Rensa anslagstavlan

Rensa anslagstavlan eller kylskåpsdörren – vecka 8

Efter ett större projekt som hallen kan det vara skönt att få ett mindre – som att rensa anslagstavlan exempelvis:)

Har du en anslagstavla eller använder kylskåpsdörren som en sådan? Då är detta ett uppdrag för dig! På anslagstavlan har vi ju en tendens att bara lägga till nytt och glömma att rensa bort det som inte längre är aktuellt. Det är också nära till hands att sätta sådana papper där som vi inte riktigt vet var vi ska göra av, men som egentligen inte hör dit. Anslagstavlan går snabbt att rensa men det gör stor skillnad när den ser mindre överlastad ut. Ett perfekt uppdrag för denna vecka!

Checklista anslagstavlan:

 1. Ta en ”före”- bild.

 2. Rensa anslagstavlan. Ta bort all information som inte är aktuell.

 3. Det som är aktuellt – kan det sparas digitalt eller på något annat ställe som i en låda eller en pärm? Framtida kallelser eller läkarbesök t.ex. kan du skriva in i kalendern. Pappersunderlaget kan du då kasta, förutsatt att du inte behöver ha det med dig. Eller du kanske kan ta en bild på kallelsen med din mobil så behöver du inte komma ihåg att ta med dig papperet?

 4. Hänger du upp take-away menyer på anslagstavlan? För över dem till en pärm i stället som du lätt kan bläddra igenom. Annars finns de allra flesta menyer digitalt.

 5. Vilka andra saker har du på din anslagstavla? Är det listor av olika slag eller tips? Fundera på hur du bäst blir påmind om dem och vid vilket tillfälle du kommer att behöva dem. En lista över bästa lunchställen kanske funkar bäst att sparas i mobilen för att ha lättillgänglig när du letar efter ett lunchställe och kanske inte är hemma?

 6. Har du en inköpslista för mat på din anslagstavla? Om du flyttar den till mobilen så har du den alltid med dig – även om du kommer på att du ska handla när du är på väg hem. Det finns appar för listor som du kan dela med fler personer och där alla kan skriva till eller ta bort saker, och då kan vem som helst handla och ha tillgång till den senast uppdaterade matlistan.

 7. Hänger barnens teckningar på anslagstavlan? Hur många teckningar hänger där? Ta för vana att plocka bort en om du sätter upp en ny och lägg över i barnens teckningspärm eller häng dem på väggen i barnens rum?

 8. Häng tillbaka det som är kvar och som är aktuellt och relevant att hänga upp på anslagstavlan.

 9. Ta en ”efter”-bild.

 10. Belöna dig själv!

Rensa anslagstavlan

Foto: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Nyfiken på  när ni rensade era anslagstavlor sist. Och vad som brukar hänga där. Berätta också gärna hur det gick här på bloggen. Och lägg gärna upp dina före- och efter bilder på Förvaringsdrottningens facebooksida, Instagram eller Instagram Stories så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

32 Kommentarer
 1. Commander Keen says:

  Jag har tyvärr hamnat lite efter men idag slutförde jag rensandet av anslagstavlorna som påbörjades under rätt vecka men sen kom jag av mig.. vi har en gallertavla i hallen, en i köket och sätter även en del saker på kylen. Jag har försökt rensa sånt som inte är nödvändigt eller fint, tagit bort lite gamla saker och nu ser det mer städat ut. Tanken är att det ska finnas både saker som ska kommas ihåg och fina minnessaker på tavlorna, men det blir lätt lite överfullt. 😛

  Svara
  • Paulina says:

   Bra tänkt och bra jobbat!

   Svara
 2. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Vi har ingen anslagstavla och inga magneter på kylskåpet. Så denna veckan satte vi igång med andra projekt på vår rensa och röja-lista…

  Svara
 3. Pia-Maria Bondesson says:

  Ibland är de snabba projekten just de projekt som skjuts upp. Så dumt men nu har jag fixat det och det ser mycket bättre ut. Är ju inte så att jag varit sysslolös men 5-10 min över har jag definitivt haft i förra veckan. Skönt att få det fixat och nu är det dags att hoppa på nästa projekt.

  Svara
  • Paulina says:

   Exakt! Du är inte ensam om det och bra jobbat att du inte släppte det utan gjorde det!

   Svara
 4. Annelie says:

  Skönt med ett mindre projekt. Kylskåpsdörren rensades och resten av vårens schema och barnens aktiviteter las in i kalender-appen.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, visst är det skönt med sådant ibland. Och just detta projekt är så tacksamt:)

   Svara
 5. Lilla S says:

  Glömde ju att skriva igår! Anslagstavlan rensad och klar. Skönt då det inte gjorts ordentligt sen höstterminen började. Kom nu på att alla skolpapper som hängt där med information lika gärna kan ligga i barnens ”mappar med viktiga papper” eftersom det inte är något vi behöver till vardags. Nu är det bara lite fina kort och senaste info från aktiviteten de går på.

