Rensa och organisera kylskåpet - projekt vecka 5

Rensa och organisera i kylskåpet – vecka 5

Visst går veckorna i rasande fart? Rätt som det är så är lördag här och dags för veckans projekt igen!

Vi fortsätter med köket, och den här veckan är det dags att ta tag i kylskåpet! Det är ett ställe i hemmet där verkligen lönar sig rent ekonomiskt att hålla ordning. Har du ingen ordning där kommer du att köpa matvaror du redan har eller missa när de är på väg att bli dåliga. Få områden kan man också tappa kontrollen över så totalt som ett kylskåp och ibland undrar man hur det över huvud taget är möjligt att få plats med så mycket saker. Därför är kylskåpsrensning ett måste minst en gång per år!

Så låt oss skrida till verket:

Checklista rensa och organisera i kylskåpet:

 1. Ta gärna en före- bild för att dela med andra men framför allt för att det kan vara kul att själv se vilken skillnad det blir..

 2. Töm kylen – på ALLT. Inget fusk här.

 3. Ta bort alla hyllor och rengör. Tips: vill du minnas på vilken höjd hyllorna satt i kylskåpet kan du sätta små post-it lappar vid hyllfästena.

 4. Kolla igenom bäst-före-datum på allt som har stått i kylen. Smaka av det som har gått ut och kasta det som är dåligt.

 5. Finns det fler av samma sorts matvaror som är öppna? Flytta över innehållet till en förpackning (förutsatt att de har liknande bäst-före-datum).

 6. Finns det stora förpackningar med bara lite kvar i? Om möjligt, flytta till mindre behållare.

 7. Sortera och gruppera (kategorisera) dina matvaror. Detta för att du sedan ska förvara dem tillsammans i kylen. Här ska du tänka på hur mycket du har av vad så att säga, så ser du hur du kan gruppera dem. De olika grupperna kan vara mejeri, pålägg, kött, fisk, sylt, grönsaker, såser och dressingar, osv.

 8. Tänk ut vad du ska ställa var. Det är kallare högre upp i kylen och att temperaturen i dörren blir ofta lite ojämn. Förvara därför inte kött, fisk eller charkprodukter i dörren. Och lägg grönsaker och frukt längst ner, som är känsliga för alltför låga temperaturer.

 9. Lägg tillbaka alla varor enligt den nya ordningen som du skapat.

 10.  Märk gärna hyllorna med post-it lappar för att lättare lära dig den nya ordningen. Om du bor ihop med någon – gå igenom den nya ordningen och hur du har tänkt dig (eller ännu bättre –skapa ordningen tillsammans).

 11. Testa några dagar om den nya ordningen funkar. Om den gör det – sätt gärna upp permanent märkning t.ex. dymo. Det kommer att underlätta för alla i hushållet. Så har jag gjort hemma hos mig.

 12. Ta gärna en efter-bild för att se skillnaden och/eller dela med dig med andra.

 13. Dags att belöna dig själv!

Rensa och organisera kylskåpet - projekt vecka 5

Fotograf: Ulf Huett

Veckans projekt kommer, i omarbetad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Funkar inte det här projektet för dig eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, plocka något ur den i stället.

Jag är övertygad om att ni kommer att känna en stor lättnad när ni är klara med detta projekt. Berätta gärna hur det gick här på bloggen.  Och lägg gärna upp bilder! Antigen på Förvaringsdrottningens facebooksida eller ert eget Instagramkonto eller Insta Stories och pinga eller hashtagga (#förvaringsdrottningen) så kan jag peppa er och ni kan peppa varandra!

Då är det bara att sätta igång! Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

52 Kommentarer
 1. Henrietta says:

  Vi körde eget projekt även denna vecka, och rensade nästan färdigt på vinden! Dvs allt som inte är enskilt makens saker är nu upprensade, och han får ta sitt snart! 🙂 Vi lade även ut mattor som ändå låg ihoprullade på vinden på golvet, så man nu kan gå på mattor hela vägen till gästrummet längst in. Känns sjukt bra!!

  Svara
 2. Lilla S says:

  Har inte gjort kylen men däremot tömt utskåpet, organiserat om i kruk&vas-skåpet, och dessutom är vi nääästan klara med dödsboet som gjort att jag inte hängt med i projekten de senaste veckorna.

