Rensa och organisera frysen – uppdrag vecka 32

Då var det dags för ett lite större uppdrag. Några sådana återstår ju i år:) I och för sig är det bra att göra detta på vintern, för då kan man ställa maten ute. Men jag tänkte att frysen kanske tömdes lite på sitt innehåll nu när det har varit semestrar. Eller är det kanske tvärt om hos er? Hur som helst så blev detta veckans uppdrag.

Frysen ska alltså rensas och frostas av. Och när vi ändå gör det så är det ju ett ypperligt tillfälle att även organisera den för att hitta lättare i den framöver. En annan positiv bieffekt av detta är att en avfrostad frys både drar mindre ström och håller maten kallare. Så det är även bra för plånboken och miljön. Bara fördelar alltså!

Jag har två kylskåp med frys under och jag valde att rensa och frosta av den ena. Eftersom jag valde att rensa frysen på sommaren och eftersom jag älskar effektivitet så nöjde jag inte mig med att ställa in en kastrull med kokande vatten som man brukar göra. Jag körde även med hårtork på högsta värme och det gav omedelbar effekt kan jag berätta! Jag tror att jag sparade två timmar på detta. Frysen var inte speciellt smutsig, men jag rengjorde den ändå. Speciellt i gummilisterna vid dörren brukar det samlas smuts, så det glömde jag inte:)

Jag har läst att om det är dålig lukt i frysen så ska man hälla ljummet vatten i en bunke och blanda i en matsked bakpulver. Detta vatten ska man torka av frysen med och då blir man av med lukten. Hade inte behov av detta men ett tips för er som har det. Så får ni gärna berätta om det funkade:)

frosta av frysen

Och så var det dags att organisera i de olika facken. Jag hade skapat en ordning och märkt upp frysen för några år sedan och den fördelningen funkade bra för oss, så det var bara att rengöra plastlådorna och lägga tillbaka sakerna i dem. Här ska man passa på att ta bort gammal mat som ska kastas, men vi hade inget sådant heller.

ordning i frysen

I en fryslåda förvarar vi frukt och grönsaker. Bland annat så skär vi upp och fryser in övermogna bananer. De är inte så goda att äta, men funkar toppen till smoothies!

Och så blev resultatet – före och efter:

avfrosta frysen

Då så  – er tur nu:)

ARBETSGÅNG RENSA OCH ORGANISERA FRYSEN:

 1. Ta en ”före”-bild.
 2. Stäng av frysen och ta ut allt ur den.
 3. Frosta av frysen.
 4. Kasta livsmedel som är gamla (kan vara svårt att avgöra om du inte har märkt upp dem med datum, men ibland är det ändå uppenbart.. )
 5. Organisera livsmedel i lika många grupper som du har frysfack.
 6. Ifall du inte har gjort det innan – märk upp frysfacken med det som ska vara inuti så vet du var du ska hämta och lägga dina livsmedel framöver (jag har satt på lappar med vanligt papper som jag har klistrat över med tejp).
 7. Lägg tillbaka facken i frysen och koppla in strömmen till frysen igen.
 8. Fira/belöna dig själv.

Vi belönade oss genom att äta upp chokladmuffins som vi hittade i frysen:)

Hoppas att få ser era före- och efter bilder. Har ni några husmorstips för frysen så är de också varmt välkomna! Kommentera gärna på bloggen, Facebook eller Instagram (på mitt konto eller pinga mig). Och funkar inte uppdraget för dig så finns alltid prioriteringslistan som en räddning! Visst är det härligt:)

/Paulina

23 Kommentarer
 1. Mats says:

  Men när nu maten har blivit förstörd av en havererad SK miljöfrys vart i hela friden ska jag göra med all skämd mat,det finns ju ingen information vart jag ska lägga det någonstans. Mvh Mats

  Svara
 2. Paulina says:

  Är det citrongräs du har fryst in? Har aldrig tänkt på att man kan frysa in det, brukar alltid få kasta ett par stycken då det bara går att köpa storpack. Hade ju varit perfekt! 🙂

  /En annan Paulina 😉

  Svara
  • Paulina says:

   Ja:) Jag tänker att det måste väl kunna gå… Fint namn förresten:)

   Svara
 3. Inger says:

  Jag har kommit på att man kan ta en djup ugnsplåt och ställa in i frysen och därefter hälla i varmt vatten. Då smälter hela hyllan under och det blir varmt uppåt.