  Svara
  • Paulina says:

   Det måste ha känts skönt att få den rensad!

   Svara
 6. Linda Richardson says:

  Ett uppdrag som gick supersnabbt och perfekt efter den stora Hallrensningen. En teckning sorterades bort och två läkartider skrevs in i almenackan. Tomt och fint igen och uppdraget utfört på nolltid. Fortsatte med att rensa bort papper och post, betalda räkningar och sånt som samlas i vårt postsorteringsfack när jag ändå var igång.

  Svara
  • Paulina says:

   Det är en positiv bieffekt av att sätta igång att rensa – sedan går det av bara farten:) Bra jobbat!

   Svara
 7. Åsa says:

  Valde att fortsätta rensa i pärmar eftersom anslagstavlan var klar och vi inte har något på kylskåpet. En pärm till är klar!

  Svara
 8. Lilli says:

  På kylskåps gaveln har jag en självhäftande tavla som man skriver med krita på, där skriver jag upp det viktigaste. Har även ett litet antecknings block med magnet som sitter där till att skriva upp det som behöver handlas. Har även en vanlig liten anslagstavla. Har satt fast 2 plast fickor där jag har alla take away lappar i den ena och i den andra plastfickan har jag Jobbschema o telefonnummer o dyl. Almanackan sitter även här. Nu är allt rensat o klart.

  Svara
 9. Anna says:

  Vi har varken anslagstavla eller lappar på kylen, så jag tar tag i ett stor projekt….Nämligen tömma stora badrummet, och hitta plats för alla dessa pryttlar i resten av huset o i lilla badrummet. Imorgon rivs badrummet, då vi fått en vattenskada. Gjorde i ordning en ”hårstation”i gästrummet, blev så bra, så det behåller vi nog sen också. Blir bra att tvingas tänka över vad som måste förvaras i badrummet. 👍🏻

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det blir ett startskott till bra förvaring i badrummet! Helt rätt att prioritera om veckans projekt:)

   Svara
 10. gella says:

  Så skönt med ett enklare projekt denna vecka! 😊 Och nu är det klart. Bilder finns i bloggen.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, visst är det skönt med små projekt där emellan:) Bra jobbat !

   Svara
   • gella says:

    Riktigt skönt! Och tack för pepp! 😊

   • Paulina says:

    Ingen orsak!

 11. Jane says:

  Vi har valt bort anslagstavlor och kylskåpsdörren som informationssamlare. Istället har jag ett servettställ i köksfönstret där vi förvarar kallelser och dyl i datumföljd.
  Tre papper rensades bort och fyra papper blev kvar och lades i datumordning.

  Svara
  • Paulina says:

   Du har ett bra system för detta:)

   Svara
 12. Hanna H says:

  Jag har ingen anslagstavla och samlar inte heller information på kylskåpet. Däremot har jag en skål i hallen där jag samlar mynt, nycklar, pennor och andra småsaker. Bredvid denna skål samlar jag öppnad post som ska sparas ett tag, som kallelser och liknande. Tider att passa och besök har jag inlagt i en digital kalender i telefonen. Har även digitala to do-listor och inköpslistor. Sedan har jag också sparat en del information på mailen. Mitt uppdrag blir därför att rensa digitalt och i skålen med tillhörande pappershög.

  I skålen hittade jag en massa saker som lades på andra platser och pappershögen rensades. I den digitala rensningen fanns det en hel del som slängdes och sedan flyttade jag på information mellan kalendern, to do-listorna och mailen. Jag märker att det är lätt att spara på sig information men svårare att komma ihåg att rensa och slänga.

  Svara
  • Paulina says:

   Helt rätt att tolka veckans projekt på och glad att du även inkluderade det digitala i det! Håller med om din analys, inte minst vad gäller det digitala! Jag lägger personligen ganska mycket krut på det just nu – att både rensa och skapa en bra och hållbar digital struktur. Det digitala är lätt att glömma då det inte tar fysiskt plats, men vi behöver skapa ordning och rensa även där! Bra jobbat!

   Svara
 13. Anonym says:

  Vi har ingen anslagstavla och inga magneter på kylskåpet så denna veckan tar jag en paus och betar istället av vår rensa och röja-lista…

  Svara
 14. Åsa says:

  Ok, kommit lite i ofas nu tror jag, gjorde ju anslagstavlan för några veckor sen istället för veckans projekt då. Väljer något annat från min egen lista, finns ju en del att välja mellan…😉

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!