Rensa i köksskåpen – uppdrag vecka 2

God morgon! Jag tänkte att ni kanske ville kunna planera helgen lite med veckans uppdrag i åtanke, så därför kommer andra uppdraget här! Dags att hugga i ordentligt denna gång- vi ska ta itu med köket och kökslådor med köksredskap närmare bestämt!

Och för er som ansluter er nu – första uppdraget tar inte så lång tid att göra, så det är väldigt lätt att komma ikapp:)

OK, Då kör vi.

ARBETSGÅNG FÖR HUR DU RENSAR I KÖKSSKÅPEN:

 1. Föst och främst – gör din avgränsning. Hur många skåp eller kökslådor har du tänkt att rensa? När du gör din avgränsning, se till att innehållet i dessa lådor hör ihop, för du kan kanske behöva flytta innehållet till en annan låda eller skåp. Eller så orkar du bara ta tag i en låda. Då får det vara så.
 2. Är det något speciellt som du stör dig på eller behöver fixa till? Är det att rensa för att få plats med mer? Att skapa en bättre struktur och kategorisera i dina köksskåp så att saker och ting bättre hör ihop? Eller är det att bara återskapa ordningen som redan fungerar för dig med där det har blivit lite stökigt?
 3. Ta en ”före” bild. Det är jättekul att jämföra och se förändringen och ökar nöjdhetskänslan! Jag glömmer dessvärre just det här momentet ibland, så gör inte mitt misstag:)
 4. Ta ut allt. Exakt. Allt. Töm lådorna eller skåpen och rengör dem.
 5. Ta bort det du inte längre använder. Det ska du skänka, slänga eller sälja.
 6. Har du gjort några fynd? Något som du glömde att du hade och blev glad att återse?
 7. Ta en ”efter” bild. Nu kan du jämföra!
 8. Hur nöjd blev du efteråt? Värt att fundera över. Det kommer att ge dig motivation att rensa  och organisera framöver.

Så här gjorde jag:

Avgränsning: Jag valde att rensa i alla mina  kökslådor som innehåller köksredskap och på så sätt hör ihop. De är 3 stycken och ligger nederst och där förvarar jag kastrull, skärbrädor, stekpannor, hushållsmaskiner, pajformar mm.

Min främsta utmaning: Eftersom vårt kök består av kökslådor som är ganska breda och djupa, så står man ibland i vägen när man lagar mat och den andre behöver komma åt något. Kökslådan till höger av spisen borde innehålla sådant man inte behöver komma åt lika ofta i matlagningen, för då behöver den andre inte flytta på sig så ofta. Av den anledningen kände att jag behövde tänka igenom så att sakerna hörde ihop och låg i rätt låda. Så här blev det:

Ordning i köket steg för steg

Kökslådan nr 1 blev till för matlagningskärl och tillbehör som vi använder oftast.

Ordning i kökslådan

I kökslådan nr 2 samlade jag skärbrädor, stekpannor, kastrull och bakformar.

Rensa kökslåda före och efter

Och kökslådan nr 3 rensades lite och strukturerades upp.

Som ni ser så flyttade jag en hel del mellan lådorna för att saker som vi använder oftare ska ligga ihop och inte där vi står när vi lagar mat. Och det funkar! Nu behöver vi inte flytta på oss lika ofta!

Ta bort det du inte längre använder: För min del blev det:

 • runda plastbehållare, som jag för något år sedan flyttade från min kökslåda där jag förvarar matlådor och andra plastlådor, då de inte fick plats där och jag ville inte kasta dem. Jag har fortfarande inte använt dem. Dags att säga adjö.
 • en isbricka. Den fick inte plats i isbrickefacket i frysen då jag har redan så många där. Valde ut den mest slitna isbrickan att göra sig av med.
 • Viktors gamla skyddskläder (för att inte kladda ner sig). Hur kunde de dröja sig kvar så länge i lådan?

rensa i kökslådor

Dessa slängde jag i plastsorteringen.

Fynd!

Kruka med lock Design House

När jag rensade hittade jag locket till en kruka, som gör att färre blommor håller sig i mitten av vasen. Otroligt fiffig lösning som jag verkligen efterfrågade men fullständigt glömde att jag hade. Varför den låg bland alla kastruller har jag ingen aning om. Nu ligger den i alla fall tillsammans med krukor där den hör hemma. Himla fiffig uppfinning det där måste jag säga som från och med nu kommer att användas flitigt.

Tidsåtgång: Hela den här övningen tog ca en timme. Jag skojar inte.

Nöjdhetskänsla efteråt? Jajamän! Kombinationen snabbt åtgärdat, på ett ställe som vi använder ofta och där jag har retat mig på att man ofta var i vägen.  Det kändes riktigt skönt att få fixat. Är det fler än jag som liksom betraktar sitt ”mästerverk” efteråt förresten? Jag kan göra det en längre stund..

