Rensa bland kokböcker – uppdrag vecka 19

Det sägs att det ges ut en kokbok per dag. Det är en himla massa kokböcker. Och någon måste ju läsa dem, så jag antar att vi köper dem. Det är så lätt att köpa en kokbok med fina bilder som inbjuder till matlagning. Som gör att det vattnas i munnen när man tittar på bilderna. Och så köper du boken. Och en till. Men hur ofta rensar vi bland kokböckerna?

När jag nyligen kom hem med två nya kokböcker insåg jag att det inte fanns plats med alla kokböcker längre på den hylla som jag hade avsatt för detta.  Jag ville inte avsätta mer plats för kokböckerna då jag visste att vi inte nyttjade alla. Dessutom ville jag få bort kokböcker från köksbänken. Så det enda rätta blev – som vanligt – att just rensa i stället. Men hur ska man tänka när man rensar bland kokböckerna? Vilka ska man spara och vilka ska man slänga?

Så här gjorde jag:

Jag samlade alla kokböcker på ett ställe (köksbordet. Ganska bra att lägga dem där för då har man en naturlig deadline för när man måste bli klar så att säga).

Rensa bland kokböcker

Därefter gick jag igenom varje bok snabbt för att se hur många recept som verkade aktuella i den boken. För att hålla koll på detta märkte jag upp recepten med små post-it lappar. Var det enbart några få recept som jag hade märkt upp så visste jag att det var dags att börja riva i boken. Märkte jag att jag ville laga många recept så var det ett tecken på att boken skulle vara kvar.

organisera kokböcker

Några exempel på hur jag resonerade när jag valde bort hela kokboken:

Kockarnas Kokbok: utgivningsår 1998. Även om boken var superfin då den gavs ut så var det var inget som kändes inspirerande och någonstans måste det vara det.

Engelska kokböcker: jo, jag kan engelska, men med tanke på alla läckra svenska recept som finns tillgängliga och som är anpassade efter Sverige, varför göra det svårt för sig?  Två stycken åkte ut (vi hade inte lagat något från dem heller).

Kokböcker utgivna före 2000-talet: till skillnad från skönlitterära böcker så är många kokböcker en relativ färskvara. Det har hänt mycket på kokboksfronten gällande både bilder och recept om man jämför med 1990-talet och bakåt. Bilderna i de äldre kokböckerna ser helt enkelt inte lika aptitliga ut. Och de flesta av oss påverkas av detta. Så om bokens utformning gör att du inte känner dig inspirerad att använda böckerna så är det bättre att göra sig av med dem.

Mitt tips är att försöka göra detta så snabbt det bara går. Tvinga dig själv att gå igenom varje kokbok på relativt kort tid. Kolla igenom ingredienser: finns det några knasiga där, vilket gör att du innerst inne vet att det kommer att hindra dig från att laga den där rätten? Är bilderna oinspirerande? Om det känns jobbigt att gå igenom kokboken så kommer du säkerligen inte att använda den. Sedan finns det ju roligare saker att göra här i livet än att gå igenom kokböcker, eller hur? Så gör det lite till en tävling. Varför inte uppskatta hur mycket tid du tror att det kommer att ta, sätta på timern och sedan tävla mot klockan?

Detta är vad som blev rensat hemma hos mig:

kokböcker

Den vänstra högen är böcker som åkte ut i sin helhet. Den högra högen är böcker jag rev ut några recept från.

Efter denna rensning fick alla kokböcker nu plats på hyllan. Jag ville faktiskt inte ha några i köket. Tycke att det är bättre att de är samlade på ett ställe framöver. Så – färre kokböcker och bättre översikt över dem som vi faktiskt använder har vi nu! Och jag har tack vare detta även förkortat tiden som det tar att leta efter recept i dåliga kokböcker, för jag har redan gjort den gallringen. På det sättet har jag sparat en hel del tid framöver!