  Svara
  • Paulina says:

   Smart, Inger! Tack för tipset!

   Svara
 4. Lilli says:

  …såg att det fanns flera modeller av laminerings maskin…men min heter så här…PROOVE DT 0276 .

  Svara
 5. Lilli says:

  Har äntligen fixat uppdraget med frysskåpet. Och nu sitter mina laminerade lappar kvar, när jag fick tips om att sätta dit dem på helt torr yta. Jag tejpa dit dom med frys tejp eftersom jag hade det hemma, men ska prova med dubbelhäftande tejp sen. Det ser säkerligen mycket snyggare ut. Jag gjorde även några helvita lappar som jag också laminerade, ska jag skriva med märkpenna på dem. Ibland har man ju bara vissa varor vid enstaka tillfällen i frysen tänkte jag. På dom flesta lådor har jag satt dit 2 lappar annars räcker ju inte lådorna till. Och när det tex är slut på det ena är det ju bara att ta bort den lappen.

  Svara
  • Paulina says:

   Smart system, Lilli! Och kul att du hade nytta av tipset. Vilken lamineringsmaskin har du?

   Svara
   • Lilli says:

    PROOVE heter märket , ja köpte min i Ullared för flera år sen och den funkar hur bra som helst.Köpte laminerings fickor samtidigt i samma märke till ett bra pris.. men ett tips bara…laminera inte kassa kvitton ..dom blir förstörda, i alla fall i min.

   • Paulina says:

    Toppen. Tack!

 6. Evelina says:

  När vi flyttade in i vårt hus ville jag ha ordning i frysen och märka upp frysfacken men min sambo var inte lika entusiastisk så jag överraskade honom med lite annorlunda märkning, t.ex. ”Mu och bää” för kött, ”Havets läckerheter” för fisk och skaldjur, ”Gott, gotti gott gott” för fikabröd och glass, ”Blått och rött” för bär och frukt medan grönsaker fick heta ”grönt”. Vi fryser också in lunchlådor och facket för det fick heta ”Fääärdig!” (som ett barn på toa). Lite humor förgyller vardagen 😉 Tack för en underbar blogg!

  Svara
 7. Lilli says:

  Vad använder du för lappar att märka upp lådorna i frysen med ? Jag vill ha lite större lappar på frys lådorna att märka upp med …men de vill inte sitta kvar tyvärr !!

  Svara
  • Evelina says:

   Har du testat frysetiketter som man kan köpa på mataffären? Och jag tror man bör märka lådorna/facken när de är varma och torra. Hoppas du hittar en bra lösning.

   Svara
   • Lilli says:

    Tack för tipset..Ska prova om de sitter kvar om jag sätter dem på lådorna när de är torra. Jag skrev ut lappar på datorn och laminerade..supersnyggt och bra men som sagt svåra att få att sitta kvar. Ska göra om nu när det är dags för veckans uppdrag.

   • Paulina says:

    Hör gärna av dig och berätta om det funkade, Lilly! Om du laminerar dina lappar så finns det ju fästkuddar för foto som är dubbelhäftande. Kanske de skulle kunna funka att fästa på frysboxarna? Har inte provat detta själv men fick denna idé nu.

   • Paulina says:

    Tack för tipset, Evelina! Och jag, definitivt måste facken vara i rumstemperatur och fullständigt torra.

  • Paulina says:

   Hej Pelle,

   Tack för dina tips. Din första länk funkade inte så jag var tvungen att ta bort den. Men hur tighta är locken till dessa behållare? IKEA säljer dessa behållare som badrumsförvaring vad jag vet. Funkar de verkligen i frysen? Har du testat det? Menar du frysta grönsaker när du skriver frysta kryddor?

   Svara
 8. Helen Karlsson says:

  Hej!
  Jättekul med städtips oxå??
  Helen

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att höra, Helen! Ska tänka på det framöver:)

   Svara
 9. Anonym says:

  Hej!
  Jag föreslår en ny punkt 2 till arbetsgången eftersom det är sommar:
  ”2. Om du har en frysväska, gör iordning den med frysklampar för tillfällig förvaring av de frysta matvaror du vill spara.”
  osv
  Alla har kanske inte två frysskåp så att de kan stoppa in varor där under tiden 🙂

  M v h
  Birgitta

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Birgitta!

   Det var verkligen ett toppentips! Tusen tack för detta!

   /Paulina

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!