planera flytten

Planera flytten – del 2

I första delen om flytt skrev jag om vikten av att rensa . Andra delen handlar om att planera inför flytten.
Det är en massa saker som ska ordnas i och med en flytt. Och det är som med allt annat som har en deadline – gör du saker stegvis, kontinuerligt och i rätt ordning så kommer det inte bli lika stressigt och överväldigande på slutet. Därför gäller det att planera flytten ordentligt för att inte tappa något på vägen (haha, inte bokstavligt då men kan även vara det:) . Här kommer en checklista som hjälper dig med detta.

 

Så fort du vet att du ska flytta:

☐ Som sagt – börja rensa. Starta i biutrymmen som förråd och garage. Det är aldrig för tidigt för det och tar längre tid än vad du tror.

☐ Om du har barn i förskoleåldern som ska byta förskola – ställ dem i kö till den nya förskolan

☐ Skapa en pärm eller mapp där du samlar allt flyttrelaterat (checklistor, kontakter, avtal mm).

Sex veckor innan:

☐ Hjälp av vänner eller flyttfirma?

Oavsett om du ska ta hjälp av vänner eller en flyttfirma, så behöver det bokas. Om du funderar på att anlita en flyttfirma, ta minst tre st offerter så att du kan jämföra dem med varandra.  Om du vill ha ett fast pris, fråga hur flyttfirman har beräknat priset, vad som är inkluderat och vad kan tillkomma samt vad försäkringen täcker. Vet du förresten om att du numera kan få RUT avdrag när du som privatperson anlitar en flyttfirma?

☐ Ansök om ledighet på flyttdagen ifall du ska flytta på en vardag.

☐ Säg upp/ansök om ny parkeringsplats ifall detta är relevant för dig

planera flytten

Samla allt flyttrelaterat i en pärm

Fem veckor innan

☐ Gå igenom varje rum. Sortera dina saker efter spara-skänk-sälj och kasta. Om du ska sälja mer värdefulla saker, värdera dem först. Fotografera dem och spara.

Fyra veckor innan

☐ Börja skaffa flyttrelaterade tillbehör – flyttkartonger, tape, etiketter mm.

☐ Vill du ha städhjälp? Boka en städfirma.

☐ Börja packa ner sådant som är rensat och som du kan klara dig utan i fyra veckor (böcker,

☐ Säg upp/teckna nya avtal som hör bostaden till exempelvis bredband, el, gas mm.

☐ Börja spara tidningar att packa med. Om du har tillräckligt så är detta din chans att bli av med dem efter flytten!

☐ Flytta hemförsäkring

Tre veckor innan

☐ Se till att ha packat klart i förrådet, garaget och andra utrymmen och saker i dem som du inte nyttjar varje dag

Två veckor innan

☐ Börja äta upp maten från frysen och kylskåpet

☐ Lämna tillbaka saker som du har lånat från biblioteket, grannar, returer till affärer mm.

☐ Hämta upp saker från kemvätten, skomakaren, saker som du har lånta till dina grannar mm

☐ Beställ adressändring av din post så att det du inte har ändrat adress på kommer till din nya adress. Kontaktar du Adressändring så skickar de papper som du behöver fylla i hos Skatteverket så att du slipper kontakta dem separat.

☐ Tidningar eftersänds inte av adressändring, så ifall du har någon tidningsprenumeration så får du kontakta dem själv och göra en adressändring

☐ Fortsätt packa det som du kan klara dig utan i två veckor

En vecka innan

☐ Ordna barn- och/eller hundvakt vid behov. Att göra det kan minska en hel del stress vid flytten.

☐ Fortsätt att packa det du kan klara dig utan i en vecka

Dagen innan flytten och flyttdagen

Kommer i nästa inlägg i ämnet:)

Har ni några andra tips vad på temat planera flytten? Något som är bra att komma ihåg att göra? Tips vad man ska tänka på när man bokar en flytt- eller en städfirma? Dela med er gärna!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. 20bet says:

  Your article gave me a lot of inspiration, I hope you can explain your point of view in more detail, because I have some doubts, thank you.

  Svara
 2. Jessica Persson says:

  Hej, jag måste magasinera mitt minder bohag samt mycket kläder, skor och väskor, mest läder. Jag har köpt större plasbackar med lock och har last papper mellan plaggen. Är dock orolig för att pappret ska gulna och missfärga plaggen. Tacksam för svar. Mvh, Jessica

  Svara
 3. Elin says:

  Har du nått tips när gäller förvaring i förråd? Vi har nämligen inga bra förvaringsmöjligheter i vårat hus men har ett jättebra rum i ett uthus på gården. Tyvärr så har en del saker börjat mögla då de varit där flera år (ja varför spara så länge) men vissa säsongskläder osv vill vi kunna lägga bort. Kan man vakumförpacka kläder och ha där ute, utan att de förstörs? Eller funkar det med vänliga plastbackar? Nu har vi sakerna i flyttkartonger men det är snart dags att rensa och göra oss av med en hel del, men det som ska sparas vet jag inte roligt hur vi ska förvara på ett bra sätt. Har du nått bra tips?
  Tack för en mycket inspirerande blogg/instagram ?

  Svara
 4. Li says:

  Kolla recensioner innan du bokar städfirma. Jag bokade Hemfrid och trots att de kom och reststädade två gånger blev städningen fortfarande inte godkänd av min hyresvärd som anlitade egna städare som jag fick bekosta. Det blev dyrt, administrationen tog mycket tid och det hela var mycket frustrerande.

  Ta en särskild flyttlåda där du packar ner allt väsentligt, typ toapapper, tvål, diskmedel och -borste, trasor, sax, tejp, sopsäckar, verktygslåda, en taklampa. Packa upp den först av alla när du flyttat in.

  Svara
  • Paulina says:

   Oj. Det där var inte bra vad gäller städfirman. Tråkigt att höra att det kan bli så dåligt.. Men tack för dina tips, Li!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!