Veckans utmaning – förbättrad ordning bland kvitton

Det viktigaste är att komma igång när man skapar ordning tycker jag. Det är som med träningen. Och det behöver inte bli perfekt från början. Ska man tänka ut den perfekta strukturen på en gång så kanske man aldrig kommer till skott. Så att skapa tillfälliga lösningar först är inte fel. Dessutom kan det vara bra att testa sig fram innan man köper på sig saker.

Så gjorde jag med mina kvitton, som jag förvarar i pärmar och plastfickor. I början nöjde jag mig med att dela upp dem efter kategorier – kläder, smycken, träningskläder, skor mm. Detta för att inte ha dem liggande överallt och skapa en rutin för att snabbt kunna sortera in dem någonstans och hålla ordning bland dem. Efter ett tag blev det många kvitton och svårare att hitta bland dem. Och det blev dags att rensa bland dem. Så nu har jag gjort om och förfinat detta:)

Det jag gjorde var att dela upp de befintliga kategorier som jag hade delat kvitton i även efter år. Och så tog jag tre år i taget och avsatte därmed tre rader till en kategori i pärmen. Och vet ni vad det fiffiga med det är? Jo, att det även blir ett automatiskt rensningssystem. För när ett nytt år börjar så kommer jag att kasta de gamla kvitton och ersätta med nya. När det blir 2016 så kommer jag att ta bort 2013 och ersätta med det (tips att skriva med blyerts så att man kan sudda). Och så kommer jag att kasta de äldsta kvitton. Det brukar vara två år man har garanti på saker – i alla fall kläder, därav mina tre år per kategori för att säkerställa att man inte kastar några kvitton för tidigt.

förbättrad ordning bland kvitton

Ser ni vad det står där på bilden förresten? Det finns en anledning till varför min man och inte jag brukar skriva på alla etiketter här hemma, alla jul- och grattis-kort mm…

Jag har för övrigt även delat upp kategorierna i personer i hushållet (S är min man och V är min son), vilket jag tycker underlättar ännu mer när man ska leta efter ett kvitto.

Hur som helst  – en sammanfattning. Om du tycker att detta är ett bra system och vill göra på samma sätt behöver du en pärm, ett register med flikar, plastfickor som kan sättas in i pärmen och en blyertspenna.

 1. Dela upp dina kvitton i kategorier (och även medlemmar i hushållet om du tycker att det underlättar)
 2. Dela upp kategorierna i år
 3. Sätt plastfickor i pärmen under varje flik och lägg kvitton där de hör hemma

Kvittoförvaring i plastfickor

 1. När ett nytt år börjar – rensa gamla kvitton, sudda ut det ”äldsta” året och skriv in ett nytt i pärmen.

Det kommer att gå lika snabbt att hantera kvitton framöver trots att de är indelade även efter år. Och det kommer att gå ännu snabbare att hitta bland dem nu. Så nöjd så känner jag mig efter att ha avklarat veckans utmaning och skapat förbättrad ordning bland kvitton:)

Over and out.

/Paulina

 

27 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Jag skriver på själva kvittot vad det är för något. Lätt att hitta istället för att lusläsa hela kvittot. Gör det speciellt vid jul när sannolikheten för byte är som störst.
  Tack för en inspirerande blogg.

  Svara
 2. Katarina says:

  Den här idén har jag också tagit till mig nu, har köpt en snygg A5-pärm med 12 plastmappar, en för varje månad. Där hamnar alla ”mellankvitton” som jag förr haft i en hög i en låda tills jag tröttnat och kastat allt på en gång. Ni vet, den där tröjan, boken, presenten som man inte ansett värt att hålla reda på kvittot mer än någon vecka… Nu hamnar alla i mapp för inköpsmånaden, när det är månadsskifte sätter jag senaste mappen längst bak så jag alltid har aktuell längst fram. Och när det har gått ett varv kastar jag kvittona, jag har ändå sparat den längre än någonsin förut 😉 Kvitton för kapitalvaror och garantier sparar jag sedan tidigare i en pärm, så där har jag koll. Tack igen!

  Svara
 3. Ett stenkast från Fyndet says:

  Har precis hittat din blogg, därför kommer denna kommentar lite långt efter ditt inlägg.
  Jag hade ett liknande system med kategoriseringen etc tills ett par år sedan. Sen fick jag höra talas om appen Spara kvittot, och efter det har jag börjat scanna (via foto m tfn) och kategorisera digitalt. Helt suveränt. Och enligt ett par olika ftg där jag visat upp den skannade kopian isf original vid reklamation eller byte är det ett fullgott dokument.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej!