  Svara
  • Paulina says:

   Jaaaa!!!! Du har gjort massor ju! Tänk inte på kylen utan var nöjd med alla bock i din prioriteringslista!

   Svara
 3. Commander Keen says:

  Även denna vecka tog jag tag i projektet fört idag söndag, men det är en ganska passande dag för mig så jag ändå brukar göra veckans städning och speciellt med ett sånthär projekt som inte tar så lång tid. Så jag rensade ut allt i kylen och har slängt det som var gammalt, som tur var inte allt för mycket. Organiserade om hyllorna lite från förra gången men överlag ser det ut som innan bara renare och snyggare just nu! Funderar på att skaffa mindre lådor att ställa t.ex. tacosåserna i och liknande.
  Passade även på att ta nya veckans projekt med frysen på en gång. Här gjorde jag dock ingen jättestädning då ordningen överlag är väldigt bra i våran frys och det är isfritt och såg rent ut. Jag gick igenom vad som fanns och slängde ett par saker samt tog fram en del grejjer och la i kylen som vi kan använda oss av i veckans matlagning. 🙂

  Svara
 4. Pauline says:

  Glömt att skriva (igen ^^), men har slutfört detta projektet.
  Detta är andra gången i år jag gör en rensning av gamla och utgångna varor (organiseringen var i princip på plats, bara lite småfix). Men jag skäms nästan över att kasta så mycket utgången mat. Jag känner att många saker (såser, majonnäs, remoulad etc.) är svårt att hinna med att äta upp i ett litet hushåll, men det är också svårt att hitta mindre förpackningar av dessa. Svårt att få det där att gå ihop :/
  Jag har även tjuvstartat projektet med att rensa frysen genom att försöka äta upp så mycket som möjligt som vi inte har så mycket av, tänker att det blir mindre att rensa ut om det är uppätet 😂

  Svara
  • Paulina says:

   Jag förstår dig, Pauline, och jag får en fundering när jag läser ditt inlägg – kastar du saker när de har passerat utgånget datum eller smakar du på det först? Det mesta som har passerat utgånget datum går alldeles utmärkt att äta.. Ett super inspirationsprogram vad gäller detta är Maträddarna som finns på SVT Play.

   Svara
 5. Sandra Lund says:

  Sån skön känsla med ordning i kylskåpet. Pricken över i var inköpet av en dymo som gjorde märkningen snygg och prydlig 🙂

  Svara
 6. Lilli says:

  Strax före jul tömde jag hela kylskåpet och tog ut alla hyllplan och rengjorde allt. Men städade kylskåpet ialla fall denna vecka, lika bra att hålla efter. Lådorna diskades, blir alltid skräpigt efter grönsakerna. Hyllorna torkade jag bara av med fönster puts. Toppen bra och inspirerande föreläsning i Örebro och jätte roligt att få träffa dej Paulina.

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Lilli! Det var otroligt kul att träffa dig också! Visste ju precis vem du var när du hade presenterat dig, så väldigt roligt att få ett ansikte också! Och kul att du gillade föreläsningen. Ja, visst är det skönt när man bara kan bättra på lite för att känna sig riktigt nöjd! Kram!

   Svara
 7. Pia-Maria Bondesson says:

  Så blev det gjort. Några småsaker slängda men annars var det mest rengöring av kylen. Som min man sa, det är roligare när man är två. Och kladdkaka som belöning efteråt gjorde det ännu roligare.

  Svara
  • Paulina says:

   Så kul att ni gjorde det två och vilken mysig belöning (säger jag som älskar kladdkaka:)

   Svara
 8. Anna says:

  Tack för påminnelsen i dagens inlägg. Har en ordning sen förra gången vi körde som hållit sig bra. Men en genomgång med skurtrasan har ikväll givit ett uppfriskande kylskåp.

  Svara
 9. Åsa says:

  Japp, klart! Inte så mycket som behövde slängas men lite saker som kunde flyttas ihop i samma förpackning och skönt att ha torkat ur överallt!

  Svara
 10. Per Erik ottosson says:

  Halloj, hittade ett sakfel i din text om kylen. Du nämner att det är kallare högre upp i kylen, tyvärr så är detta fel. Längst ner i kylen är det kallast och där skall mejeri, kött fisk mm finnas.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för påpekandet… dock är kylskåp utformade på ett annat sätt med tanke på förvaringen..

