Välgörande julklappar

Tips på välgörande julklappar

Jag försöker verkligen hålla mig till organisering av hemmet på bloggen. Men det finns många andra saker som jag är intresserad av och några fler av dessa dyker upp på Förvaringsdrottningens Instagramkonto. Såsom miljö t ex.

Av denna och av andra anledningar, såsom vårt välmående, kan jag inte låta bli att ta upp frågan om julklappar. Som konsumenter har vi makten att påverka miljön genom vår konsumtion. Om vi är många som agerar på ett visst sätt så gör det skillnad. Därför tänkte jag tipsa om icke fysiska julklappar. Inget nytt under solen, men ibland kan det vara bra att få lite tips när det står still i huvudet eller så kan dessa tips ge er andra idéer.

Så här kommer de:

Upplevelser: Allt från teater eller dansföreställningar. Konserter eller föreläsningar. Eller vanligt bio. Jag och min man ger enbart varandra upplevelser i julklapp och födelsedagspresent. Det har gjort att vi spenderar mer tid med varandra och att det över huvud taget blir av att vi går ut bara vi två – ingen självklarhet när man har små barn. Dessa upplevelser sprids dessutom ut över året, då de ofta måste bokas långt i förväg (faktiskt så ska vi på Cirkus Cirkörs senaste föreställning ikväll – min födelsedagspresent:). Om du ska köpa något litet – underskatta inte bio som present. Biobiljetter gör de allra flesta så glada! Kostar lika mycket som en ask praliner eller ett blombukett men ger en upplevelse i stället!  (Ok. Jag älskar att gå på bio, så jag är lite partisk här. Bio är magiskt, så är det). Det finns dessutom biografer där man också kan äta en bit mat eller ta ett glas vin. En helt underbar grej!

Välgörande behandlingar: massage och diverse spabehandlingar. De finns ju både som enskilda behandlingar och som paketerbjudanden, ihop med en övernattning exempelvis, så kan också bli en liten eller en större present.

Kurser: det finns en mängd kurser som man kan ge i julklapp. Allt från några timmars matlagningskurs till en hel termin yoga – eller varför inte programmering:). Sedan finns det ju digitala kurser och även där finns det en uppsjö att välja bland. Kan faktiskt inte låta bli att i och med detta också tipsa om mina egna kurser Förvara smart – lär dig skapa ordning i ditt hem och Hållbar ordning i garderoben. Men det finns så klart en mängd andra digitala kurser inom en massa områden så det är bara att googla.

Middag på stan: att komma hemifrån ska inte underskattas. Det är ju som en liten minisemester. Speciellt om man har små barn:) Helt plötsligt pratar man om annat än det vardagliga. Och så har man kanske fått en anledning att klä upp sig lite. Behöver inte bli svårare än så för att det ska bli en underbar upplevelse.

Välgörenhet: Välgörenhetsorganisationer har blivit duktiga på att paketera sina erbjudanden så att de går att köpa som julklappar. I förrgår hade min lokalförening ett julmingel, dit vi bjöd två stycken föreläsare, och bägge fick ett gåvobevis från Stockholms Stadsmission som såg ut som nedan:

Välgörande julklapparAndra välgörenhetsorganisationer gör säkert också detta, så kolla upp den som ni vill stödja. Har de inte paketerat sitt erbjudande lika fint som Stockholms Stadsmission så kan man alltid göra ett eget gåvobrev. Ett tips är även att önska sådana presenter på sin arbetsplats så att era arbetsgivare ger pengar till en välgörenhetsorganisation i stället för att spendera dem på mer eller mindre meningslösa julklappar (jag har i vilket fall aldrig fått något som har varit speciellt nyttigt för mig utan just saker som jag inte ville ha). Det blir ju en hel del pengar om ett företag bestämmer sig för att skänka pengar till välgörenhet i stället för att köpa julklappar.

Har ni tips på annat man kan ge i julklapp som inte är saker? Tipsa gärna!

/Paulina

8 Kommentarer
 1. Carina says:

  Jag tänker ett gåvobevis på månadssparande i nischbank i några etiska indexfonder med låg avgift 🙂 till lite större barn/ungdomar. Tycker välgörenhet känns fint också!

  Svara
  • Paulina says:

   Toppen tips, Carina. Tack!

   Svara
 2. Paula says:

  I vår familj har vi bestämt att vi kan ge en ex. pengar till present , eller presentkort så får man köpa vad man själv behöver. Till julklapp har det istället blivit, att skaffa en kuvert med triss-lotter 😉 Mina barn är vuxna och har i ett eget boende och har sagt att dom vill inte ha en massa onödiga saker och är redan vana att göra rensningar i sina lägenheter. Tack för en bra blogg och ***GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN *** Kram/Paula

  Svara
  • Paulina says:

   Roligt att du gillar bloggen, Paula! (Paula kallades jag i övrigt tills jag fyllde 25:) Tack även för grattisönskningarna. Jag fyllde år i augusti men det är just det som är så fint med presenter som är upplevelser – de kan inträffa under hela året!

   Svara
 3. Pernilla says:

  Jag är helt enig med att ge upplevelser till jul och födelsedagar. Prylar har de flesta så det räcker och blir över men en upplevelse där man ser något annat än det man normalt gör och tid tillsammans med nära och kära ger så mycket mer.

  Svara
 4. Rmmy says:

  Det bästa med bloggen är att du då och då blandar ut förvaringen med andra kloka saker som ekonomi och välmående mm. Det är kloka saker som inte får glömmas bort! Fått många bra tips om olika bra saker 👌👍💪❤️

  Svara
  • Paulina says:

   Tack snälla för den fina kommentaren. Det var väldigt roligt att läsa! Och motiverande att fortsätta på samma sätt!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!