Organisera bland minnessaker – uppdrag vecka 31

Att rensa och organisera bland minnessaker är oftast en tidskrävande process. Det är svårt att skilja sig från saker som man har känslomässiga band till. Vad ska man slänga och vad ska man spara? Sedan är det här att spara sina barns saker. Vissa sparar på barnens kläder, andra sparar på leksaker. Själv försöker jag verkligen hålla detta till ett minimum. Däremot sparar jag sådant som är nedskrivet på papper. Dessa saker är mer och mer sällsynta och de känns verkligen personliga. För Viktor har jag därför hittills lagt alla kort han har fått i en låda. Bara stoppat saker där i väntan på att gå igenom dem och organisera dessa en dag. Och den dagen kom nu:)

vykort

De var ganska ihoptryckta när de låg där i lådan kan man väl säga och expanderade ordentligt när jag tog ut den:)

Jag började sortera dessa kort. Tog bort onödiga kuvert samt kort jag inte kunde utläsa vem de var ifrån. Jag började gå igenom dem för att kunna kategorisera dem. Och då såg jag att Viktors farmor skrev väldigt mycket i sina födelsedags- och julkort till honom. Hon skrev hur mycket han hade utvecklats under året, vad hon mindes av det och hur mycket hon älskade honom. Då kom jag på att jag måste göra en pärm med minnen från farmor. Det blev även min avgränsning för denna gång. Så jag tog fram alla kort från farmor i högen, köpte ett fotoalbum och klistrade in alla korten i kronologisk ordning.

organisera minnen

Jag brukar inte spara på kuvert, men eftersom dessa innehåller datum och Viktors farmor har klistrat på lite roliga saker där så har jag bestämt att spara även på dessa. De fick dessutom plats på samma sida som själva kortet. Jag använde photo stickers för att klistra fast vykorten och kuverten på baksidan. På så sätt kan man öppna vykorten och läsa dem smidigt.

Så detta blir alltså ett farmors album, där jag nu har klistrat in alla vykort som Viktor har fått från henne. Jag kommer att komplettera med nya kort som han kommer att få framöver och även foton på dem. Så kommer han att ha detta album som ett härligt minne från sin farmor.

I övrigt en annan liten rolig sak. Ibland gör man som sagt fynd och det gäller att verkligen gå igenom allt  när man rensar. Så jag tittade igenom alla kuvert och kom över en femhundring som vi tidigare fått från en äldre släkting. Slarvigt att inte ta hand om sedeln från början men väldigt kul att hitta den nu. Det lönar sig att rensa!

Hur som helst – nu är det er tur:)

ARBETSGÅNG ORGANISERA BLAND MINNESAKER

 1. Välj vilka minnessaker du vill rensa bland och organisera. Är det leksaker, kläder, fotografier eller kort?
 2. Det kanske behövs ytterligare en avgränsning för att du ska mäkta med uppgiften. Du kanske ska avgränsa dig till en viss storlek eller typ av kläder, ett visst år bland alla fotografier eller en viss typ av kort.
 3. Ta gärna en ”före”-bild.
 4. Fundera på hur och var du vill förvara minnessaken framöver. Är det kläder som ska förvaras på vinden så kanske du behöver införskaffa lite tåligare boxar eller flyttlådor. Är det fotografier eller vykort så kanske ett fotoalbum behöver inhandlas.
 5. Rensa. Vad kan du göra dig av med? Vad behöver du verkligen spara på?
 6. Organisera dina minnessaker och ta gärna en ”efter-” bild.
 7. Klart! Härligt, eller hur? Hur ska du belöna dig själv?

Ser fram emot att se era minnessaker organiserade, så dela gärna era bilder på Förvaringsdrottningens Facebook sida eller pinga mig på Instagram. Funkar inte detta uppgift för dig? Då finns alltid din prioriteringslista nära till hands, eller hur?:)

Stort lycka till!

/Paulina

3 Kommentarer
 1. Emmy says:

  Himla tur att det inte var en sedel som blivit ogiltig, kanske ett problem många råkat eller råkar ut för nu i sedelbytartider 😉

  Svara
  • Paulina says:

   I know!!! Himla tur jag hade där:)

   Svara
 2. Mette says:

  Bara det att tänka ”sortera bland minnessaker” hjälper ju! Istället för att tänka ”jag måååste ta tag i alla de där lådorna på vinden” då blotta tanken gör mig trött 😉

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!