Smart förvaring

Hemligheten bakom ett välorganiserat hem är ett genomtänkt system för var och hur man ska förvara sina saker. Detta ”hur” gör förvaringen till lite av en prylsport. Det finns bättre och sämre förvaringsprylar och möbler som lämpar sig till olika utrymmen. Nedan hittar du det som jag anser vara bäst:

Under sängen: vill du nyttja utrymmet under sängen på bästa sätt, skaffa utdragbara lådor med hjul på och viklock. De är mycket lätta att dra ut och viklocket gör att du inte behöver dra ut hela lådan för att fylla på eller ta ut något från den.

Garderoben: vill du använda utrymmet optimalt, skaffa dig en inredning som går att justera och bygga på. Jag tycker att Elfa har många bra lösningar för att förvara skor, väskor, bälten eller smycken på. Lådor i garderoben ska du dela av med mindre lådor.

Klädkammaren: den inbjuder om möjligt ännu på ännu fler förvaringsmöjligheter då alla väggar samt dörren kan nyttjas. På dörren kan man hänga allt från hängare till sjalar eller bälten eller varför inte ha en upphängbar skoförvaring?

Trånga utrymmen: Stapelbara boxar med utdragbara lådor är den bästa lösningen här så att man kommer åt alla lådor utan att behöva lyfta på dem.

Vardagsrummet: Jag är en stor förespråkare av vägghängda skåp. Det ger ett luftigare intryck och är lättare att städa. Även bokhyllor tycker jag helst ska vara vägghängda.

Småförvaring: Minibyråer lämpar sig bra för detta. Då får du bra ordning på många småsaker. Det finns även boxar att köpa med avdelare, så att man kan skapa mindre utrymmen inuti boxen.

För leksaker:

För smycken: Smyckesförvaring kan vara en prydnad i sig och stå framme. Men reser du mycket så vill du kanske ha en liten och smidig ask som du lätt kan ta med dig.

För make-up: här pratar vi många små ögonskuggor, penslar, kajaler mm. Allt ska synas och vara lättåtkomligt, så skåpen ska inte vara för djupa. Bra om man kan bygga på höjden i badrumskåpet. Personligen tycker jag att det underlättar om förvaringen är genomskinlig.

Men innan du ger dig iväg på en förvarings shoppingrunda – kom ihåg att mäta utrymmet där hemma. Det är ganska trist att kånka hem stora förvaringsprylar för att upptäcka att de inte får plats där man har tänkt sig..

märkningsapparat Dymo Omega

Foto: Ulf Huett. Från min bok ”Förvara smart – organisera ditt hem”.

Och på tal om optimala förvaringsprylar – något som jag inte klarar mig utan är min märkningsapparat. För var sak ska ju ha sin plats och med hjälp av en märkningsapparat blir allt så mycket enklare eftersom alla då att läsa sig till vad som ska förvaras var.

Storage on!

Paulina

rengöra sneakers
vinterskor
Detta ska du ha hemma ifall corona
skapa förutsättningar för barnen att hålla ordning
Städning - tips för att hålla ordning