   Svara
 11. Carro S says:

  Klart! Så skönt att få det gjort, vi hade så mycket som gick rensa ut. Testar tipset med en frukostbricka med smör, ost och skinka till att börja med så får vi se om det är nåt för oss. Ska nog ta någon fler punkt från listan när man är klar redan på söndag med veckans uppdrag. Gissar nästa veckas uppdrag (frysen?) och kan stolt meddela att både frysen i köket och i källaren är rensad och klar. Borde alltså kunna ta mig an någon mer rejäl surdeg kommande dagar.

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att det gick bra och du testar nya saker, Carro. Yes, det blir frysen:) Bra att du tar något annat från din prioriteringslista då!

   Svara
 12. Annelie says:

  Vi har bara en halvkyl för en familj på 5 personer så den städas och rensas minst 1 gång i månaden för att allt ska få plats (och senast jag gjorde det var i fredags typiskt nog). Dock har vi två frysar så vi passade på att avfrosta en av dem nu när det ändå varit så pass kallt som det varit. Det blev jättebra och lagom stor uppgift för oss den här helgen. Den andra frysen behöver oxå tas hand om snart men jag har på känn att det nog kommer bli ett veckans projekt för det snart =).

  Svara
 13. Caroline says:

  Älskar ditt tips om Dymo !!! Fam tycker jag är knäpp men jag älskart. Var sak på sin plats – underbart ! TACK bästaFörvaringsdrottningen för det tipset. I kylen funkar det dock inte – för att allt ska rymmas måste jag placera saker lite hur som helst och ovanpå vartannat . För liten kyl ( nä!) för mkt mat hm . . 🤔

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Kul! Det är ju väldigt nördigt, men jag står för det:) Ja, fundera på vad den överfulla kylen beror på:) (har ingen svar då jag inte kan uttala mig enbart på det du skriver, men nyttigt för dig:)

   Svara
 14. Anna says:

  Åh, så härligt det är efteråt, fint o fräscht🤩 trodde ärligt talat inte att det skulle vara så farligt, gjorde en snabb rengöring innan jul….men oj vad jag hade fel! Det var rätt smutsiga hyllor o lådor, och ca 8 stora burkar där datumet hade passerat för lääänge sen🙈 Hade bl.a. 4 burkar inlagda rödbetor, varav 3 gamla😱 Införde några små lådor för gruppera matvarorna lite, mest nöjd med ostlådan där fetaost, halloumi och parmesan fick ligga istället för i dörrfacket, blev mycket bättre! Tack för inspiration🤗

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, visst är det härligt efteråt! Och visst är det kul med dessa små förändringar som ändå gör så stor skillnad i vardagen! Tack för att du delade med dig – det var roligt att läsa. Och bra jobbat!

   Svara
 15. Ellinor says:

  Det tog mycket längre tid än vad jag trodde att städa kylen. Passade på att ställa in några lådor för småsakerna, klar förbättring! Misstänker att det kommer hålla sig renare också med lådor. En glögg åkte ut och dracks upp direkt (mums). Sen insåg jag att det är högtid att koka sylt, för det blev det slut på.

  Svara
  • Paulina says:

   Kan trösta dig med att det kommer att gå lättare nästa gång i stället. Kul att du har gjort förbättringar som kommer att underlätta för dig framöver och bra jobbat!

   Svara
 16. Rebecca says:

  Den här veckans projekt blev avbockat redan under förra veckans projekt. Fick feeeling och rensade, organiserade & storstädade hela köket. Gjorde en inventering av frysen också och laddade ner en app för att hålla koll på mängd, hållbarhet – ja allt!
  Perfekt när man skriver inköpslistan inför veckohandlingen eller när man är i affären och är osäker på vad man egentligen har i frysen, då är det bara att söka i appen och där svart på vitt står de hur mycket man har 😊

  Svara
  • Paulina says:

   Man ska följa sin feeling när man får den, för då blir saker gjorda snabbt:) Och nu har du dessutom gjort nästa veckans projekt:) Låter som en bra app som du har laddat ner. Vad heter den?