Så nu är det är tur:)

ARBETSGÅNG:

 1. Gör din avgränsning. Ska du endast gå igenom kokböcker eller kanske även dessert- och/eller dryckesböcker?
 2. Samla ihop alla kokböcker du har i hemmet ifall du har dem på flera ställen.
 3. Fota din kokbokssamling före rensningen.
 4. Bläddra igenom alla kokböcker och märk gärna upp recept som känns troliga att laga.
 5. Gör dig av med resten av kokböckerna.
 6. Fota vad du gjort dig av med eller den välorganiserade kokbokshyllan.
 7. Fira:)

Funkar inte uppgiften för dig? Då har du ju alltid din prioriteringslista att välja från, eller hur?:) Och som vanligt ser jag fram emot att se era bilder och läsa era kommentarer – här på bloggen, Facebook eller Instagram.

Lycka till med veckans uppdrag!

/Paulina

14 Kommentarer
 1. J says:

  Hej! Tack för ännu ett inspirerande inlägg!

  Men jag vill tipsa dig om skänka bort böckerna till tex röda korset eller liknande, eller åtminstone återvinna dem.
  Jag brukar fota sidor i böcker innan jag lämnar iväg dem, så slipper man ta sönder dem 🙂

  Kram J!

  Svara
  • Paulina says:

   Hej J,
   Tack för tipset! Absolut – det kan man också göra! De böcker som jag inte rev i lämnade jag i föreningens bytesklubb och de försvann ganska snabbt (till min förvåning måste jag erkänna). Men tack för tipset om Röda Korset eller andra välgörenhetsorganisationer – toppen!

   Svara
 2. Liz Wallentin says:

  Jag brukar ta en mobilbild på recept jag gillar, och samlar dem i en bildreceptmapp i telefonen. Bild 1 är receptbilden, bild 2 överskriften, 3 ingredienser och 4 Hur man gör. Lätt att hitta på telefonen, och man kan zooma in och ut. Då behöver man inte riva i böcker, men kan ge bort dom i sin helhet till någon.

  Svara
 3. BrittMarie says:

  Hallå Paulina!
  Meeeen som vanligt levererar du en fantastisk uppgift till oss. Har länge tänkt på att vad ska jag göra med alla kokböcker som bara står i bokhyllorna. Tack nu vet jag.
  Kram BrittMarie????????????

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad underbart att höra, BrittMarie! Verkligen! Det är alltid lite pirrigt att skicka ut dem för jag vill ju att ni ska känna er peppade att organisera era hem, så det var kul att läsa. Lycka till med din rensning av kokböckerna!

   Svara
 4. TorpSara says:

  Sweet! Det här gjorde jag, av samma anledning som du, för ett par veckor sedan. Jag gjorde lite annorlunda, eftersom jag HAR en plats i köket för kokböcker, men den är klart begränsad (bara en hyllmeter), och plats i stora bokhyllan för några fler. Jag gjorde tre högar, ungefär enligt samma urval som du, men en blev skänka/slänga, en för ”rariteter”, dvs ett fåtal som jag sällan/aldrig använder men ändå inte vill släppa taget om, och en hög som jag använder och har framme. Nästan hälften försvann. Väldigt skönt. Intressant analys att de är ”färskvaror”, det är väldigt många som faktiskt är det. Jag har aldrig tänkt på det så!

  Svara
  • Paulina says:

   Å vad roligt att du beskrev hur du gjorde, Sara! Ja, jag har faktiskt inte heller tänkt på det förrän jag gjorde just denna resning och insåg att det verkligen inte fanns någon som helst anledning att vara nostalgisk:) Däremot så räknade jag inte att böckerna skulle vara så eftertraktade i vår förenings bibliotek, där man får lämna och ta det man vill.

   Svara
 5. Nini Tjäder says:

  Och hur tar du hand om de urrivna recepten? För jag antar att du även har urrivna recept från andra källor än kokböcker?

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!