Rensa och organisera köket

Rensa och organisera i köket – månadens projekt

Februari är redan här. Och då är det dags för ett nytt månadens projekt! Då vi började året med kyl och frys så är det väl lika bra att vi rensar i och organiserar resten av köket, eller vad säger ni?

Det är ju en del att ta tag i vad gäller köket. Skafferiskåpen. Lådor för tallrikar, glas och bestick, matlådor, papperspåsar, bänkytor. Vissa saker går snabbare än andra. Igår rensade jag och omorganiserade jag min skafferilåda. Det gick på en halvtimme (kommer i ett kommande inlägg). Men då hade jag redan en struktur som fungerade för det mesta, så jag gjorde bara små ändringar.

Ni har fyra helger på er (det går så klart att göra detta på veckodagarna också:). Mitt förslag är att ni skriver ner allt som ni behöver göra i köket och sedan rangordnar det utifrån hur viktigt/stökigt det är. Viktigt att avgränsa olika områden rätt så att hyllor/lådor som hör ihop innehållsmässigt också rensas och organiseras samtidigt. Sedan är det bara att skriva in i kalendern när ni ska göra vad för att verkligen få det gjort.

Steg för steg beskrivningar för hur ni kan:

 • organisera bland kastruller och stekpannor, och ta bort dem som ni inte använder
 • rensa och organisera bland glas bestick och porslin
 • organisera i skafferiet och rensa bland det som är gammalt
 • sortera och organisera bland matlådor och ta bort dem som kanske inte har lock eller inte längre känns fräscha
 • skapa ordning bland plastpåsar
 • rensa bänkytor. Här kanske ni har oönskade papper liggande på ett ställe där ni inte vill att de ska ligga? I så fall får ni fundera över varför ni lägger detta just på köksbänken exempelvis. Saknar ni en plats avsedd för detta? Då kanske ni ska fundera över det och hitta ett lämpligare ställe?
 • ni kanske har en allt-i-allo-låda i köket som ni behöver gå igenom?
 • eller andra saker som ni har i ert kök och som behöver rensas och organiseras.

Rensa och organisera köket

Kul att så många engagerade sig i kyl och frysprojektet för övrigt. Även om jag i år inte har någon tävling kopplad till detta så får jag ändå en massa bilder och redogörelser för hur ni har gjort. Det är underbart att se och läsa, så fortsätt med det!

/Paulina

PS. Nyfiken på vad er prio nr 1 för köket är. Berätta gärna!

9 Kommentarer
 1. Anette says:

  Hej !
  Jag tycker att iden med skärbrädor i stålkorg på sidan av ett skåp va snyggt.
  Har letat överallt, var hittar man dem ??
  Bilden i rubriken ” Rensa golvet-och bänkytor från onödiga prylar -projekt vecka 29″
  Anette

  Svara
  • Paulina says:

   Den kommer från Åhléns.

   Svara
 2. Maria says:

  Så fort en månad går. Känner att jag inte är klar i köket på det sätt som ambitionen var från början. Men har ”fått en draglåda” längst ner i ett skåp istället för ett hyllplan. Har önskat detta i många år, men maken prioriterar aldrig detta. Men plötsligt händerdet, utifrån att jag har engagerat hela familjen i dessa projekt. Så myclket enklare att hålla ordning när man kan dra ut en låda och ha överblick. Är så nöjd. För övrigt så har det varit prioritet på skafferi mm. Så det har slängts väldigt mycket saker som vi aldrig använder.

  Svara
  • Paulina says:

   Det viktigaste är ändå att du har åtgärdat en riktig surdeg och fått med dig resten av familjen! Det tycker jag var riktigt bra jobbat och hoppas att du är nöjd med. Bra jobbat!

   Svara
 3. Helena S says:

  Minns att jag för många år sedan suckade högt över skåpet med plastmuggar och div 33cl reklamglas. Det var kaos. Tog sådan kraft att börja. Sen dess har skåpet rensats ett par gånger. Tack vare dig Paulina! Men idag gjorde jag skåpet under tiden kaffet bryggdes! Så snabbt gick det. Även skåpet med kaffekoppar fick sig en rensning. Ska skänka en kaffeservis, som vi aldrig använder. Hade rensat betydligt mer men mannen är av annan åsikt!

  Svara
  • Paulina says:

   Hurra Helena! Så roligt att läsa detta!

   Svara
 4. Fröken Minimalist says:

  Just köket tycker jag är ganska tråkigt att rensa, men ändå himla viktigt! Försöker göra så att det aldrig blir särskilt stökigt, för då är det inte lika jobbigt att ta tag i 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!