   Svara
 17. Linda Richardson says:

  Detta projekt gick snabbt och enkelt för mig. Vi har två halvkylar vilka jag egentligen är mindre förtjust i då jag inte tycker att det blir tillräckligt med utrymme i dem. Fördelen är att man inte får in så mycket i dem att de är lättstädade. på Måndagar hämtar vi matkasse för veckan så helgen innan brukar vi faktiskt städa ur kylen så det ska va rent för nästa veckas mat och att vi samtidigt då kan äta upp matrester. Därför tycker jag vi har en bra grundordning i kylarna. Det som krävdes idag var att jag tog ur allt och torkade rent hyllor och dörrar. Återställde ordningen i kylen. Högst upp har vi burkar. Småburkar i en plastlåda. Vi har även en plastlåda med pålägg samlade. Grönsaker längstner i de plastlådor som tillhör kylen. Annars en hylla för matlådor ( rester) en för mejeri och en för kött fisk och kyckling. Slängde två mejeriprodukter som inte längre kändes fräscha. Det blir en stor härlig dipp med grönsaksstavar till belöning till kvällens mello!

  Svara
  • Paulina says:

   Vilken bra rutin och struktur ni har fått till! Riktigt imponerande! Och då blir det ju inte så mycket jobb att underhålla det. Och kul belöning! Tack för att du delade med dig, Linda!

   Svara
 18. Hanna H says:

  Att rensa kylskåpet är verkligen välbehövligt hos mig. Efter att jag tagit ut allting kunde jag slänga en hel drös med varor som för länge, länge sedan passerat utgångsdatum. Varorna som blev kvar delade jag upp i olika kategorier som grönsaker, frukt, pålägg. Lade kategorierna i olika glaslådor. Detta är lådor som egentligen är ugnsformar men jag tycker de passar perfekt att ha i kylskåpet då de rymmer tillräckligt mycket och är lagom höga för att få plats mellan hyllorna.

  Svara
 19. Jane says:

  Att ha en hylla för rester och varor med kort datum är bästa inspirationskällan till matlagning och matlådor.
  Torkat ur kylen, gjort en pastagratäng på rester, mannen gjorde potatisgratäng på en vecka gammal grädde som ännu var fräsch och tog i lök och riven ost från tacon igår.
  Mannen kastade en burk i går på inlagda päron som blivit dålig. Annars brukar vi ha bra koll på vad vi har i kylen.

  Svara
  • Paulina says:

   Inspirerande att läsa om ny mat på rester! Och visst håller maten längre än vad vi tror!

   Svara
 20. Frida Andersdotter Nilsson says:

  Eftersom vi köpte nytt kyl och frysskåp för några veckor sedan och i samband med bytet gick igenom allt innehåll, räknar jag mig också som klar. En ren och organiserad kyl och frys är det bästa för plånboken och lusten i köket! 😍

  Svara
 21. Elisabeth says:

  Här är en felaktighet i punkt 8.
  Ett kylskåp är kallast längst ned +4°C och varmast högst upp +11°C . Kylar med fläkt fördelar temperaturen lite bättre.
  Så kött, fisk längst ned, mejerivaror i mitten och grönsaker högst upp.

  Svara
 22. Hanna says:

  Den här utmaningen kör jag innan den 25e för det är typ då nästa storhandling sker. Lätt att flytta på saker då det inte är så mycket😊.
  Vi har relativt luftigt i vår kyl så det är sällan ngt glöms bort. Men lite bättre ordning går ju allt att få till samt att ta en funderare på om hyllorna har det ultimata avståndet mellan varandra.

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att tänka så Hanna! Ja, att fundera på avståndet mellan hyllorna ska man inte underskatta. Speciellt om man köper en viss vara kontinuerligt som aldrig får plats på höjden:) Det ger en enorm tillfredsställelse att fixa till detta.

   Svara
  • Paulina says:

   Gött! Kul när det blir så ibland:) Har du tid så kan du annars ta något från din egen prioriteringslista i stället:)

   Svara
 23. Carina says:

  Å så bra inlägg! Detta ska vi ta tag i!
  Gillar verkligen din märkning m dymo av hyllorna också!Och när man ändå är igång kan man ju lika gärna ta frysen i samma släng:)
  Det blir lätt ännu mer kaotiskt där och stor behov för avfrostning.

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att du tycker det, Carina! Haha! Kul att du gillar märkningen. Vissa tycker att det är overkill men vi trivs med det. Du kan absolut ta frysen nu, annars är det nästa veckans projekt:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!