Hur som helst:

DITT UPPDRAG ÄR ALLTSÅ:

 1. Skapa ordning bland dina lådor med köksredskap i. Känner du inte för att göra detta eller kanske precis har organiserat där (vet att några av er har gjort det under första veckan), välj något ur din prioritetslista! Helst något med högt prioriteringsordning om du hinner med det.
 2. Följ ovanstående steg.
 3. Dela gärna dina ”före” och ”efter” bilder på Förvaringsdrottningens FB sida för att peppa andra. Eller lägg upp på Instagram: om du taggar mig med #förvaringsdrottningen eller pingar mig (@forvaringsdrrottningen), så kan jag se det, vilket vore superkul. Och vill du inte visa ”före”-bilden, dela enbart med dig av resultatet. Det är ju något att vara stolt över!

Det ska bli spännande att se hur det går för er, vad ni tyckte om uppdraget och vilka insikter ni fick!

Stort lycka till och ha en underbar organiseringshelg! Eller så väljer ni att njuta av helgen och hugga tag i detta under veckan:)

/Paulina

PS. Hoppas att ni inte tycker att beskrivningarna är för långa – hör av er i så fall så ska jag försöka bli lite mer kortfattad:)

65 Kommentarer
 1. Emmy says:

  Hej,
  håller (bättre sent än aldrig) på att organisera i mina köksskåp, och undrar om du har ett tips på ett problem jag har: jag har ett flertal småformar av olika utformning (t.ex. crème brulee formar, värmetåliga portionsformar, mini-le crueset-grytor), jag använder alla tillräckligt ofta för att det ska vara motiverat att ha kvar alla, matlagning är en passion för mig, men de tar så himla mycket plats i skåpen eftersom de inte är stapelbara. Har du något tips på hur man enkelt kan utnyttja höjden bättre i köksskåpen? =)

  Svara
 2. Kicka says:

  Sent omsider kom jag igång med uppdrag 2. Underbart att det äntligen blev av. Utmaningen nu är att få maken att inse att alla saker har ett bo. Jätteroligt med uppdragen. Fortsätter imorgon med papper. 🙂 Försöker lägga upp bilder på Instagram.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Ja! Vad roligt att du känner så, Kicka! ska bli kul att se bilderna! Pinga mig (skriv @ och sedan forvaringsdrottningen eller hashtagga gärna så att jag kan se:)

   Svara
 3. isflingan says:

  Var inte mycket att varken rensa ut eller omorganisera. Istället kunde jag klappa mig själv på axeln och inse att iallafall kökslådorna är som jag vill ha dem 🙂

  Svara
 4. Karro says:

  Tack nu är alla mina lådor och skåp rensade i köket. Tog en varje dag:)

  Svara
 5. Lena says:

  En liten fråga: kakformarna som ser ut som en dalahäst i din låda skulle jag gärna vilja ha. Bor inte i Sverige, men vill gärna köpa sådana nästa gång jag kommer till Sverige. Var har Du köpt dem? Tack på förhand.

  Svara
 6. Nickan says:

  Vad roligt det är att följa alla på #förvaringsdrottningen och vad bra start det var med planeringen! Jag har valt vilka skåp som jag ska fixa och skrivit in det i kalendern till på onsdag! Eftersom jag är ledig just nu hinner jag samtidigt jobba lite på priolistan. Igår började jag plocka undan lite i barnens rum och nu mognar planerna där lite till helgen. Och idag har jag rensat ut hela tre pappkassar kläder till välgörenhet och två plastkassar till textilåtervinningen. Och imorgon ska de köras iväg!
  Såg ett smart tips på att förvara linnen hängande på en stång…funderar på att ordna det faktiskt, alt flytta dem till lådan för BH då jag typ kan slänga 90% av dem, använder vara två ju.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Kul att du tycker det, Nickan! Och himla bra att du funderar över hur mycket du faktiskt använder av dina saker – den övningen ska man göra på allt man äger!

   Svara
 7. Emma says:

  Detta har jag egentligen redan gjort, men ändå inte.. håller på att flytta och har rensat ut kökslådorna.. men om två vckor när jag flyttar in i mitt nya kök så går jag tillbaka till denna övning.. tack för inspiration!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Det låter som en bra plan! Kul att du blir inspirerad av bloggen och uppdragen och hoppas att du berättar hur det går framöver!

