Rensa och organisera frysen

Rensa och organisera frysen – vecka 6

Som sagt – väldigt kul men sådant engagemang vad gäller kylen! Och som fler av er redan har gissat så blir det ju naturligt att fortsätta med frysen, vilket blir denna veckans projekt.

Att frosta av och gå igenom frysen behöver också göras minst en gång per år – och när vi ändå gör det så är det ju ett ypperligt tillfälle att även organisera den för att lättare hitta i den framöver. En annan positiv bieffekt är att en avfrostad frys både drar mindre ström och håller maten kallare. Så det är också bra för plånboken och miljön. Bara fördelar alltså!

Checklista frysen:

 1. Stäng av frysen och ta ut allt ur den.

 2. Ställ frysvarorna utomhus på din balkong eller altan. Eller packa ner allt i frysväskor.

 3. Om du inte har en självavfrostande frys så måste du frosta av den själv. Lägg en ugnsplåt på golvet framför frysen med en frottéhandduk under, eller en avfrostningsduk, som fångar upp smältvattnet.

 4. För att frosta av snabbare kan du ställa in kastruller med kokhett vatten på isen som du byter ut efter hand – d.v.s du ställer de heta kastrullerna på isen som ska smältas bort, inte där isen redan är borta. Hjälp försiktigt till att torka bort isen när den lossar, men använd inga vassa verktyg. Viktigt.

 5. Rengör den avfrostade frysen samt plastbackarna. Väggar, hyllor och gummilister samlar på sig smuts.

 6. Gå igenom alla livsmedel som du förvarade i frysen. Kasta de som är gamla (kan vara svårt att avgöra om du inte har märkt upp dem med datum, men ibland är det ändå uppenbart).

 7. Kan du lägga över några livsmedel i mindre förpackningar och på så sätt spara plats? Gör det i så fall.

 8. Organisera varorna i lika många grupper som du har frysfack så vinner du en hel del tid och sparar el på att slippa att leta efter dem framöver. Förslag på fördelningen i frysen kan exempelvis vara fisk/kött, halvfabrikat/matlådor, frysta grönsaker/bär, bröd, glass/kakor.

 9. Märk upp frysfacken med det som ska vara inuti. Det kan du göra med en frystejp eller genom att bara tejpa fast en pappersremsa med text. Se bara till att ytan du klistrar på är torr och har rumstemperatur.

 10. Sätt på frysen igen och ställ tillbaka lådorna. Lägg tillbaka varorna enligt den nya ordningen.

 11. Om ni är flera i hushållet – gå igenom dem nya ordningen med alla så att de vet var de ska kolla när de vill hitta något i frysen.

 12. Belöna dig själv!

Nu när du har gått igenom och rensat frysen har du på köpet fått en överblick över vad du snart bör äta upp och vad du saknar eller har för mycket av. Ifall du inte har gjort det hittills är ett tips att fortsättningsvis alltid märka din frysta mat med datum för att lättare kunna rensa och välja att äta upp saker i lämplig ordning.

Rensa och organisera frysen

Fotograf: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, Det är min son Viktor på bilden, som gärna ville medverka i boken och blev ännu gladare när han förstod att det i uppgiften även ingick att äta glass:)

Har du redan hunnit rensa kylskåpet eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Berätta gärna hur det gick här på bloggen. Om ni vill dela med er av bilder så funkar det att göra det på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto eller via Insta Stories och pinga eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Ifall ni vill se hur det gick till när jag rensade och organiserade om min frys.

35 Kommentarer
 1. Ellinor says:

  Så där ja… Uppe i Östersund är det fortfarande snö, så här passade det bra med frysrensning även om jag fick ta en paus med städandet hemma pga jag har suttit vid sjuksäng i många veckor. Hur som helst – även i frysen blev det flera smålådor och därmed mycket lättare att hitta. Speciellt lockande med en liten låda för extra lyxiga varor som filé, älghjärta och annat 🙂 Innehållet i några gamla matlådor slängdes bort, men framför allt gjorde jag en lista på rester, känns ekonomiskt att ha koll på vad som finns!

  Svara
 2. Linda Richardson says:

  frysen klar. Allt plockades ut och lades i vår stora frysbox där vi har extra förvaring i källaren. Frysarna frostades av. De är sedan ett annat år ( givetvis ett projekt i veckans förtjänst) uppmärkta i kött, fisk och skaldjur, grönsaker, bröd, frukt och bär och övrigt. Nu kunde vi lätt rensa frysboxen och ta upp de matvaror med kortas utgångsdatum för att använda dessa först. Vidare fick frysboxen en avfrostning. Nytt för i år är den lista jag gjorde över vad vi har i frysboxen. En enkel lista jag kategoriserade å satte i en plastficka å tejpade på frysboxen. Lätt att stryka på när man tagit något eller fylla på när man lagt i. Allt för att lättare ha koll så inget glöms av.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Kul att du har hängt med på veckans projekt i flera år, Linda! Och vilket bra system du har skapat! Bra jobbat!

   Svara
   • Linda Richardson says:

    Mig slipper du inte så lätt. Jag kommer allt hänga kvar.

   • Paulina says:

    Haha! Det glädjer mig verkligen!

 3. Åsa says:

  Behöver göra frysen men väntar några dagar till det blir minusgrader ute igen. Tog därför ett annat projekt från min lista, pärmar som behövde gås igenom, slänga, sortera och sätta in nytt register! Fixat!