   Roligt att du hittade bloggen! Jag har faktiskt använt spara kvittot för några år sedan, men var inte nöjd med den. Jag fick den faktiskt aldrig att funka riktigt. Då var de väldigt få kedjor som var anslutna till det systemet, så då kunde man inte spara kvitton från dem.. och då faller ju hela idén för min del. Men det verkar som att de har förbättrat den rejält sedan dess efter vad du berättar. Generellt är jag en stor anhängare av digitalt, så går det spara kvitton så är det ju toppen. Ska kanske ge den en chans igen:)

   Svara
 4. Mia says:

  Reklamationsrätten enligt lag är 3 år, så jag brukar inte bry mig om garantitider överhuvudtaget (så länge företaget inte har en garanti på över 3 år). Garantin är företagens sätt att försöka lura kunderna att de inte har rätt att reklamera när garantin har gått ut…

  Så mitt tips är att spara alla kvitton åtminstone 3 år! 🙂

  Svara
 5. magdalurva says:

  Jättebra idé! Jag har skaffat en plastmapp med flera fack där jag sorterar in mina kvitton efter månad. När det gått ett år rensar jag den månaden och börjar om. Men kanske är dags att börja spara dem längre. Kan ju ha en plastficka i facket för de äldre. 🙂
  Superstort för din blogg! Så mycket bra inspiration.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Magdalurva,
   Tack! Verkligen roligt att höra! Haha! Roligt även att höra att du tog idén och gjorde om den till en som passade just dig – toppen!

   Svara
 6. Ellen says:

  Och när man skannat kan man ju sortera in i kategorier på samma sätt som själva kvittona 😉

  Svara
 7. bambam says:

  Jag gillar idén! Men hur gör du med kvitton som tappar färgen? Det har hänt mig då och då så alla superviktiga kvitton kopierar jag alltid men de krävs papper och skrivare och häftapparat.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Bammbam,

   Ja, det är ett problem och det är alltid bäst att kopiera kvitton. Men jag tänkte tipsa om ett system där man snabbt kan komma igång och underhålla det utan något större tidsåtgång.. minsta möjliga ansträngning för att få till det liksom. Men jag håller med dig om att viktiga kvitton ska man kopiera för säkerhets skull. Eller scanna in och ha som digital säkerhetskopia, som en annan läsare tipsade om:)

   Svara
   • bambam says:

    Ja! Att scanna in var ju ett ypperligt bra tips! Det går ju mycket snabbare än att kopiera osv 🙂

   • Förvaringsdrottningen says:

    🙂

 8. Händelsevis says:

  Vi har ett liknande system för kvitton. Det fungerar väldigt bra…. så länge någon sköter det… Just för tillfället har jag en hel hög osorterade kvitton liggande i min mapp med saker som ska tas tag i. Men du har rätt i att det är lätt att hitta när man väl behöver dem. Jag sparar dock längre än tre år, som någon annan skrev ovan är det också för att kunna bevisa att jag haft saken i min ägo, inte bara för reklamation.
  Matkvitton sparar jag typ en vecka (har reklamerat massor med mat i mina dagar) Hur gör du med sådana kvitton?

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ja, mina kan också ligga i en låda avsedd för detta ett litet tag först innan de hamnar i pärmen, för man har ju annat att göra än att sortera kvitton ibland:) Matkvitton sparar jag också ett tag men på ett annat ställe – i en necessär tillsammans med post-it lappar och pennor i köket, så de hamnar aldrig i någon pärm. Vi har gjort för vana att så fort någon har handlat mat så hamnar dessa kvitton just där och sedan kastar vi dem kontinuerligt.

   Svara
 9. Karolina Evald says:

  Vilken underbar ide!! Du har så många idéer som jag använder mig av!!! Tack för att du gör mitt liv enklare att organisera och strukturera!!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack så mycket Karolina! Oerhört kul och peppande att höra att mina tips hjälper andra – det är därför jag skriver bloggen!

   Svara
 10. Jennie says:

  Du är ju fantastisk. Min idol!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tusen tack, Jennie! Det var ju otroligt fint sagt. Du gjorde min dag. Verkligen tack och så glad att du gillar mina tips!

   Svara
 11. Ellen says:

  Jag skulle nog akta mig för att rensa ut kvitton på saker jag fortfarande har i min ägo trots att reklamationstid/garanti inte längre gäller. Det är alltid bra att kunna bevisa vad man har/har haft och vad det är värt om man råkar ut för något otrevligt som bagage som försvinner, som nämnt ovan, eller inbrott och dylikt. Skulle även tipsa om att skanna viktiga kvitton så att man även har en digital version om något skulle hända pappersversionen.

  Tack för en bra blogg!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ellen – håller med, och vissa kvitton har jag också längre än tre år – exempelvis smyckeskvitton eller just större inköp som elektronik, möbler mm. Men just de där mindre inköpen som vardagskläder, träningskläder, skor mm – de försöker jag vara hård med. Det är alltid en avvägning av vad man tror att man kanske kommer att behöva i framtiden, och stöld/olycka eller kanske försäljning av något kan vara skäl till att behålla kvitton längre. Och håller även med angående back-up. Om man orkar/hinner göra det så är det ju toppen. Tack för din input och kul att du gillar bloggen!

   Svara
 12. Hege says:

  Precis vad jag nu satt och undrade över! För två veckor sedan förstördes två av våra resväskor under en flygresa, men det skulle inte bli något problem, sade flygbolaget. Vi ersätter, utan frågor! Förutom kvittot, förstås. Just det…. Jag har undrat hur jag ska hantera detta med kvitton framöver, utan att det ska bli övermäktigt, men nu behöver jag inte fundera mera! Stort tack och kram!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Hege!

   Roligt att höra från dig! Å vad glad jag blir av att höra att du tyckte att det var ett bra tips! Exakt så är det tänkt – när man ska leta reda på just det där kvittot – att det ska gå relativt fort. Och att det även ska gå fort och smidigt när man just ordnar in dem. Hoppas att du hittar ditt kvitto! Kram!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!