använd ättika som sköljmedel

Därför ska du inte använda sköljmedel

Ni vet väl att sköljmedel egentligen inte behövs? Jag slutade använda det när jag fick reda på detta från ett butiksbiträde på Karen Millen, som ju säljer finare plagg av bättre kvalitet. Hon sa att hon aldrig tvättar sina plagg med sköljmedel då det förströr fibrerna i plagget. Jag bestämde mig för att testa, även om jag var rädd för att plaggen skulle bli hårda. Men det var faktiskt i princip ingen skillnad och så har vi tvättat i flera år nu. Sedan tidigare använde jag inte sköljmedel när jag tvättade mina träningskläder, då de förlorar sin förmåga att andas och absorbera fukt, men lärde mig även att sköljmedel försämrar uppsugningsförmågan i frottéhanddukar.

Andra saker jag har lärt mig när jag satte mig in i detta är att sköljmedel inte bara är dåligt för plaggen utan även för miljön och människor.  Sköljmedlets parfym innehåller så kallade ftalater, som är hormonstörande. De är dessutom allergiframkallande.

Sist men inte minst så åker dessa kemikalier ut tillsammans med avloppsvattnet.

Jag märkte som sagt ingen större skillnad vad gäller mina plagg, men vill du fortfarande ha något mjukgörande, så kan du använda ättika, viket flera av er tipsade mig om när jag tipsade om ättika för att ta bort unken lukt i plaggen. Häll ättikan i sköljmedelsfacket, så slipper du en kemisk reaktion (när jag hällde det i ihop med tvättmedlet så började det bubbla). Ca 1 matsked ska räcka.

Tips angående detta som jag har fått från er läsare:

Annika: ”Jag använder ättika i stället för sköljmedel och kanske max 1 msk. Jag sätter dessutom till lite eterisk olja, tex lavendel eller citron för att få extra fräscht resultat. Rena sängkläder med den där svaga doften av lavendel är jättehärligt.”

Tips från Sarah: ”Ett annat tips med ättika är att blanda det med bikarbonat och använda som rengöringsmedel. Det gjorde underverk i vår fuktutsatta dusch vid flyttstädningen!!”

använd ättika som sköljmedel

Och om dessa argument inte är nog så sparar man dessutom pengar på detta! Bra för din kropp, bra för kläderna, bra för miljön och bra för plånboken. 4 x win!

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Carina says:

  Jag slutade för snart 27 år sedan med sköljmedel då min dotter var nyfödd. Det var BVC sköterskan som trodde att hennes röda utslag berodde på sköljmedlet. Sen har jag aldrig börjat igen. Tänk vad jag sparat på både ekonomin och miljön.

  Ha en riktigt god jul!
  Kram Carina

  Svara
  • Paulina says:

   Ja, det är märkligt hur mycket saker vi människor har hittat på som inte är bra för oss.. Ha en riktigt God Jul du också!

   Svara
 2. Kat says:

  En fråga, gäller det samma för parfymfritt sköljmedel?

  Svara
  • Paulina says:

   Jag är ju ingen expert på just detta, men parfymfritt borde vara bättre. Det brukar rekommenderas utifrån allergisynpunkt i alla fall.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!