Bli kvitt pappershögen – uppdrag vecka 3

Dags för ett nytt uppdrag! Den här veckan ska vi ta tag i pappershögen där hemma. Den som liksom uppstår av sig själv med dylika saker man bara har lagt där tillfälligt. Hemma har jag ett arbetsbord där det samlas just sådana papper (och andra saker) med jämna mellanrum. Sådant som jag har lagt där just för att gå igenom snabbt. Pappershögar irriterar mig så den strategin funkar och ganska snart kliar det i fingrarna och jag måste göra mig av med den.  Nu har högen återigen blivit för stor, så det blev dags att rensa och gå igenom den.

Min ”före” bild på tidningshögen på skrivbordet:

Pappershögen

I den fanns följande:

 • Kallelse till en tandhygienist. Jag la den där för att inte glömma att kontakta henne. Jag kunde inte bestämma mig om jag skulle omboka tiden eller skriva in den i min kalender. Jag bestämde mig för att inte strula utan la in tiden i min kalender. Bort med pappret därefter.
 • En räkning som jag la i högen enbart för att just betala den på en gång. Det var bara att göra det (ska den inte betalas på en gång ska den ju läggas i ”räkningar att betala” lådan)
 • Besked om slutlig skatt från Skatteverket – till Deklarationspärmen (ni har väl en sådan?:) Min har jag ”pimpat upp” så att den inte är lika tråkig.
 • En tidning – lägga över till tidningshögen (om den en annan gång:). Det svåra för mig är att inte börja läsa tidningen för då fastnar man, kommer ur rytmen och det hela tar så mycket längre tid. Det är bättre att avsätta en annan tid för att läsa igenom tidningar.
 • Möbelkataloger – finns på nätet – kasta.
 • Magasin som jag har varit med i – rivit ut och lagt i en pärm avsedd för sådana tidningsklipp.
 • Ett spiralblock som jag bara har använt en sida av – tillbaka till hyllan med tomma block.
 • En present – öppna, hänga upp i garderoben (det var en klänning) och kasta förpackningen.
 • Böcker – lägga tillbaka i bokhyllan.

Tidsåtgång: en halvtimme. Men jag måste säga att till skillnad från förra uppdraget med att rensa kökslådor, så tycker jag att att rensa pappershögen är jobbigare. Det är mindre att hugga i fysiskt men jobbigare för hjärnan så att säga med all informationsöverföring och att lägga papper på rätt ställe. Jag tycker helt enkelt att det är extra jobbigt att rensa bland papper. Men det blir verkligen härligt efteråt! Och så ser det ut nu:

Rent skrivbord

Om ni är nyfikna på vad som står på bilden, så är det ”I dream about storage space” – ett härligt vykort som talade rakt till mitt hjärta så jag var tvungen att rama i det:)

Ditt uppdrag blir alltså:

1) Gör din avgränsning. Välj ut en pappershög i hemmet som du stör dig på. Du kanske bara har en förresten. Eller så har du fler. Om du okar/hinner ta tag i dem alla, så kan du självfallet göra det också.

2) Ta en ”före” bild

3) Gå igenom pappershögen:

 • Ta tag i varje papper eller sak som ligger där och lägg det på sitt rätta ställe.
 • Finns det papper du kan göra dig av med genom att föra över informationen från dem till ett annat ställe? En kallelse eller läkartid exempelvis ska in i kalendern och då är pappret onödigt sedan.
 • Finns det papper som innehåller information som finns elektroniskt såsom kataloger, banktransaktioner mm? Då kan ju dessa papper också kastas.
 • Lägg inte tid på att läsa igenom saker som tidningar och magasin. Uppdraget är att få bort pappershögen och inget annat:)

4) Ta en ”efter-bild”

5) Belöna dig själv med något lämpligt ur din belöningslista (se det extra uppdraget i torsdags).

Funkar inte det här uppdraget för dig av någon anledning? Ta något ur din egen prioriteringslista i stället.

