flexibel förvaring på kylskåpsdörren

7 tips för att slippa slänga mat

I samarbete med Electrolux

Värmen har äntligen kommit!  Att börja klaga på den är som att svära i kyrkan. Men värmen gör ju att maten vi köper snabbare blir dålig. Och rötmånaden är dessutom snart här. Så det gäller att tänka lite extra på hur vi hanterar vår mat för att den inte ska bli dålig i förtid. Jag blev även nyfiken på hur mycket val av kylskåp kan påverka detta, så jag besökte Electrolux och fick lära mig en hel del. Här kommer 7 tips som på hur ni kan göra för att slippa slänga mat i onödan. Stora som små, husmors- som ordningstips.

1. Återuppliva din sallad

Vi börjar med ett husmorstips för diverse sallad, som tycks vissna så snabbt. Visste ni att man kan linda in salladshuvudet i en fuktad handduk och sedan lägga tillbaka salladen i grönsakslådan? Då håller den mycket mycket längre tack vare fukten. Man kan tydligen även återuppliva ett något ledset salladshuvud på det sättet. Det går även att återuppliva trötta ruccolablad genom att lägga dem i kallt vatten i kylen. Det kommer att spara många kastade salladsblad känner jag på mig.

2. Låt inte mejerivaror ligga framme

Nu när det är varmt och många dessutom har sommarlov är det härligt med långa frukostar. Men att låta mjölken eller smöret ligga framme påverkar dess hållbarhet. Så sitt gärna kvar, men lägg snabbt tillbaka just dessa varor i kylskåpet. Ett sätt att göra det smidigt är att skaffa sig en frukostbricka som får plats på en hylla i kylskåpet. Då har du dessutom allting samlat på ett ställe.

3. Slipp frostskadade bär

Ett annat husmorstips: Bär och andra styckesaker är bäst att frysa in t ex på en bricka istället för direkt i påse. Då undviker man att t ex att bären bildar stora klumpar. Tänk även på att frysa in bären ordentligt och inte ha öppningar i påsen som frostskadar råvaran.

4. Lär dig vad som ska förvaras i kylen respektive utanför kylen

Sedan finns det råvaror som faktiskt inte hör hemma i kylen. På Livsmedelsverkets hemsida finns en bra uppställning på förvaring av frukt och grönt och vad som skall förvaras i kylskåp och vad som bäst förvaras utanför. Att bananer inte ska förvaras i kylskåpet kanske många känner till. Men visste ni exempelvis att varken gurka eller aubergine bör förvaras i kylskåp? De ska tydligen förvaras svalt i stället, helst i 12-15 grader.

5. Välj ett kylskåp som håller råvarorna fräscha längre

Det femte tipset gäller val av kylskåp. En kyl med oberoende luftcirkulation, dvs där luften cirkulerar på ett jämt sätt i hela kylen och skapar en jämn temperatur och hög luftfuktighet. Electrolux kyl- och frys har en sådan funktion. Den kallas MultiFlow och den gör att råvaror håller sig fräscha upp till 7 dagar längre än i en kyl som saknar detta system. Det räddar nog ganska mycket mat sett över tid. I en sådan kyl är dessutom temperaturen ungefär densamma överallt, till skillnad från många vanliga kylar där det är varmast högst upp och kallast längst ner. Så man behöver inte tänka på detta när man ställer matvarorna i kylen.

minska matsvinn - Electrolux MultiFlow kylskåp

6. Ha bestämda platser för allt du har i din kyl

Men oavsett om du har en nyare kyl med oberoende luftcirkulation eller en äldre utan, så gäller det att var sak ska ha sin plats i alla fall, så att du vet var du ska leta efter en viss matvara. Finns varan inte på sin avsedda plats så är den slut och då köper du nytt. Enkelt och logiskt. Jag märker som bekant upp med dymo i mitt kylskåp. Det gör detta ännu enklare och snabbare att hitta.

Ordning i kylskåpet med hjälp av dymo märkning

7. Ha en akuthylla för det som du måste äta upp

Jag har tidigare tipsat om att det kan vara en tanke att ha en hylla i kylskåpet eller för sådant som måste ätas snarast. Då ser du direkt vad du behöver äta upp. Jag kom att tänka på just detta när jag såg Electrolux flexibla förvaringslösning för insidan av kylskåpsdörren. Där kan man bland annat fästa klämmor.  Och i dessa kan man ju fästa budskap till varandra! Det tycker jag är en fantastisk idé. Jag menar, det är ofta först när man öppnar kylskåpet som man tar beslut om vad man ska äta. Om det är något specifikt som man bör äta först, så är det bra att man möts av det budskapet där och då. Det är samma logik som med att sätta upp en lapp på ytterdörren om att man inte ska glömma att ta med sig något hemifrån.

budskap i Electrolux kylskåpet

Övriga fack kan hängas på dörren i kylskåpet med flexibel förvaring. Dessa kan vara öppna eller sådana som kan stängas.

fack på kylskåpsdörren - Electrolux

Det går även bra att hälla vatten i dem och hänga upp om man exempelvis vill hålla sparrisen fräsch.

flexibel förvaring på Electrolux kylskåpsdörr

Facken är dessutom väldigt enkla att lägga dit. Vill ni se hur enkelt och snabbt det går att sätta dit dem, så har jag tävlat med mig själv för att göra det så snabbt som möjligt och lagt upp detta på Instagram. Allt blir lite roligare när man gör det till en tävling, eller hur?

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Vania says:

  Borde vitlöken verkligen förvaras i kylen? Har för mig att både lök och vitlök ska inte vara där då lökarna ”tycker” kylan betyder ”dags att gro”.

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det vet jag faktiskt inte, men jag har alltid haft just vitlöken på kylskåpsdörren, och den har aldrig grott…

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!