   Svara
 8. BrittMarie says:

  Eftersom jag redan innan julhelgen hade rensat i kökslådorna. Gick jag/vi loss på tvättstugan. Men fy för, alltså avloppsrören var fyllda med skit så att säga tvättmedels/sköljmedelsrester. Lukten därifrån …… ja vill inte skriva vad det luktade. När jag ändå var i gång så handtvättade jag golvet och lite till. Allt tog ca 5 timmar. Jag har förrådet kvar sen första listan. Vårjobb!!!
  Matsalsbordet och hallbordet är rensat! YES!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Wow! Det var verkligen ett stort jobb som du gjorde! Är det du och din man som hjälptes åt? Haha! Visst är det lätt hänt att man gör lite till när man ändå håller på:)

   Svara
   • BrittMarie says:

    Ja det är min man och jag. Mannen är min hjälte och hjälper gärna till vid sådana här stora projekt.

 9. Sara B says:

  Detta kan verkligen behövas då vi har femtio tals standard i köket= mycket lådor och skåp som alla givetvis är proppade med saker. Ser faktiskt fram emot att göra detta! 🙂

  Svara
 10. Maria says:

  Fäääärdig! Log när jag höll på….av två anledningar
  ○ Rensa är härligt för själen
  ○ När jag tänkte på alla runt om i landet som rensade samtidigt

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Å vad glad jag blir av att läsa detta! Det har du så så rätt i! Ja visst är det härligt att så många är engagerade i detta. Det värmer i hjärtat!

   Svara
 11. Gabriella Brandell says:

  Tack för utmaningen! ???? tidsåtgång 1 timme och då rensade jag även två hyllor skafferiet och det blev ett rejält bidrag till plastinsamlingen. Jag la upp två bilder på Instagram och pingade dig, hoppas att du har sett dem. (Gabrirullan)

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Det är flera som vittnar om att organiseringen har gått supersnabbt! Så det behöver inte ta så lång tid att organisera trots allt.. Hoppas att jag såg – svarar på allt som jag ser.. Fick du ett svar från mig Gabriella?

   Svara
   • Gabrirullan says:

    Nej, jag har inte sett något svar/kommentar på Instagram. Jag lägger upp fler bilder och försöker igen vid nästa vecka 🙂

   • Förvaringsdrottningen says:

    Jag sökte på ovanstående namn på instagram men kontot är privat. Jag letade igenom @forvaringsdrottningen och #forvaringsdrottningen och #förvaringsdrottningen men hittade inte.. Ping ser jag snabbast för det kommer upp i mitt flöde, men kunde jag missat det på något sätt? Synd. Men jag ser fram emot bilder kommande veckorna!

 12. cicilina says:

  En låda är bättre än ingen låda. Haha. Fantastiskt vad bara lite struktur frigör så mycket yta. Och så mycket må bra känsla det framkallar också!!!

  Svara
 13. kotten says:

  Åh, gjorde precis detta under veckan. La ner mest tid på skåpet med burkar och matlådor. Kastade alla trasiga och lock som inte hade lådor och tvärtom. Sedan blev det också skåpet med diverse i. Fyndade snaps glas och ägg koppar där.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Telepati! Kul att det gick så bra! Flera som verkar självmant ha tagit tag i köket:) Och visst är det kul att man kan fynda i sitt eget hem!

   Svara
 14. Anna H says:

  Är i stort behov av att rensa i hemmet och det här känns toppen. Hoppar på idag och ska skriva en lista över vad jag vill rensa/röja bland. Vad gäller kökslådor ska hela köket renoveras i februari och då ska det rensas. Inte en onödig pryl ska tillbaks när jag packar upp. Tack för inspirerande utmaning!

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Helt rätt inställning! Superkul att du hoppar på organisationsutmaningen och glädjer mig verkligen otroligt mycket att du tycker att bloggen är inspirerande!

   Svara
 15. Mellan skog och gård says:

  Idag hakar jag också på dina uppdrag! Har precis läst igenom de två första och surfat runt på din blogg, väldigt inspirerande. Ska ta tag i kökslådorna (som kom med på min lista jag nyss skrev) till veckan. Tror att jag kommer kunna rensa bort otroligt mycket eftersom jag aldrig gått igenom dom sedan jag flyttade ihop med sambon för 10 årsedan… Har skrivit lite om utmaningen på min blogg också (hoppas det var okej att låna en bild, annars tar jag bort den! Det framgår att en är från din blogg).

  Ha det gott!
  Elin

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Elin! Vad roligt att du hänger på utmaningen! Helt ok att låna en bild om du hänvisar och länkar:) Ska bli spännande att följa din resa!

   Svara
 16. Händelsevis says:

  Vad är det för fiffig skärbrädeförvaring du har? Är skärbrädorna för-märkta med vad man ska skära på dem? Så smart! Vill du visa närbilder och avslöja var du fått tag i dem?