Jag gissar att detta uppdrag kan ta ganska kort tid för vissa och ganska lång för andra beroende på vad för slags papper och andra saker som ligger där och om man vet var de ska hamna, dvs om de har sin utsedda plats eller inte. Hur som helst ska det bli superkul att följa era utmaningar och få er feedback på uppdraget, så fortsätt gärna att kommentera här, lägga upp bilder på Facebook eller Instagram för att inspirera varandra och mig:) Vill ni att andra som gör utmaningen ska hitta dem på Instagram, hashtagga med #förvaringsdrottningen. Och vill ni att jag ska se dem direkt så är det bara att pinga mig (skriv @ och ”forvaringsdrottningen”).

Stort lycka till och jag ser så mycket fram emot er feedback och era resultat!

Kram!

/Paulina

45 Kommentarer
 1. Maria says:

  Du har många bra förslag , vill därför följa dig. Tack

  Svara
 2. Anna says:

  Den här utmaningen slog två flugor i en smäll. 😀
  Det stökiga skrivbordet stod högt upp på både min och maken ”det här stärka jag mig på”-lista. Och nu är det städat. Det tog i stort sett hela förmiddagen, och jag valde faktiskt att lägga tillbaka vissa saker i korgen utan att lägga dem på rätt ställe (= avgränsning) för att inte helt köra slut på städlusten.
  Vad jag hittade…? De 2 föregående deklarationerna med alla tillhörande underlag, skolfoton, diplom från skidskolan, anteckningar från föreläsningar, teckningar från barnen, tjänstebetyg med mera. ????
  Men nu njuter jag stort av att titta på skrivbordet. Stort tack för uppdraget!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Väldigt kul att läsa din redogörelse, Anna! Smart att avgränsa tycker jag, så att man inte fastnar, precis som du skriver. Och kul med alla fynden!:) Glädjer mig att du känner dig nöjd med vad du har åstadkommit – det ska du göra!

   Svara
 3. Isflingan says:

  Äntligen är pappershögen nu åtgärdad och det känns så skönt. Det här är verkligen min akilleshäl. Saknar bra ideer om hur jag ska ta hand om alla papper som rasar in i hemmet. Först kommer de in genom dörren, antingen som post eller hemsläpat från jobb och liknande. Då landar papprena på hallmöbeln. Därifrån flyttas de oftast till köksbordet för att tas tag i. Men sen så fastnar de där och bara samlas på hög 🙁 Behöver tips på bra system för papper som ska åtgärdas, har åtgärdats och väntar på nånting och papper som direkt kan sorteras vidare eller slängas.

  Svara
 4. Charlotta says:

  Hej!
  Tack för ett strålande initiativ med uppdragen! Det blir på något sätt lättare att ta sig an uppdragen när någon annan kommer på de. Det känns också lättare när det bara är en enda sak man ska göra och man slipper tänka att sen ska jag göra det och det och det… För jag vet ju inte vad jag ska göra sen 😉
  Jag kom in lite sent i detta. Såg att en vän hade delat ditt inlägg i onsdags kväll och drog igång direkt med uppdrag 1. Uppdrag 2 tog jag i torsdags och idag. Har gjort större delen av köket (valde de jobbigaste delarna som jag stört mig mest på). Ska ta resten när jag får tid så är allt klart där.
  Imorgon tar jag uppdrag 3, även det en riktigt jobbig punkt som jag liksom aldrig fått bukt med, men det ska jag få imorgon. Det är flera och stora högar, men det ska jag klara!
  Ser fram emot resten av uppdragen. Blir lite semester nästa vecka med bara ett uppdrag 😉 Ska bli skönt att hinna med lite annat också, men en sån stor tillfredsställelse att få rensat! Ligger 8 år efter på många områden (sist jag flyttade).
  Än en gång; Hjärtligt stort tack! Kommer köpa din bok direkt när den kommer!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Så roligt att du hoppade på detta och med en sådan entusiasm, Charlotta! Du är så ambitiös och så imponerande att du kommer ikapp alla uppdragen! Och tack så mycket för din feedback. Det var riktigt roligt att läsa. Kommentarer som dina är min belöning! Stort lycka till framöver och jag hoppas att höra mer från dig framöver!

