ut-korgar

Ut-korgar som hjälper dig att bli av med saker

Hoppas att det går bra med organiseringen av köket! Tre veckor kvar till nästa projekt, så gott om tid än, men som sagt, bra att dela upp det och göra lite i taget:)

Eftersom rensa är grunden för att kunna skapa varaktig ordning, så tänkte jag skriva om ett knep som gör att det blir lättare för er att göra er av med saker kontinuerligt utan att behöva kraftansamla speciellt mycket. Att det bara går på rutin utan att ni ens tänker på det. Detta knep finns med i min bok Organisera och förvara hemma, och jag har haft det som veckans uppdrag, men jag vill ta upp det igen eftersom det är verkligen en nyckel och en viktig förutsättning för att rensa kontinuerligt.

Det jag pratar om är ut-korgar. Och vad menar jag med det? Jo, att vi utser platser i hemmet där vi kan lägga saker som vi ska göra oss av med. Jag tycker att en sådan ut-korg ska finnas i varje garderob exempelvis. Det kan vara en hurts eller en låda. Likaså bör det finnas ut-korgar för andra saker som ska lämna hemmet.

Jag har exempelvis en sådan ut-korg högt upp i min garderob. Det är en meschback. I den lägger mina kläder som jag märker att jag inte längre bär. Jag kan ta bort ett plagg när jag ska klä på mig exempelvis och letar efter något att ha på mig. Då kan jag komma fram till att den där blusen gillar jag inte längre. Jag kan få en känsla – kan vara något minne som dyker upp – eller en insikt att den har hängt den alldeles för länge utan att jag har burit den. Så fort jag får en sådan känsla eller insikt så hamnar plagget i min skänk/sälj låda. När den lådan är full så delar jag upp plaggen i just skänk och säljhögen och gör mig av med dem. Skänk går både till Myrorna och till en familj jag känner. Sälja gör jag på Sellpy.

rensa garderoben

I Viktors rum har jag en låda. I den slänger vi kläder som vi märker har blivit för små, om de är i tillräckligt bra skick. Annars så slänger vi dem i en annan ut-korg i hallen som är till för textilier som ska slängas. Dessa har jag alltid lämnat av på HM, som ligger nära vårt  hem.

Viktors ut-korg

Bredvid ut-korgen för textilier att slänga i  hallen har jag återvinning för kartong, burkar och pet-flaskor. Övriga saker som ska slängas bär vi upp på vinden och lägger i en stor svart säck. När den är full så bokar vi en hämtning via Tipptapp.

Under vasken har vi återvinning för plast och glas. Soporna har jag flyttat ut till en pedalhink och på det sättet frigjort utrymmet under vasken.

Så ser utkorgarna ut i vårt hem. De gör vårt kontinuerliga rensande och återvinning möjligt och smidigt. Hur funkar det hemma hos er?

/Paulina

5 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Ja det är bra det där med Utkorgar på lite olika ställen i hemmet. Var precis iväg med en påse kläder till en familj som blir glada av att få 😊

  Svara
 2. Cecilia says:

  Mycket smart med utkorgarna!

  I köket har vi källsortering under vasken för papper/kartong, plast, matrester och hushållssopor som vi sedan slänger i respektive fack i sopkärlet. Burkar och annan metall sköljer vi ur och går ut med direkt oftast tillsammans med annat som sorterats.

  I garaget har vi en gammal tvättkorg där pantflaskorna samlas. I garaget har vi även fyra avfallskärl med lock som är uppmärkta med kartong, plast, papper och en övrigt. I större glasburkar sorteras batterier och glödlampor. När kärlen är fulla blir det en sväng till återvinningen. Så skönt allt redan är sorterat och klart så återvinningsbesöket blir en snabb visit!

  Barnens urväxta kläder förvaras i storleksordning i smartboxlådor med tätslutande lock. Vissa plagg sparas till lillasystern, andra säljs och de plagg som ej blir sålda eller är i dåligt skick lämnar jag in på H&M eller KappAhl för återvinning.

  Tack snälla du för att du delar med dig med alla bra tips och härlig pepping!

  Kram Cecilia

  Svara
  • Paulina says:

   Ja visst är det skönt när allt är sorterat från början så att man slipper göra samma jobb två gånger – gäller både detta och tvätten exempelvis. Och bra ordning du har på kläderna! Tack själv för din beskrivning. Tror att många kommer att ha nytta av den!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!