Hur många saker kan du rensa

Hur många saker kan du rensa under ett år?

Att rensa är en viktig förutsättning för att kunna skapa och behålla ordning. Det är också det första steget innan man börjar göra något annat. För det är väl onödigt att göra plats åt och organisera saker som man inte använder eller gillar? Och eftersom vi kontinuerligt skaffar nya saker så måste vi också kontinuerligt göra oss av med saker. Logiskt, eller hur?

Hur många saker kan du rensaDet kan vara en sporre i sig att anteckna hur många saker man lyckas göra sig av med under ett år när vi organiserar om våra hem med hjälp av Ett projekt i veckan. I  ”min bok” finns det därför en lista, där ni kan skriva ner hur många saker ni har rensat i samband med varje projekt. Den hittar du här på bloggen (scrolla ner på sidan). Så har du inte boken, eller inte vill skriva direkt i den, så kan du ladda ner listan och hålla koll på antalet utrensade saker med hjälp av den. Eller så kan du skriva in det i mobilen om det funkar bättre för dig. För visst vore det kul att veta hur mycket man har lyckats att göra sig av med? Vad tror ni själva att ni kommer att landa på när året är slut?

/Paulina

27 Kommentarer
 1. Ellinor says:

  Äh, jag tycker bara att det är en administration med listan. Att göra uppdragen vecka för vecka är nog motivation för mig. Att inspireras av andra och att inte bestämma veckans uppdrag själv gör det lättare att hålla igång.

  Svara
 2. Ingrid says:

  Resultat januari: -6: In 9, ut 15
  Det är jag mycket nöjd med med tanke att mer än halva månaden gått innan jag började. Nu har jag lagt in datumen för när föreningen har sopcontainer på gården och bokat rensningskvällar med mig själv då 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Jaaaa!!! Det är ju nyckeln till att få det gjort! Bra jobbat Ingrid! Ska bli så kul att följa detta!

   Svara
 3. Karin Svensson says:

  Hör och häpna: Här hos mig finns inte en enda onödig sak, allt ligger på sin plats och
  allt onödigt är redan utrensat och förpassat till annat postnummer.
  Ibland upptäcker jag att något saknas ex.vis en bunke att servera dotterns hund sin
  mat i…. men både han och jag tyckte att det dög med en kastrull, han blev mätt och
  jag glad att jag slapp inhandla något halvt onödigt. (han är ju inte här varje vecka)

  Svara
 4. tove says:

  Då är det väl också intressant att fundera över sina inköp. Behöver jag den här saken? Varför?

  Svara
  • Paulina says:

   Absolut! Det är superviktigt och det brukar jag alltid betona – både på bloggen och i mina böcker. Det är det enklaste sättet att slippa lägga ner tid på onödiga prylar hemma:) Tål att påminnas många gånger så tack för det, Tove !

   Svara
 5. Ingrid says:

  Tack för pepp, Paulina! Men genast inställde sig ett par frågor: Hur räknar man? Och vad räknas?
  Jag inser att jag får bestämma det själv men det vore intressant att höra hur du och andra resonerar.

  Exempel:
  Ett ”frukostset” med 2 tekoppar med fat och 2 assietter ska till Stadsmissionen. Skulle ni sätta upp en pinne (för setet), 2 (per kuvert) eller rent av 6?

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Ja, det är lite av en smakfråga, om man nu kan säga så. Tekopp och fat som hör ihop skulle jag räkna som ett exempelvis. Å andra sidan om det verkligen är ett ”set” som man antigen behåller i sin helhet eller gör sig av i sin helhet så är det egentligen ett.. Gör det som känns rätt för dig. Det viktiga är ju att du gör dig av med saker:)

   Svara
 6. Pernilla says:

  Jag har svårt att kasta saker, men just nu vill jag göra mig av med saker och då är det lättare. Skulle jag då skriva en lista på allt som åkt ut kanske jag skulle få lite ångest igen och känna att jag ångrade att jag kastade vissa saker. Så jag håller med Carina att det räcker med att jag fått bort sakerna ur huset och samtidigt får mycket bättre ordning. Just nu håller vi på och renoverar vardagsrummet och i och med det köpt ett nytt vitrinskåp som ska ersätta det gamla. Detta gör att jag rensar igenom det gamla och det ska bli så skönt och se den nya fina ordningen i det nya skåpet. 😀

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Pernilla, Det räcker att du gör ett streck för varje sak. Men om det inte funkar för dig så finns det ju ingen poäng i att göra det. Lycka till med din rensning!