  Svara
 17. Sofie says:

  Det du slängde är Plastvaror. Inte plastförpackningningar. I plastförpackningar hör endast plast som kommer runt en vara hemma, tex mjukplast och frigolit. Själva varan går i brännbart. Läs mer på fti.se

  Svara
  • S says:

   När plast som är icke förpackningar slängs i plastförpackningar, så följer plasten med plastförpackningar till sorteringsplasten och sorteras ur. Den felaktiga plasten skickas sedan på förbränning. Så vad man eg har gjort när man försöker vara miljövänlig och lägga all sorts plast i plastförpackningar är skicka plastvaran på en extra transport, vilket i sig orsakar miljöbelastning.

   Svara
   • Nickan says:

    Det plast man inte kan slänga bland förpackningar…. Återvinns de om man tar sig till en åvc och lämnar det i plastcointenern? bunkar och sånt?

   • Käthe says:

    Vår städpersonal på förra arbetsplatsen var på studiebesök på Renova och berättade bl a efteråt att frigolit är en styggelse om det slängs bland övriga sopor. Det blir smetigt när det värms upp och det kan ta flera dagar att rengöra kärlet/behållaren/platsen när det har hamnat fel. Minns inte i detalj, men jag lägger det alltid separat i soprummet och lyfter ut det ur kärlen om jag hittar när jag slänger sopor.
    Tjingeling! 🙂

   • Förvaringsdrottningen says:

    Också bra att veta! Jag ska nog ta reda på mer och skriva om detta.. Jag tror att de allra flesta vill göra rätt men vet inte hur, vad som är farligt osv..

  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Sofie!
   Menar du att jag inte kan kasta det i vår plaståtervinning som vi har i föreningen? Det är jag ganska säker på att jag kan.. men kan dubbelkolla! Tack för påpekandet!

   Svara
   • Sofie says:

    All plast som inte är plastförpackning slängs i brännbart:)

   • Sofie says:

    (jag jobbar med återvinning och pratar mycket förpackningar och är ganska yrkesskola vid det här laget;) men tack för en inspirerande blogg!

   • Förvaringsdrottningen says:

    Kul att du brinner så för ditt jobb! Och som du ser själv – lite mer upplysning kring detta behövs. Vill göra ett inlägg enbart om just detta- kan jag kontakta dig ifall jag har några frågor? Eller har du några bra sidor (förutom den du tipsade om?) Vet du om återvinningsservice skiljer sig mellan olika kommuner förresten?

 18. Anonym says:

  Började faktiskt i förrgår med lådorna för grytor och kastruller, var och shoppade två nya ”Anders Petter” på cerveras rea eftersom mina gamla hackman som jag ärvt efter mormor har gjort sitt.
  Taggar för att rensa fler skåp???? (Fick i julklapp sex st fiskars rostfria skålar med lock som behöver en egen plats.)

  Svara
 19. Fru Hall says:

  Åh vad roligt! Snubblade över din utmaning av en slump och är nu så peppad. Jag har gjort min lista och ser så fram emot att ta tag i alla surdegar och få hemmet organiserat. 🙂 Så imorgon när jag är ledig blir det köket för hela slanten!

  Svara
 20. Ullis says:

  Tufft uppdrag den här veckan! ???? Står dock med på prioriteringslistan och sonen och jag tar oss an uppdraget och tar minst 4 lådor, dvs de som är mest stök i!

  Svara
 21. Victoria says:

  Hej Paulina! Är lite tveksam till vad du menar för i titeln står det ”Rensa köksskåpen” och under anvisningar står det att man ska avgränsa hur många skåp och lådor man ska städa… Sedan förstår jag på slutet att det bara är lådorna med köksredskap i som vi ska städa nu?! Kommer resten av skåpen/lådorna i en ny utmaning senare? Jag behöver nämligen städa allt i köket! ????????

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Yes, jag menar att ni ska rensa köksskåpen med köksredskap i. Men om man inte orkar ta alla, så kan man ta färre. Eller så kan du ta fler med annat i, men det kommer det att komma uppdrag om:)

   Svara
   • Victoria says:

    Tack! Det var det jag behövde veta! Då kör jag igång! ????

   • Förvaringsdrottningen says:

    Tack för att du ställer följdfrågor, då funderar fler på samma sak. Jag ska förtydliga i inlägget:)

 22. Nickan says:

  Haha! Vad är oddsen!? 2 min innan jag läste detta hade jag just städat mitt burkskåp…. Bra början ju! men ingen fara, finns mer att ta av! Man kan inte lägga bild här va? Men är man intresserad av mitt ( nästan plastfria) burkskåp så finns den på insta. https://instagram.com/p/BAUBTUGTFYl/

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!