flyttpackning

9 tips på smart flyttpackning – del 3

Då fortsätter jag med min flyttserie. Jag har tidigare skrivit om vikten av att rensa och planera inför flytten. Nu har det blivit dags för själva flytten. Därför kommer här nio tips på flyttpackning som både underlättar för dig att packa och packa upp.

 1. Markera alla flyttlådor med flyttetiketter

  Skriv på varje låda vad den innehåller och i vilket rum den ska placeras i ditt nya hem. Vill du inte skriva på lådorna vad de innehåller så kan du endast skriva ner lådnummer och sedan på en separat lapp skriva ner vad varje markerad låda innehåller. Markera lådorna på både lång- och kortsidan. På det sättet kan du se vad som står på dem oavsett hur du eller flyttfirman har ställt dessa.

flyttetiketter

Försök att använda dig utav samma mått på lådorna alternativt några få varianter. Det blir lättare att stapla lådorna ovanpå varandra. Flyttlådor kan du exempelvis köpa på Clas Ohlson, K-Rauta, IKEA eller Överskottsbolaget. De finns i olika storlekar.

2. Samla alla värdehandlingar, viktiga dokument och värdefulla saker på ett ställe:

Certifikat, pass, utländsk valuta, smycken osv. Detta ska du helst frakta själv, även om du anlitar en flyttfirma.

3. Samla alla värdefulla saker samt föremål av emotionellt värde på ett ställe

Foto/video, speciella gåvor samt andra föremål som står för speciella minnen.

4. Packa det nödvändigaste för ditt första dygn i ditt nya hem på ett ställe.

 • Samma saker som man behöver för en resa med övernattning: ombyteskläder, hygienartiklar, sovkläder, make-up & övriga skönhetsprodukter (det sistnämnda riktar sig kanske mest till kvinnor), mediciner som du använder.
 • Det du tror att du kommer att använda i köket under det första dygnet
 • Lakan till alla
 • Städartiklar
 • En ficklampa är också bra att packa ner (eller ladda ner en lämplig app).
 • Glödlampor som du kan skruva fast i taket för att få belysning, bordslampor eller annan belysning för rum ni kommer att vistas i.

5. Ta kort på hur dina elektroniska apparater är ihopkopplade

På så sätt slipper du lägga ner massor med tid på det när du ska montera ihop dem igen.

kablar

 

6. Packa ner saker som hänger på galgar i garderoben i svarta plastsäckar

flyttpackning

På det sättet sparar du massor med tid på att packa och att packa upp.  Viktigt är dock att du har rensat bland dina kläder innan så att du inte flyttar sådant som du inte längre använder.

7. Använd alla dina väskor för att packa in saker

På så sätt fraktar du inte luft.

8. Packa mat, dryck och snacks för dagen.

Även om ni väljer att köpa lunch så är det bra att ha lite tilltugg och dryck nära till hands när ni behöver få lite extra energi.

9. Om du har småbarn: 

Se till att varje barn har sin egen väska packad med det som barnet behöver inför själva flyttresan och när det senare är läggdags: kanske en speciell leksak, filtar, böcker mm. Då blir processen mindre stressig – både för barnet och för dig.

Har ni några andra tips har har med flytt och flyttpackning att göra? Dela gärna med er!

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Isflingan says:

  Tack för alla dina flyttips! Vi flyttade för ungefär en månad sedan och det kunde inte gått smidigare. Både nedpackning, flytt och uppackning flöt på utan besvär. Genom att rensa före och bara flytta med sig det man verkligen vill ha, samt att använda alla resväskor, ryggsäckar, sopsäckar till kläder etc till att packa i så blev det inte så fasligt många flyttkartonger att varken bära eller sen packa upp. Skönt! Den stora svårigheten med flytt tycker jag är gällande möbler. Ofta är ju möblerna anpassade till det förra boendet och även om man flyttar till större kan det vara svårt att veta var man ska göra av alla möbler. Måste ju liksom bo in sig ett tag och känna efter. Samtidigt som man inte vill flytta med sig möbler i onödan som man inte kommer ha nytta av så vill man ju inte heller göra sig av med dem för tidigt ifall man skulle behöva/vilja ha dem i nya boendet fast man innan flytten inte riktigt vet var ännu.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att du hade nytta av mina tips, Isflingan! Känner igen utmaningen med möblerna:)

   Svara
 2. Edie says:

  Att ta kort på hur sladdarna är kopplade är ju genialt!!!

  Svara
 3. Charlotte says:

  Bra tips! Ännu ett tips är att göra ett hål i botten på klädsäckarna, så kan man trä in galgarna där för att enkelt hänga kläderna direkt i avsedd garderob. De svarta säckarna tar man bort senare när själva flytten är överstökad. Flyttade 7 ggr på 6 års tid så jag lärde mig av erfarenhet… ?

  Svara
  • Paulina says:

   Toppen. Tack för tipset!

   Svara
 4. Rebecca says:

  Din flyttserie är verkligen toppen! Kommer att använda mig av dina checklistor m m inför min och sambons flytt i höst. Och börja rensa redan nu under semestern (är ambitionen). Tack för värdefulla tips och för en bra blogg. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Väldigt roligt att läsa, Rebecka!

   Svara
 5. Anonym says:

  Jag färgkodade lådorna med runda små klistermärken i en flytt (finns ark att köpa i vissa bokhandlar exempelvis). Typ blå till kök, röd till vardagsrum, grön till sovrum ett, gul till sovrum två osv.
  Angående flyttkartonger skulle jag rekommendera de som är 5-lagers. I alla fall för tyngre saker och sånt som kanske ska staplas i källaren/på vinden. Finns bland annat på Bauhaus, lite dyrare, mycket bättre 🙂

  Svara
 6. Helene says:

  Ang punkt 4 skulle jag även packat ner toarulle och handdukar. Kanske även märkt kartonger med kuddar å täcken på ett unikt sätt så de är lätta att hitta så man kan bädda. Laddaren till mobilen inte att förglömma ?.
  Ska man utföra flytten själv ( med hjälp av vänner) se till å ha laddat med massor av dricka, godis å har plan för rejäl mat så flytthjälpen känner sig uppskattade. Dricka å godis viktigt på både stället man lämnar å det man flyttar till såklart.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!