organisera kokböcker

Så organiserar du kokböcker på ett enkelt sätt

För ett tag sedan fick jag en fråga från en läsare om hur man skulle kunna organisera bland de kokböcker man har för att kunna hitta snabbare bland dem. Jag har funderat lite på det och kommit fram till ett väldigt enkelt knep.

Gruppera ihop dina kokböcker. Exempel på detta kan vara indiskt, asiatiskt eller vegetariskt, fest, vardag, efterrätter, snabblagat mm. Använd ett tjockare papper eller plast i A4 format. Det finns att köpa i fackhandeln, men du kan även använda del av en kartong eller klippa av en pappers- eller en plastmapp. Ta fram post-it lappar. För det här ändamålet rekommenderar jag mini-post it, som också finns i fackhandeln. Högst upp på dem skriver du kategori för kokböckerna. Och så stoppar du pappret mellan kokböckerna som avdelare. Inspirerat av hur det är organiserat på ett bibliotek:)

Här kommer en liten instruktionsvideo:

Och så en närbild på hur det er ut i min kokbokshylla:

organisera kokböcker

Det kan tyckas att det ju ändå inte är så många böcker, så det vore enkelt att hitta bland dem utan denna märkning, men jag tycker ändå att det hjälper mig att hitta snabbare och faktiskt även att hjälpa mig att bestämma mig för vad jag är sugen på. Det bidrar till min vardagseffektivitet helt enkelt.

Och vill du läsa om hur du kan organisera böcker i allmänhet, så har jag skrivit om detta i ett av veckans uppdrag.

Organiserar ni era kokböcker? Hur i så fall?

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Veronica says:

  Jag har recept/kokböcker på tre ställen.
  Dels på en liten hylla i köket där jag förvarar det böcker som används mest frekvent.
  Sen har jag ett svalt förråd på undervåningen vi inrett till skafferi/matkällare, där förvarar jag de kokböcker som används mer sällan tex jul/påsk/festrecept. Där har jag även en låda med register i, där jag sparar mina utrivna recept. Köper jag en ny kokbok går jag med automatik igenom de gamla böckerna, river ur favoritrecept och kastar resten om det är en kokbok som sällan används. Sista stället jag förvarar recept på är i Dropbox med tillgång från iPaden och telefonen och målet är att alla lösa recept skall hamna här.
  Idag har jag max 10 kokböcker…

  Svara
  • Veronica says:

   Får nog revidera mitt tidigare svar, jag hade fler än så, men nu har jag elva st (varan fem är ren nostalgi) och alla bor på hyllan i köket. Inte så mkt att organisera. Urklippen däremot…? dom behöver lite tlc men det får bli i morgon. ☺️

   Svara
 2. Rebecca says:

  Jag sorterar mina kokböcker efter färg på omslaget. Det ser snyggt ut och jag blir inspirerad av att läsa. Sen hittar jag dem bättre då jag minns hur kokboken ser ut.

  //Rebecca

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!