   Svara
 5. Egenlya says:

  Härligt. Den där ”pappershögen” finns nog i alla hem. Här hemma har vi några stycken och skulle behöva ta tag i dom jag också 🙂

  Svara
 6. Käthe says:

  Hej Paulina
  Har du koll på hur länge man måste spara div papper såsom deklarationer, löneuppgifter, övriga räkningar? Har nån idé om att det ska vara ett visst antal år, men pärmarna växer ju, även om inte allt är insorterat! 🙂
  Käthe

  Svara
 7. Helena says:

  Har inga synliga höga och stora pappersrensningen gjorde jag framför prinsbröllopet i somras. Men jag rensade i nattduksbordet och bland barnens teckningar.
  Men jag märker en förändrad uppmärksamhet dvs ser med nya ögon. Jag ser saker och tänker: Undrar om detta område blir ett uppdrag? Ex linneskåpet.
  Även om jag rensar och sorterar här och där då och då, så är gemenskapen och inspirationen här enorm!
  Tack alla!

  Svara
 8. Camelo says:

  Jag hoppade över köksutmaningen för att jag inte kunde bestämma vilken avgränsning jag skulle ha (det är så mycket som behöver göras där för att allt ska hitta sin plats och det blev mig övermäktigt). Men jag gick i alla fall igenom frysen, passade på att avfrosta och rensa nu när det är så kallt att man kan ställa ut allt på balkongen under tiden. Glömde dock ta bilder men känner mig riktigt nöjd med det.
  Men den här pappersutmaningen ska jag ta itu med. Är en riktig papperssamlare som har sparat allt (och då menar jag verkligen allt) ända fram tills för några år sedan när jag bestämde mig för att börja rensa. Då åkte kilovis med papper ut i form av alla lönebesked (ända från mitt första jobb) liksom alla kontoutdrag, fakturor, bekräftelser, årsbesked, försäkringsbesked, deklarationer, kvitton…you name it! Vilken befrielse! Numera försöker jag rensa regelbundet men det blir högar ändå:-)

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Låter som att du har gjort ett jättejobb, Camelo! Smart att ta ett annat uppdrag om man känner att man inte mäktar med det jag har föreslagit. Och stort att göra sig av med alla lönebesked! Det är en sak inte alla skulle klara av! Det är så. Så bra jobbat och kul att du delade med dig! Återkom gärna och berätta hur det går med nästkommande uppdrag!

   Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Helt rätt Mikaela! Och så kul att du i stället tog något ur din prioriteringslista där jag också kunde hjälpa till med tips! Det var riktigt roligt att läsa. Och vilken vacker blogg du har!

   Svara
 9. Sofia/Trådtanten says:

  Äntligen är jag klar med uppdrag två. Fyra lådor är rensade! Pappershögar…. jo det kan vi nog också skaka fram ett par…. återkommer i frågan

  Svara
 10. Marie says:

  Den tog jag tag i redan under förra veckans uppdrag. Min pappershög låg gömd i ett köksskåp…

  Svara
 11. Kattis says:

  Vilka roliga uppdrag!
  Idag har jag avslutat förra veckans uppdrag. De sista lådorna i köket har jag städat och sorterat. När jag sorterade dem blev två besticklådor som använts till pennor osv över. Dessa har fått ta semester medan de väntar på en ny plats.

  Jag hann även ta tag i pappershögen. Jag började med att tömma alla tidskriftsamlare som jag har (10-12 st). Ut med allt innehåll på sängen! Några saker fick en ny plats i en pärm, andra saker hamnade i pappersåtervinningen. Allt eftersom jag sorterade tillbaka papper, tidningar mm till tidskriftsamlarna skrev jag på dem vad de innehåller.
  Sedan lade jag in alla scrapbookingpapper i ”sin” väska och övrigt pysselmaterial blev helt ensamma i lådan. Vad härligt det blev när allt tog mindre plats. Slutligen sorterades mitt skrivbord, de saker som jag måste ta med till jobbet hamnade i en hög medan andra saker hamnade snyggt placerade på hyllan.

