struktur

Struktur hjälper dig att uppnå resultat och få en smidigare vardag

Utan struktur inget resultat vågar jag hävda. Tänk efter själv. Du har ett mål. Nästan vilket som helst faktiskt.

Om du till exempel vill få ett nytt jobb och därför måste söka ett. Ja, då behöver du struktur vad gäller att hålla koll på vilka företag eller personer du har skrivit till och när, var ditt CV, betyg och rekommendationsbrev finns sparade osv. Sedan är det bra om du har struktur vad gäller när du söker jobb, alltså att du kontinuerligt tittar igenom jobbsajter eller kontaktar människor i ditt nätverk osv. Ju bättre struktur kring detta desto större chans att du kommer kunna få ett nytt jobb. Visst finns det en massa andra faktorer inblandade i detta, såsom vilka meriter du har och vilka jobb det finns där ute att söka, men genom att du skapar en struktur som hjälper dig att hitta det du behöver snabbt för att söka och som säkerställer att du gör saker kontinuerligt så ökar du dina chanser att lyckas.

Samma sak vad gäller vilket hemmaprojekt som helst. Ta renovering av huset. Här gäller det att ha ordning och struktur över kontaktpersoner, leverantörer, diverse inköp, tidplan mm. Hur du strukturerar och sparar dessa saker gör att du får bättre eller sämre överblick över hela projektet.

Detsamma gäller din arbetsplats. För att du ska bli framgångsrik i ditt jobb gäller det att skapa en struktur för saker som du gör kontinuerligt och för saker som du vill göra kontinuerligt så att de inte blir bortglömda. Det gäller också att skapa en struktur för uppföljning och för saker som du ska komma ihåg. Får du med alla dessa delar så är du steget före i stället för steget efter.

Hemma hjälper dig struktur något enormt. Har du en struktur kring hur och när du ska städa och rensa eller göra vissa projekt så blir de gjorda utan att du slipper tänka och planera dem hela tiden. Det kommer att gå av bara farten. Du kommer slippa brandkårsutryckningar som hantering av tvättberg, onödiga inköp av hämtmat mm. Allt detta handlar om planering och struktur.

Haken är att just att skapa struktur känns väldigt tråkigt för de flesta. Man kan bli lite matt i huvudet bara man tänker på det. Men det lönar sig verkligen att sätta sig ner och skapa en struktur kring det man vill uppnå eller det som inte fungerar. Det är strukturen som är nyckeln till ett gott resultat. Så ta dig tid med att sätta den. För varje ny sak jag gör tänker jag först ut en struktur. Från början brukar allt kännas lite trögt och jag måste tänka efter hur jag vill att saker och ting ska fungera. Men ganska snart börjar allt gå smidigare och jag behöver inte tänka så mycket på själva strukturen utan kan istället bara göra. Och är det något som inte funkar så är det bara att rätta till det och fortsätta. Svårare än så är det inte:)

Hoppas att jag lyckades att göra mig förstådd här. Annars får ni hojta till om ni vill ha konkreta exempel på hur man skapar struktur.

struktur

/Paulina

12 Kommentarer
 1. Mia says:

  Vill börja med att tacka dig för en underbar sida med fantastiska tips och idéer.
  Men… hur vet man att man har tillräckligt med förvaring? Man kan ju aldrig få för mycket men… Köksbänken är alltid strösslad med prylar, i ett hörn bredvid soffan blir alltid en hög med jag-vet-inte-vad grejer. Det finns flera platser i mitt hus där det hamnar högar/ backar med grejer som typ inte står i vägen. Har funderat på om jag saknar förvaring, byråer mm. Så… hur vet man det?
  Mycket tacksam för svar.
  Ha en bra dag! 😀

  Svara
 2. Milla says:

  Skriv snälla mer konkret hur man kan gå tillväga för att skapa struktur och mer ordning hemma! Håller på att gå under för det har byggts hög med grejer överallt, jag hinner inte ordna allt, barnens gamla grejer, alla papper och måsten, har varit sjukskriven pga stress och vet inte längre var jag ska börja här hemma för att få det städat och luftigt. Varje sak ska ha sin plats för att barnen (tonåringar) ska kunna hjälpa till. Det stör mig något enormt att det finns lådor med saker på vinden, i förrådet, sovrummet… Tusen tack på förhand.

  Svara
 3. Mari Wemminger says:

  Du skriver ibland om hur du använder olika appar med listor m.m. för att organisera och planera. Jag har också börjat göra det i stället för att använda papper o penna t.ex. för matinköp och saker som jag vill komma ihåg: använder ”matlistan” (delar med min man – jättebra när man inte vet vem som ska göra inköpen, den sorterar även varorna efter butikens organisation!) och ”Wunderlist” (ok, men lite svårt att flytta mellan mapparna, samt klurigt att skapa mapparna). Jag efterlyser mer detaljerad info kring hur du skapar mapparna i t.ex. ”wunderlist” och ”evernote” och om du har något bra tips på någon app där man kan ha återkommande ”kom-ihåg-listor” (sådant som du gör varje vecka/varje dag/ofta återkommande och vill bocka av att det är klart t.ex. vattna blommorna, mata surdegarna, knipövning, träning… så man slipper skriva in det på nytt varje gång! Helst gratisappar. Jag är lite nybörjare på det här och behöver ganska detaljerad info om hur man gör. Har inte riktigt tid att sitta ner och pröva olika varianter. Tycker inte heller om att hoppa fram och tillbaka mellan ”instruktion” och ”utförande” inuti appen utan föredrar att läsa/se bilder på hur man gör. Tycker även att de som är på svenska är att föredra. Tacksam för tips!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för utförlig beskrivning. Skriver om det framöver Mari!

   Svara
 4. Jenny Nilsson says:

  Hej! Håller verkligen med om att struktur behövs i vardagen för att det ska flyta på bättre i alla åtaganden som vi är tvungna att ta oss an (räkningar, städning, födelsedagar för att nämna några exempel). Men efterfrågar också konkreta tips på struktur och gärna inom de områden du nämnde i ditt inlägg 🙂 Arbetsplatsen och projekt hemma! Gärna hur du löser ekonomin så att det rullar på bra 🙂

  Mvh
  Jenny

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Jenny, Tack för input! Då kommer de framöver:)

   Svara
 5. Veronica says:

  Skulle verkligen behöva få struktur bland barnens leksaker! Det blandas hej vilt fast vi har speciella lådor för duplo, köksmaten osv. Även tvättstugan känns som en krigszon, har du nå smarta tips på tvätthängning? Har snedtak i tvättstugan så har inte hittat något bra att hänga i taket & det är för smalt för att få plats med tvättställning på golvet vilket gör att tvätten hängs i arbetsrummet.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Veronica! Det finns massor med sådana tips på bloggen! Gå in under kategorierna Barnrum och Tvättstuga (i högra spalten) så hittar du!

   Svara
 6. Hanna says:

  Ja tack, gärna konkreta exempel på hur man skapar struktur:)

  Svara
  • Paulina says:

   OK! Något speciellt område som du efterfrågar Hanna?

   Svara
 7. Emma says:

  Tycker din blogg bara blir bättre och bättre när du lagt konceptet struktur, planering och organisering flera snäpp högre genom att visa hur det kan användas inte bara inom hemmet utan inom livets alla områden. Så inspirerande att läsa!

  Svara
  • Paulina says:

   Å! Tack snälla! Så himla roligt att läsa att det uppskattas! Tack för den fina feedbacken Emma!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!