att få en så optimal förvaring som möjligt.

1. Vad behöver du skapa förvaring för?

Skapa överblick. Lägg ut allt som du har tänkt att förvara på ett ställe för att se hur mycket och vad du behöver organisera och förvara.

2. Hur hör sakerna ihop?

Skapa struktur genom att sortera upp efter någon gemensam nämnare, exempelvis:

Storlek: Jag sorterar mina påsar från affärer som jag återanvänder efter olika storlekar, för att snabbt hitta bland dem.

3. Hur mycket utrymme har du och kan du skapa mer?

När du har lagt ut alla dina saker så ser du hur mycket plats de kan tänkas ta. Räcker utrymmet du har tänkt att förvara dem i till? Om inte – kan du skapa mer utrymme genom att exempelvis sätta upp en extra hylla eller får du plats med en extra låda?

4. Prioritera

När du har maximerat utrymmet är det dags att prioritera. Ibland får alla saker plats, ibland inte. Börja med att placera de viktigaste sakerna först tills du kommer till de minst viktiga – de kanske inte får plats och får förvaras någon annanstans…

5. Rensa ut

.. eller så kanske det är dags att göra sig av med vissa saker. En av det fina med hela den här processen är att man går igenom sina prylar och kan rensa. Våga skilja dig från saker som du inte använder. Här hittar du några enkla frågor som hjälper dig att avgöra vad du kan göra dig av med. Och kan du inte ta steget hela vägen – låt sakerna mellanlanda på ett speciellt ställe så att du kan kolla om du saknar dem eller inte.

6. Engagera övriga familjemedlemmar i dina förvaringslösningar

Den ordning och reda man själv har skapat är logisk för en själv. Men det är inte säkert att det uppfattas så av övriga medlemmar i hushållet. Gå därför igenom hur du har tänkt med övriga i familjen så att de vet var de ska hitta sakerna samt lägga dem tillbaka. Diskutera om alla är överens om ordningen eller om de har förslag på bättre struktur. Eller ännu hellre – få dem att hjälpa till när du röjer och sorterar. Det ökar chansen att de också håller ordningen om de har varit med och skapat den.

7. Gör strukturen så tydlig som möjligt – märk upp!

Märk så mycket som du kan – det är alltid lättare att ställa saker på rätt plats när det står vad de ska vara. Jag märker allt med en märkningsapparat – till och med hyllorna i kylskåpet.

8. Underhåll din förvaring

Även om du har tänkt igenom dina förvaringslösningar väl och strukturerat upp dina saker på ett fantastiskt sätt så kommer du att behöva gå igenom dina lådor/byråer/hyllor med jämna mellanrum. Nya saker tillkommer, andra slutar du att använda lika ofta och då ska de kanske förvaras på ett annat ställe. Och oredan tränger sig på. Men misströsta inte – det är alltid nyttigt att gå igenom sina prylar – du kommer att hitta saker som du hade glömt bort och skapa ännu effektivare förvaring. Och du blir så nöjd när du har röjt!

/Paulina

rengöra sneakers
vinterskor
Detta ska du ha hemma ifall corona
skapa förutsättningar för barnen att hålla ordning
Städning - tips för att hålla ordning