  Jag har kvar två skåp med pärmar som är fulla med papper. Dessa är inte högt prioriterade, men om jag känner mig inspirerad att kolla igenom dem så gör jag det en annan dag. Hälften av dessa pärmar är sådana som skulle kunna packas ner i en kartong och flyttas upp i förrådet på övervåningen. Jag vill inte kasta dem eftersom de innehåller släktforskningsmaterial, men jag har inte släktforskat på flera år så just nu står de bara och tar plats i skåpen.

  Nu ser jag fram emot nästa veckas uppdrag.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Vad underbart det var att ta del av din redogörelse, Kattis! Jag verkligen älskar att läsa sådant och få del av andras steg-för-steg rensningar, så tack för det! Vad mycket du fick gjort på en gång och vilka insikter du kom fram till under vägens gång. Och härligt att du passade på att skapa struktur där du inte hade någon. Hoppas att nästa veckas uppdrag inspirerar dig lika mycket! Kram

   Svara
 12. Maria Edin says:

  Mina synliga ”framme-liggande” pappershögar var inte så gigantiska. Men i ett skåp hade jag två sådana liggande tidskriftssamlare med rätt osorterade grejer. De visade sig innehålla allt från kvitton från 2012 till konstverk från barnen till mig. Fint blandat med köpeavtal, skadeanmälningar till försäkringsbolag och diverse papper som borde varit lätt insorterade i redan organiserade pärmar för länge sen.

  Men NU är allt insorterat och ganska mycket slängt. 2014 och 2015 års kvitton hamnade i varsin plastficka i kvitto-lådan (där årets kvitton har fått egna plastmappar i olika kategorier), bilen-pärmen och hus-pärmen fylldes på med sina viktiga papper och resten åkte in i vanliga viktiga-papper-pärmen.

  Som vanligt, vid sådana här röjningar, fascineras jag över varför just dessa papper inte fått åka in på sina platser på en gång. För nästan alla grejer HADE ställen att sätta dem på. Mycket skumt! Nu har jag fått åter en tidskriftskorg för BARA ”att betala-räkningar” och en för bara ”mammas-egna-grejer”. Och en helt tom. Vilket är bra, för barn nummer 4 har inte fått någon egen förut 🙂

  Tack för peppen! Årets 3 första utmaningar avklarade med bravur!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Wow! Verkligen! Du har rätt – det är fascinerande att man inte lägger saker på rätt ställe. Och det är fascinerande att de kan ligga där så länge – tiden går så fort! Men jisses vilket jobb du har gjort. Stort grattis till det och kul att du har klarat alla uppdragen. Håller tummarna att det fortsätter så!

   Svara
 13. Maria says:

  Fääärdig! Nu hoppas jag att uppdraget ”rensa i pärmarna” kommer snart också för när jag sorterade in papper nu så var några pärmar svåra att stänga……
  Nu är jag väl värd en semla och en eftermiddagsfika.

  Svara
 14. Anna H says:

  Oj! Det här är mitt största irritationsmoment hemma. På jobbet är det helt annorlunda, varje papper på rätt plats. Ja ja, bara att köra igång och ta en hög i taget. Gissa om jag kommer att vara nöjd när detta uppdrag är klart 🙂

  Svara
 15. Lilli says:

  Hela våran köksbänk är katastrof , det har liksom blivit att vi har var sin hög på bänken. Emellanåt tömmer jag hela bänken….men det dröjer inte lång tid innan den är fullt igen. Vet liksom inte var jag ska lägga det där viktiga pappret , ficklampan …som ja hastigt behöver ha …m.m.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Det låter som att du behöver hitta plats åt sakerna som annars hamnar på köksbänken.. Det är en övning som tar lite längre tid, men jag tror att det är först då du får bukt med det problemet…

   Svara
 16. BrittMarie says:

  Oj oj här hos mig finns minst tre pappershögar. Nu måste jag skärpa mig. Det känns som att jag bara flyttar runt bland högarna. Alltså det blir alltid en hög kvar. Vad gör jag för fel? Nån som känner igen sig?

