Veckans uppdrag: Organisera LEGO

I och med att Viktor växer så gör även Lego samlingen det. Så jag kände att det nu blev dags att organisera lego. Det finns ju olika sätt att lösa det på. Steg ett är i alla fall att välja en yta och rätt förvaringslösning. Jag valde att förvara Lego i MUJI lådor, som jag har ställt in i Expedit hyllan, som finns i Viktors rum.

Steg två är att kategorisera. Färgindelning är ett sätt att sortera Lego på, så då gjorde jag det.

Organisera Lego efter färg

Facken inuti MUJI:s smålådor kan man justera, så jag gjorde det efter hur mycket plats jag behövde till varje färg.

Steg tre är att märka upp, så att man lätt kan hitta. Jag kom fram till att jag ville märka upp lådorna med små runda ”pluppar”, som jag kallar dem för. Till slut hittade jag dessa på Office Depot, en kontorsvaruhus. De finns i olika färger men eftersom jag behövde enbart en i varje färg så köpte jag vita ”märkningspunkter” och målade dem i stället i de färger jag behövde.

Organisera Lego

Därefter fäste jag dem på framsidan av smålådorna. Så blev resultatet:

Lego organiserat efter färg

Steg fyra är att kommunicera det man har gjort. Jag visade upp för Viktor och han verkade gilla upplägget. Han tyckte speciellt mycket om märkningen för Lego gubbarna, som har fått sin egen lilla plats i en av lådorna.

Än så länge behöver vi inte så mycket plats till LEGO. I Expedit hyllan tar det upp 4 av de 9 lådor som finns där.  I takt att det kommer att tillkomma fler så kommer vi att ta flera av dessa lådor i anspråk. För er som har mycket mer LEGO behövs kanske andra lösningar med exempelvis en hel låda eller hurts per färg. Det gäller som alltid att anpassa lösningen efter sitt eget behov och utrymme och det är bra om man har lite utrymme att växa så att säga så att man inte behöver göra om inför en alltför snar framtid.

Men det här med att organisera lego visade sig vara en kontroversiell sak. Enligt både min man och min bror så hade jag gjort våld på LEGO genom att organisera det efter färg och fick höra att jag  ”uppenbarligen aldrig har byggt med LEGO själv” (.. vilket stämmer ganska bra..). Enligt dem måste LEGO sorteras efter funktion, annars är det ”omöjligt att hitta”. I min värld så borde det vara enklare att hitta om man vill bygga något enligt en instruktion. Men jag håller med om att det kan bli svårare om man vill bygga fritt efter sin fantasi – då ska man kanske organisera efter olika typer LEGO bitar. Vad tycker ni?

Ja, ja – vi börjar så här hemma så får vi se hur det funkar. Vad är det värsta som kan hända? Jo, att man gör om:)

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Michaela says:

  Jag tänkte precis som du innan jag hade varit med och bygga. Nu håller jag med din karl. Sortering efter funktion is da shit. Härhemma är ”gubblådan” också den hetaste av dem alla. /Michaela

  Svara
 2. Gustaf Hertsius says:

  Hej,

  Jag sorterade precis som du gjorde men insåg att det är helt omöjligt att hitta de bitar man behöver då. Det är mycket mycket lättare att hitta en röd bit med två pluppar i en låda med olikfärgade tvåpluppsbitar än i en låda med bara röda.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Gustaf,

   Ledsen för något sent svar. Ja, det verkar finnas olika preferenser för hur man vill ha sitt lego sorterat. För oss funkar färgindelningen medan andra har som du skrivit att det inte gör det för dem. Då är det bara att skapa ett annat system som funkar för dig och dina barn. Lycka till med det!

   Svara
 3. C says:

  Du får A L D R I G sluta med den här bloggen! ????
  Älskar alla typer av förvaring på olika sätt och jag hittar inspiration härifrån ????????????

  Svara
 4. Cissi says:

  Jag förstår inte poängen med att sortera lego, det verkar jättejobbigt… Jag har inga barn, men har varit ett=) Både jag om min syster (och pappa ibland) lekte ganska mycket med lego. Vi förvarade allt lego huller om buller i två lådor med lock. Om vi hade varit tvungna att sortera det varje gång efter att vi lekt skulle det aldrig blivit undanplockat… Vi hällde alltid ut alla bitarna på en babyfilt, då fick man bra överblick och när vi skulle plocka undan tog man tag i filtens hörn och hällde ner legot i lådorna igen. Ett tips!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Cissi,

   Ja, det kanske inte finns någon poäng med detta för vissa. Jag har fått en massa åsikter om detta på FB och de går brett isär, då det verkar vara en smaksak helt enkelt. Bra tips med filten – tack för den och kommentaren!

   Svara
 5. Händelsevis says:

  Det hade varit intressant att veta om sättet han leker med lego ändrats efter sorteringen? Hur leker han nu? Häller han ut alla bitar på golvet och sedan sorterar dem igen när han är klar? Eller bygger han mer nu? Mindre? Behöver han leta mer eller mindre för att hitta de bitarna han vill ha?
  Min sambo har en jättelåda lego kvar hos föräldrarna och det kliar i fingrarna på mig varje gång jag ser den av sorteringsiver. Men jag är tveksam, kommer ordningen verkligen göra att det blir lättare att hitta? Eller ser det bara trevligare ut för mig som ogillar kaos-system?
  När barnen, och sambon med för den delen, letar efter en bit är det inte alltid en speciell färg utan oftast en form. Det är heller inte säkert att det måste vara en speciell form. Ibland duger det med många olika längder bara det är en viss bredd exempelvis.

  I julas tillbringade min son timmar med att hitta alla hjul och däck i den lådan. Behöver jag ens säga att jag tackade mig själv för att jag INTE redan gjort det åt honom. På detta sätt fick jag ju sitta i lugn och ro i flera timmar varje dag hela veckan medan han sysselsatte sig själv. 🙂

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Bra fråga och intressanta tankar! Jag har ju precis sorterat detta, så jag har ingen facit än, men jag lovar att återkomma om detta i ett inlägg framöver. Jag förstår att du tackade dig själv när din son lekte så fint så länge – haha! Få se om min son också klarar det, fast med sorterat LEGO, eller om det blir en röra snart – det återstår att se!

   Svara
 6. marinaefbg says:

  Problemet med funktions-sortering är att det ger mycket mer ”grå-zoner” och är problematiskt om det är flera som bygger/sorterar i samma lego för då kan den ena anse att en vinkelbit är en brick medans en annan säger vinklar och en tredje säger takbitar. Vi har mer lego än en normal leksaksaffär 😉 och vi sorterar i godislådor som man kan få gratis, dom går utmärkt att stapla och man ser igenom dem vad som är i. Vi har sorterat efter färg i stort men vissa saker har egna lådor, hjul, gubbar och ”hero factory” t.ex. Lego Mindstorms-roboten har en egen sortimentsask till sina delar. Förutom våra 35 godislådor med sorterat lego har vi också 20-ish hyllmeter med färdiga och halvfärdiga byggen :-s Fördelen med färgsortering är att det går hyfsat fort att sortera, även mindre barn kan hjälpa till och det är i alla fall betydligt mindre mängd lego att leta igenom. 😉 Nästa naturliga steg är att sortera efter färg OCH i Brick / plate / annat. Jag tror vi är där snart 😉
  /Marina
  http://mindrefett.blogspot.se

  Svara
 7. Jessica says:

  Sortera efter form föredrar jag när det gäller lego och sedan kan de kategorierna sorteras efter färg om man har gott om plats

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!