Tips inför flytten del 1 – rensa

Jag har fått en del flyttrelaterade frågor från er, som sträcker sig från planering av flytt till organisering av det nya hemmet. Så jag tänkte strukturera upp dem i fyra stycken inlägg som tar oss igenom hela flytten och skapar en bra grund i den nya bostaden. Vi börjar med del 1 och det som jag tycker är ett måste inför flytten och det alla borde börja med – nämligen att rensa.

Så fort du har skrivit på ett kontrakt eller fått reda på att du ska flytta – börja rensa. Jag lovar, du vill inte lägga ner tid och pengar på att packa ner, flytta och packa upp saker som du inte använder. De allra flesta har en intention att rensa saker innan de flyttar men de orkar oftast inte hela vägen. De jag har pratat med sade att det berodde på att de helt enkelt inte hann med att rensa ordentligt innan flytten. Och därför säger jag det igen – det är aldrig för tidigt att börja rensa. Tänk inte på att du har mycket tid. Börja på en gång. Förmodligen kommer att känna att du kommer i tidsnöd ändå. Och om du inte gör det – desto bättre! Du behöver tiden närmare flytten till andra saker.

Jag föreslår att du prioriterar din rensning på följande sätt:

1. Rensa förrådet

Börja med att gå igenom dina biutrymmen som förråd och rensa där. Du kanske har sparat saker där som du tänkt använda till ditt nästa boende. Tror du att du kommer att använda dessa saker nu när du vet hur ditt nästa boende ser ut? Om inte, rensa. Annat som du har sparat där utifall att? Försök att frigöra så mycket yta som möjligt i förrådet så har du plats att ställa dina flyttkartonger där som du packar allt eftersom.

2. Rensa bland möbler

Vet du hur ditt nästa boende kommer att se ut så kan du på en gång börja fundera över vad du inte kommer att behöva av dina möbler i din nya bostad. Är det några av dessa möbler som du kan göra dig av med helt och hållet?

3. Rensa bland tunga saker

Exempel på dessa kan vara böcker, magasin och andra papper som kanske inte väger så mycket för sig, men tillsammans snabbt blir väldigt tunga. Gå igenom böckerna noga för att se om du inte kan rensa bland dem.

4. Övrigt som du inte använder

Försök att fundera över vilka saker du inte använder och varför. Om du inte tror att du kommer att använda dig av dessa saker i nästa lägenhet så är det bara att göra dig av med dem. Du kan också fysiskt ta en rundtur, rum för rum, med rensa- och flyttglasögonen på, för att upptäcka dessa saker.

För varje sak som du gör dig av med har du en sak mindre att flytta. Tänk på det så kanske du blir mer motiverad att rensa:)

/Paulina

PS. Steg för steg för att rensa förrådet.

9 Kommentarer
 1. Paulina says:

  Yes! Mycket bra idé! Inte bara slänga det var som helst utan samla ihop och försöka göra sig av med på det nya stället. Det bästa alternativet under omständigheterna:)

  Svara
 2. Isflingan says:

  Vi var ute i god tid inför flytten och började rensa ut förråd, klädkammare, papper etc. Nu när det bara en vecka kvar är själva rensningen dock svårare. Hittar någon enstaka sak här och där som man missat och då känns det nästan enklare att packa ner dem än att försöka bli av med dem till skänka/slänga då det ju också tar tid/energi att köra saker till återvinning eller Stadsmissionen mm. Lutar åt att vi lägger alla såna saker som egentligen ska rensas ut i en låda/påse, tar med den i flytten och sen tar tag i den rensningen när vi väl flyttat och landat lite.

  Svara
 3. Emma says:

  Vi flyttar i juli så toppen med den här serien?

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att höra! Berätta gärna vad du tycker och lycka till med flytten!

   Svara
 4. Tina & Johan says:

  Ser fram emot de andra inläggen! Vi flyttar i april 2018, så vi är väl kanske ute i lite väl god tid.. Men rensa förråd och klädkammare står näst på tur här! Tackar i förväg för tipsen vi kommer få 🙂

  Svara
 5. J says:

  Åh dessa inlägg skulle jag verkligen uppskatta om du var snabb med att publicera. Ska flytta i slutet av maj. Så himla passande att du publicerar denna serie 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att du tycker att de är värdefulla. Dock kommer jag inte att hinna att publicera dem innan maj…

   Svara
 6. Händelsevis says:

  Bra tips!
  Om man har väldigt mycket tid på sig (säg att man ska flytta om 3 månader) tycker jag att en bra grej kan vara att rensa och packa samtidigt. Allt man kan tänka sig att packa ner så långt i förväg kan övervägas om det är en säsongsgrej? om inte så är den troligen onödig och kan rensas ut 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Asolut. Det kan man verkligen passa på att göra.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!