   Svara
 7. /carina says:

  Nja, det känns lite som överkurs, tycker jag. För mig räcker det att bli av med sakerna, jag har inget behov av att dokumentera det. Resultatet ser jag ju ändå!

  Svara
  • Paulina says:

   Gör de som funkar bäst för dig:)

   Svara
 8. Ingrid says:

  Jag tror jag gör en lista med både in och ut för att hålla reda på ”nettot”. Målsättningen blir att hamna på minus varje månad!

  Svara
  • Paulina says:

   Yes! Så kan man naturligtvis också göra! Och det ger en ännu större insikt faktiskt. Jag tänkte bara göra det så enkelt som det bara går. Mycket bra målsättning att hamna på minus i det här fallet och det ska bli spännande att höra vad resultatet blev!

   Svara
 9. Maria says:

  Jag och min bror pratade precis om rensning i helgen eftersom jag höll på och röjde i våra köksskåp då han hälsade på, och hans behov av rensning hemma faktiskt är oerhört mycket större än mitt. Jag rekommenderade med stor iver din blogg, men tja, vi får väl se… 🙂 Tänker printa ut rensa-listan till honom iaf, så kanske han får sig en push i rätt riktning!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för det; Maria! Ibland tar det ett litet tag innan man börjar agera men bra att du har hjälpt honom att få den insikten! Och listan kan vara ett enkelt och därmed bra sätt att komma igång, så det var smart tänkt!

   Svara
 10. Isflingan says:

  Nu har jag börjat med en UT-lista och än så länge står där 8 saker. Ska bli spännande att se hur lång listan är i slutet av året 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Bra! Det ska bli kul att höra!

   Svara
 11. Erika says:

  Satan vad bra! Detta triggar tävlingsinstinkten i mig. Nu ska jag utmana familjen! Yes, tack Paulina 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad roligt, Erika! Lycka till med det och hoppas att du berättar hur det gick!

   Svara
 12. Malin says:

  Det är en härlig känsla att rensa! Och om man lyckas få det luftigare hemma så kommer man troligen tappa lusten att shoppa fler onödiga saker. Du skriver ”Och eftersom vi kontinuerligt skaffar nya saker så måste vi också kontinuerligt göra oss av med saker.” Det håller jag inte med om – för vi måste ju faktiskt inte kontinuerligt skaffa oss nya saker. För vår egen skull, för jorden och klimatets skull, har vi mycket att vinna på att konsumera avsevärt mindre! Då behöver man heller inte lägga så mycket tid på att rensa och organisera som tidigare! 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Du har helt rätt, Malin. Det måste vi inte. Men nya saker kommer in in hemmet kontinuerligt, och i de allra flestas hem så lämnar inte lika många saker hemmet. Jag skriver inte hur mycket nya saker som tillkommer, men jag kan bara ta mig själv som exempel. Jag shoppar inte speciellt mycket själv men ändå är det några kläder som tillkommer då och då. Och min son växer ur sina kläder och vi måste köpa nya. Men man ska så klart tänka på att inte shoppa i onödan. Det håller jag med om. Sedan behöver man inte heller köpa nytt men oavsett om det är nytt eller begagnat så är det nya saker i ens hem. Det var så jag menade.

   Svara
 13. Johan Aulin says:

  Min personliga regel för att behålla ordning är på sätt och vis resultatet av att rensa:

  Om man har t.ex en hylla gäller det att inte fylla den mer än till 80% när man ställer iordning den. Bara då finns det plats för den grej man snabbt vill ställa undan, vid ett tillfälle då man garanterat inte har tid till minsta organiserande. Finns det inte plats då börjar grejor direkt hamna huller om buller. Med luckor i hyllan har man också plats till de nya prylarna man troligen drar hem nästa dag…

  Så upp för 80%-regeln och behåll ordningen!

  Svara
  • Paulina says:

   Mycket bra regel, Johan! Jag brukar säga att man alltid ska ha extra plats efter att man har rensat för att man kommer att fylla på det allt eftersom och man vill ju inte behöva rensa på en gång, men det du skriver är en annan fördel av det. Helt rätt och tack för kommentaren!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!