Smart LEGO förvaring – läsartips

Jag fick ett brev med läsartips och bilder som handlar om lego organisering härom dagen. Så jag frågade Maria om jag fick göra ett inlägg om det det så att fler kunde ta del av tipsen. Och det fick jag, så här kommer det!

Hej Paulina,

Jag tycker verkligen att smart förvaring och en bra struktur i vardagen förenklar livet och gör mig gladare! Jag tycker att du har en superbra blogg och  jag har använt många tips från den. Nu vill jag dela med mig av tips och bilder från mitt eget hem.

Mina barn älskar Lego, och framför allt att bygga, ta sönder och bygga om hela byggsatser. De vill helt enkelt kunna bygga och leka med legot precis som det såg ut på kartongen. Men alla lediga ytor i deras rum brukade var fullt av pågående byggen, och naturligtvis blev det ofta (alltid) rörigt med alla bitar.

Vi föräldrar är glada över deras legointresse men vi la MÅNGA timmar varje vecka på att leta upp nödvändiga bitar till diverse byggen, vilket vi var väldigt trötta på. Och barnen var så frustrerade över att inte kunna hitta rätt bitar i allt kaos. Efter mycket googlade och funderade, och väldigt mycket legosorterande, skapade jag ett system som funkar för oss.

Som hos många andra förvaras legot i Trofast från Ikea.

Lego organisering - läsartips

Längs ner har vi några backar med blandat Lego som används fritt.

Lego organisering

Kreationerna som skapas ställs ut på varsin hylla. Resten av Trofast-hyllan består av backar märkta med barnens namn. I dem ligger barnens älskade byggsatser i ziplock-påsar, ett set med beskrivning per påse. Ikeas Istad finns i många olika storlekar och passar de flesta byggsatser. Både ofärdiga och färdigbyggda byggsatser åker ner i respektive påse.

Lego organisering - läsartips

Stora byggsatser har vi ställt på brickor i en Billy bokhylla. Enkelt att ta ner och sätta på golvet när man ska leka! Ikea har en lådinsats som heter Fullfölja som passar perfekt i Billy, i dem har vi minifigurer, Nexo Knights och diverse andra figurer som killarna leker med ofta.

Lego organisering

Nu har vi använt det här systemet i några månader och det fungerar så bra för oss, både barn och vuxna! Kanske kan någon annan familj också få glädje av våra tips. Det kanske kan verka överdrivet organiserat för vissa, men våra barn är glada över att enkelt kunna hitta precis rätt byggsats och bitar. De får såklart tömma precis hur många påsar som helst på golvet när de leker, men de vet att de ska hjälpa till att sortera ner det i påsarna igen innan rummet ska dammsugas. Det går faktiskt mycket fortare än man kan tro eftersom barnen vet precis vilka bitar som hör till vilken beskrivning.

Mvh

Maria

Hoppas att ni fick inspiration av detta läsartips. Väldigt bra system tycker jag, så tusen tack för att jag fick sprida detta vidare, Maria!

/Paulina

PS. Vill ni läsa om hur jag har organiserat lego hemma hos oss så har jag skrivit om det här.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!