Rensa golv- och bänkytor

Rensa golv – och bänkytor från onödiga prylar – projekt vecka 29

Har du golv- och bänkytor i ditt hem som är tänkta att vara fria, men som av någon anledning blir överbelamrade med prylar? Är det något som alltid läggs där som egentligen hör hemma någon annanstans? Då är det dags att ta tag i dessa ytor nu!

Detta projekt kan gå snabbt eller bli ganska tidskrävande beroende på hur det ser ut hemma hos dig. Men jag lovar dig att du kommer att känna dig extra nöjd när du är klar med det eftersom detta är ofta ett stort irritationsmoment som ger stor tillfredsställelse när det är klart.

Checklista golv- och bänkytor:

 1. Gå igenom rum för rum hemma och rikta uppmärksamheten mot golv- och bänkytor:

Gå in i köket och kolla om det ligger onödiga saker på diskbänken eller andra bänkytor. Står det exempelvis hushållsmaskiner framme som du inte använder dagligen? Lägg i så fall ner dem i en låda eller skåp. Eller gör dig av av med dem om du inte använder dem alls.  Står skärbrädor lutade mot väggen vid arbetsbänken? Har du mycket redskap framme i krukor? Fundera över om förvaringen känns funktionell eller om skärbrädor eller redskap är lika lättillgängliga i lådor, på en magnetlist eller om du kan fästa en förvaring på väggen intill för skärbrädor eller grytlock t. ex.

Rensa golv- och bänkytor

Gå in i vardagsrummet och se om det ligger saker utmed väggarna som inte ska ligga där. Hur ser det ut på soffbordet? Avlastningsbordet? Några saker som står i bokhyllan som inte hör hemma där?

Hur ser det ut i hallen? Ligger det saker på golvet som ska hängas upp, läggas på hyllor eller helt enkelt försvinna från hallen?

Hur ser det ut i sovrummet? Behöver nattduksbordet rensas från onödiga prylar? Saker som ligger på golvet eller utmed väggarna?

Badrummet – hur ser det ut där? Något som har hamnat där av misstag och ligger på golvet eller någon hylla?

 1. Gör din avgränsning. Mäktar du med att gå igenom alla golv- och bänkytor? Annars kan du välja en specifik yta eller ett rum.

 2. Ta gärna en före-bild för att kunna se skillnaden sedan.

 3. Rensa ytorna från prylar som står eller ligger där. Hitta en egen, bestämd plats åt dessa prylar. Eller ska de kanske bort från hemmet?

 4.  Har du lyckats rensa bort något? Skriv upp det på din ut-lista.

 5. Ta en efter-bild.

 6. Njut av din nya utsikt och belöna dig med något. Visst känns det rogivande att ha blivit av med saker som gav ett stökigt intryck?

Detta projekt samt bilden, tagen av Ulf Huett, kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”.

Ser fram emot att läsa vad ni har tagit itu med och ser gärna era bilder! Dela dem på Förvaringsdrottningens Facebooksida, eftersom det inte går att göra det här på bloggen.

Stort lycka till med veckans uppdrag!

/Paulina

9 Kommentarer
 1. Sara says:

  Så snyggt och praktiskt. Perfekt lösning för vårt pyttekök på landet. Den verkar dock inte finnas kvar på Åhléns så får leta runt lite.

  Svara
 2. Anne says:

  Where did you get the ”tidskriftsamlare” ? 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Jag tror att den kommer från Åhléns..

   Svara
 3. Lena says:

  Jag blev nöjd med min nya hylla. En likadan som. Paulinas. Nu slipper brickorna stå på köksbänken. Bild på fb.

  Svara
 4. Lilli says:

  Det här projektet är och förblir det jag har svårast att fixa …så för att komma vidare är jag tvungen att nöja mej med att rensa delar av mitt hem. Förhoppningsvis blir det lättare ju längre fram på året jag kommer , när jag fått riktig ordning på alla områden genom veckouppdragen och alla prylar har sin bestämda plats. Sovrummet o hallen är nu iallafall helt undanplockat från önödiga prylar.

  Svara
 5. Sara L says:

  Perfekt! Här ser det ut som ett bombnedslag stor del av tiden. Dels renoverar vi lite, dels har vi två små barn som är hemma & sommarlediga. Jag bestämde mig för att röja i kök, vardagsrum & lekrum eftersom det är de rum som vi spenderar mest tid i. Bilder på före & efter kommer på Facebook. Det var mycket saker att plocka på plats, tvätt att vika & sortera och sen mest lite småplock. Så skönt att vila blicken på rummen nu. Nu är utmaningen att försöka hålla efter!

  Svara
 6. Petra says:

  Hej en sådan förvaring på fotot med brickor och skärbrädor har jag letat efter länge. Var kan man hitta en sån?? Tack för en bra blogg!

  Svara
  • Paulina says:

   Den köptes på Åhléns

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!