  Svara
  • Paulina says:

   Det gjorde du rätt i. Bra jobbat!

   Svara
 4. Marissa says:

  Ska inte nästa veckas projekt komma på lördag?

  Svara
  • Lilla S says:

   Bloggen har legat nere ett dygn så det är nog bara försenat på grund av det!

   Svara
   • Paulina says:

    Exakt.. Synd att den har t o m legat nere för vissa av er! så stressigt när det händer.

  • Paulina says:

   Jo, men det blev tekniskt strul dessvärre så jag kunde inte komma åt redigeringsverktyget.

   Svara
 5. Lilla S says:

  Kyl och frys rensade denna vecka! Eftersom de sitter ihop och har samma ”avstängningsknapp” körde jag bägge på en gång. Hade hoppats på att få mer gjort eftersom vi varit sportlovslediga, planen var att rensa i barnens rum, men det har varit fullt upp med annat.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tycker att ni ska vara riktigt nöjda med det ni hann med! 🙂

   Svara
 6. Pia-Maria Bondesson says:

  Vi har två frysar. En helfrys i källaren och en halvfrys i köket. Utmaningen ligger i vad som ska ligga var och att komma ihåg vad vi har. Men då är sådana här genomgångar super. Minst en gång per år gör jag detta. Frysen i källaren är främst till bär och frukt från trädgården samt saft, sylt och annat som tillverkas av bären och frukten. Sen hamnar där annat som inte får plats i frysen uppe, hemglass om det köps, frysta grönsaker och liknande när det varit extrapris. Där uppe organiserades de tre lådorna i bröd, ev matlådor och glass; grönsaker och vegoprodukter; lätt att ta fram till mellanmål (matmuffins, pizzabullar och annat som lagas för dessa tillfällen) och fisk.

  Svara
  • Paulina says:

   Du verkar ha en jättebra uppdelning ju! Tack för att du delade med dig!

   Svara
 7. Lilli says:

  Jag försöker göra uppdragen innan fredagen varje vecka. Nu var jag sent ute, men blev precis klar iallafall. Tog låda för låda och gick igenom och rengjorde. Uppmärkta lådor har jag sen tidigare. Det var en hel del som legat för länge, så det var verkligen dags för en genomgång av allt infruset.

  Svara
  • Paulina says:

   Skönt att du kände att veckans projekt behövdes och gjorde skillnad! Bra jobbat!

   Svara
 8. Anna-Karin says:

  Ett annat tips vid avfrostning av frysen är att ställa in plåtar och sedan hälla ner kokande varmt i dem. Då täcker man en större yta än med kastruller.

  Svara
 9. Hanna H says:

  Jag har en liten frys, ett sådant skåp som räcker upp till diskbänkshöjd. Frysen är i princip alltid full vilket gör det svårt att få plats med nya varor och matrester men också väldigt krångligt att hitta i fryslådorna.

  Efter utrensningen skrev jag en lista på allt som i frysen. Tanken är att jag ska använda listan för att se vad som finns i frysen och först kolla i den innan jag handlar mat. Listan bygger på att jag stryker och lägger till varje gång jag tagit bort eller lagt till något i frysen. Förhoppningsvis kan detta minska matsvinnet, att det blir lättare att hitta i frysen och att det blir mer utrymme över.

  Varorna som skulle tillbaka in i frysen igen delade jag upp i mat som är färdig att värma, kött/fisk, grönsaker/bönor/bär, bröd/bakverk. Det optimala hade ju varit om varje kategori hade fått en egen låda men min frys har endast 3 plastbackar. Samlade därför varje kategori så nära varandra som möjligt. Klippte till skivor av wellpapp och använde dem som avdelare i backarna, till exempel så att köttet är skiljt från fisken.

  Nu är det bara att hålla ordningen och uppdatera listan:)

  Svara
  • Paulina says:

   Det var ju en toppen idé! Tack för att du delade med dig av den!

   Svara
 10. Annelie says:

  Härligt att bocka av den här veckans projekt. Förra veckan tog vi lilla frysen och det är jag glad över för stora frysen var rätt mkt jobb med. Hur som helst så är den renare än någonsin och dessutom lättare än på länge. Den gick från full till halvfull. Förhoppningsvis kommer vår nya ordning i frysen göra det lättare för oss att kontinuerligt tömma den på gamla varor, eller ännu bättre, se till att de äts upp.

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att läsa detta! Man förstår verkligen den sköna känslan!

   Svara
 11. Ann-Charlotte Saarinen says:

  Frysen tog jag innan kylen nu är båda klara ❄️🥦🥒🌶🥩

  Svara
 12. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Jag markerar denna veckan som klar. För detta gjordes i samband med att vi bytte frys i årsskiftet. 👍🏻

  Svara
 13. Anna says:

  Jag hoppas det är okej om jag gör lite reklam för jag har hittat ett bra sätt att organisera i frysen.

  Personligen har jag bara några lådor i frysen och resten är hyllor. Detta fungerade inte för mig så jag köpte några såna här https://www.clasohlson.com/se/F%C3%B6rvaringskorg–Rondo-12-l/34-9575-2 som finns i flera olika storlekar (min frys har olika höjd mellan hyllorna). De tål 40 grader minus och är godkända för livsmedel.

  Svara
 14. Jane says:

  Jag tycker om att baka kakor och kakburkarna förvarar jag i frysen även om de råkar vara toma för att lösgöra utrymme i kökskådorna där jag förvarar övriga plastburkar.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!