  Svara
  • Tina says:

   Jo precis, känner igen mej där. Jag flyttar också runt högar och så kommer dom alltid tillbaka så snart igen! Vad ska man göra?

   Svara
   • Förvaringsdrottningen says:

    Yep. Att flytta runt på högarna löser inte problemet – man måste gå igenom dem i stället. 🙂

  • Förvaringsdrottningen says:

   Jag känner igen mig och för min del handlar det om att jag just inte går igenom pappershögen utan enbart flyttar på den… så dags att rensa:)

   Svara
 17. Anonym says:

  Våra högar med papper körde jag förra veckan då jag röjde i kontoret efter att de hade kopplat in fibern. Tänkte inte på att fota men hela skrivbordet var överfullt med papper och pärmar som jag lagt där så länge för att sätta in senare.
  Tänkte denna vecka: fortsätta i köket, lådan i köket där bruksanvisningar för div elektriska maskiner ligger, rensa bland tränings shakrar (köksskåp).
  Samla mina smycken så att de ligger på samma plats i walk in closet
  En promenad genom huset och samla ihop saker som ligger lite här och där och egen plats.
  //Michaela

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Det var igen dålig lista! Haha! Ni gör så mycket mer än vad jag har som uppdrag, men det är ju alldeles underbart!

   Svara
 18. Åsa says:

  Tagit hela veckan på mig att fixa alla lådor (utom 2 st) och alla skåp i köket. Nu är de klara! I morgon tar jag pappershögen på ena köksbänken + de där 2 lådorna. Jag och mannen har varsin skräplåda i köket med allt möjligt i och när de är fulla växer det upp på bänken tycks det…Vilken energi och glädje jag känner över att rensa och få ordning, Paulina. Underbart!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Å vad underbar att höra att uppdragen ger dig energi, Åsa! Det är min största belöning. Att du har fixat alla kökslådor dessutom! Underbart! Lycka till med era pappershögar och tack för din fina kommentar som värmde enormt!

   Svara
 19. Victoria says:

  Hi hi, trodde vi skulle fortsätta i köket! Men pappershögar finns det gott om här! ???? Jag kom på en sak när du skrev att vissa saker finns digitalt, så då kan man ju kasta den tryckta varianten…. Ibland sparar man ju ett papper ett tag för att det står mer text än kanske ett datum att sätta in i kalendern… Då kan man ju fotografera av texten och förvara det i telefonen så länge! Eller scanna… Perfekt!

  Kram Victoria

  Svara
 20. Annica says:

  Hej. Känner inspiration från din blogg nu med städning. Hade ännu tänkt att köra igenom huset. Brukar göra en gång om året.
  Men att allt tar en halvtimme som du gör förstår jag inte. Antingen är jag långsam eller du slarvig. Köket tog för mig ca 5 tim på olika tidpunkter.
  Jag tömmer ju allt från låda, hylla dammsuger torkar rensar.
  Nu lika med pappershögen kommer ju ta tid. Rensa gamla papper som är i pärm sätta in nya osv.
  Kram Annica

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Kul att du är med på utmaningarna, Annica! Jag tog ju inte hela köket utan enbart 3 lådor. Och pappershögen var inte så hög.. var själv förvånad att det tog så lite tid men jag lovar att jag tog ur allt ur köksskåpen, rensade och rengjorde samt att jag gick igenom pappershögen:) Inte meningen att stressa andra, men ville ändå ge en uppskattning. Men tänk inte på hur lång tid det tar för mig – det viktigaste är att uppdraget blir gjort:) Och avgränsa som sagt om du inte har så mycket tid. Med pappershögen påpekade jag också att det kunde ta längre tid beroende på vilka papper som låg där och att man visste var man skulle lägga dem.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!