putsa skor

Så får du till att putsa dina skor oftare

I samarbete med Elfa

Jag har flera gånger skrivit om hur förvaring påverkar hur ofta vi använder saker. Ställer vi något för långt, högt eller otillgängligt så minskar chansen att vi använder det. Om vi inte cravar efter det (läs godis exempelvis). För då verkar vi kunna lägga det var som helst och ändå komma åt det. Men det är begär och därmed undantag från lagen:)

Men ju mindre lockande arbetsuppgift desto viktigare är det med rätt förvaring. Städskåpet är ett sådant exempel. Är det knökfullt där och svårt att komma åt dammsugaren så blir det ännu jobbigare att sätta igång med det, då det finns ytterligare ett hinder att ta sig igenom. Ett annat exempel, som jag personligen kämpar med, är skoputsning (jag är väl inte ensam om det, eller?). Det ska egentligen göras relativt ofta eftersom det förlänger skornas livslängd. Dessutom ser de snyggare ut så klart. Men jag drar mig verkligen för att göra det. Jag kom på att det beror på två saker:  1. att jag faktiskt är lite osäker på hur jag ska putsa olika skor på bästa sätt. 2. Att min skoputsförvaring lämnar lite kvar att önska. Även om allt skoputsrelaterat ligger samlat i hallen i en hurts så är det inte speciellt lättillgängligt. Därför blev jag inspirerad av Elfast tips för att råda bot på detta.

För att skapa en bra skoputsstation tipsar Elfa om följande lösningar:

  • en väggkorg  för att förvara skokräm och borstar
  • en krok  för att hänga upp borstar. Denna fäster du i en av skenorna och gör att du alltid ha redskapen nära till hands och bra överblick över dem
  • en klick-in melaminhylla ger en plan yta att arbeta på
  • ett plastilägg skyddar hyllan.

Klart att om man avsätter tillräckligt med plats och gör en skoputsstation där var sak får sin plats, så kommer inte skoputsandet att kännas lika jobbigt. Det kommer även att ta mindre tid att putsa skor när allt du behöver komma åt är lättillgängligt och du slipper att rota efter det.

Sedan var det där med hur man ska putsa skor. Olika slags skor behöver ju olika slags behandlingar och produkter beroende på vilket material de är tillverkade i. Men om vi tar läderskor, som är de vanligaste, så ska du göra på följande sätt för att hålla dem i gott skick:

1. RENGÖRING

Avlägsna smuts med en borste eller en fuktig trasa.

2. VÅRDA

Applicera skokräm med en ren trasa på torra skor. Tänk på att använda rätt nyans på skokrämen. Stryk på ett jämnt och tunt lager. Gnid i små cirklar. Låt skokrämen torka ett par minuter och putsa skon med en borste eller en trasa.

3. PUTSA

Putsa sedan skorna med en borste eller en torr trasa. Vill du ha en extra blank yta kan du efterputsa med ett par gamla nylonstrumpor. Nästa gång du får en maska kan du lägga nylonstrumporna i skostationen i stället för klädåtervinningen.

Fick ni också en lite större lust att ta tag i skorna?:)

putsa skor

/Paulina

PS. På tal om Elfa så har jag just nu en tävling på Instagram i samarbete med dem, där du kan vinna snygga retro skohyllor. Kolla in där om du vill vara med och tävla!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!