Ordning bland kryddor och i kökslådor – uppdrag vecka 11

För några veckor sedan började vi skapa ordning i köket. Jag tänkte att vi skulle fortsätta med det denna vecka. Det är ju Påsk snart och det kan vara skönt att ha ett välorganiserat kök. Jag blev i alla fall väldigt trött på min låda under spisen, där vi har både kryddor, köksredskap, pennor, kvitton och post-it lappar. Varför har vi det sistnämnda där? För att det passar våra rutiner och mönster. Vi skriver mycket på post-it lappar, jag använder dem bland annat till att märka matlådorna i frysen, så dem vill jag ha lättillgängliga. Samma sak med kvitton som vi ska gå igenom. De hamnar i ett pennskrin i denna låda.

Jag gjorde i ordning den här kökslådan för nästan exakt fyra år sedan, också som veckans uppdrag och har sedan röjt i den en gång till – så vartannat år har den blivit rensad. Nu har det bilvit oordning där av två anledningar: det blev för mycket saker i lådan och jag behövde organisera om lite bland kryddorna i påsarna samt måtten, för det blev lätt stökigt, så både rensa och skapa bättre förvaringslösning och struktur blev utmaningen för denna gång.

Kökslåda med kryddor

 

Jag gjorde som sagt om strukturen i lådan lite eftersom det lätt blev oordning bland kryddorna i påsarna. Det var enkelt att ändra storleken på utrymmen i lådan då vi har flyttbara lådavdelare. Jag gick igenom kvitton i pennskrinet då det var överfullt och rensade bland dem. Jag gick igenom alla kryddor och rensade utgångna datum. Jag la även dem i bokstavsordning. Kan vara överkurs för vissa men jag tycker att det blir så mycket lättare att hitta. Och så rensade jag i allmänhet bland saker som vi inte behövde spara på.

Så veckans uppdrag blir alltså följande:

ARBETSGÅNG:

 1. Gör din avgränsning. Det kan vara att rensa bland kryddorna. Dem kanske inte har dem i en låda som jag utan kanske stående. Vill du ha mer inspiration gällande detta så har jag skrivit om olika lösningar för kryddhyllor tidigare. Även om 4 sätt att organisera bland kryddor. Känner du att du har ordning bland kryddorna eller kanske inte har så många att organisera, så är det bara att gå på ett eller flera köksskåp.
 2. Ta en ”före”- bild om du vill jämföra.
 3. Töm lådan på allt.
 4. Rensa och gör dig av med saker du inte använder. Gör du i ordning bland kryddor, kasta dem där bäst-före-datumet har gått ut.
 5. Fundera över om strukturen i din kökslåda är bra eller om du behöver göra om något. Organisera om och komplettera med förbättrade förvaringslösningar vid behov.
 6. Lägg tillbaka allt.
 7. Ta en ”efter” bild och jämför.
 8. Belöna dig själv.

För min del blev det Mello hos vänner:)

Kör hårt!

Och som vanligt – funkar inte detta för er så är det priolistan som gäller. Och jag blir alltid lika glad att se era framsteg, så dela gärna mer er av bilder på Insta och FB och kommenterar här på bloggen.

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Käthe says:

  Inte hunnit läsa så mycket på sistone, men nu tog jag chansen och kommenterar detta äldre inlägg. Kryddor, dessa burkar i mångfald som aldrig får plats i skåpet. Jag har därför satt upp ett par tavellister över varandra på en köksvägg och givetvis som du placerat i alfabetisk ordning. Det är ju mycket bekvämare att hitta och stackars sambo om han rör till för mycket. Hehe.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Kul att höra från dig igen, Käthe och roligt att du fick ordning på dina kryddor! Ja, tavellister är en toppen lösning för just kryddorna:)

   Svara
 2. Jonatan says:

  Ibland får man bara sådana ryck att man rensar upp all oordning i köket och efteråt mår man bara så bra!

  Svara
 3. Carina says:

  Rensade alla skåp och lådor i mitt kök i lördags. Blev en tur till IKEA mitt i allt för att köpa div som gjorde ordningen komplett. Detta skulle jag gjort ända sen jag flyttade till denna lägenhet och det är ett år sen.
  Men bättre sent än aldrig!
  Tack för all inspiration! (Har även läst din fina bok)

  Kram

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Underbart att läsa, Carina! Jag vet, det kan verligen ta emot att göra sådana uppgifter, men desto härligare känsla efteråt när man väl har mäktat med det! Sedan är det faktiskt bra att låta saker och ting vara ett tag efter att man har flyttat just för att hitta sina rutiner och skapa ordning som passar i det nya hemmet. Väldigt roligt att du blev inspirerad och att du gillar boken!

   Svara
 4. Jill says:

  Hittade till din blogg igår av en slump. Idag har jag äntligen börjat ta tag i kaoset i vårt hus! Har skrivit en lång lista på vad som ska fixas och hunnit med flera punkter redan.
  Det enda som jag gruvar inför är att sortera alla viktiga papper. Vad räknas egentligen som viktiga papper? Och hur länge bör man spara olika papper? Typ betalda räkningar, hur länge bör man spara? Eller bör man det ens? Alla papper vi tror är viktiga sparar vi men det blir mycket! Vilka kategorier bör man spara? Försäkringar, kvitton/garantier, räkningar….?

  Tack för en inspirerande blogg!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!