Avanza

Samla allt sparande på ett ställe

 I samarbete med Avanza

I min serie om sparande har jag tidigare skrivit om hur man kan få koll på sina utgifter samt varför jag sparar. Nästa viktiga steg är att få överblick över sitt sparande och att spara på rätt ställe. Jag kan ta mig själv som exempel. När jag pluggade på universitetet så började jag spara i fonder. Jag hade då ett Sparbanken Finn konto, så jag köpte fonderna via den banken. När jag köpte min första lägenhet bytte jag till Länsförsäkringar, som gav mig det bästa bolånet. Jag fortsatte med mitt fondsparande och nu även aktiesparande i mindre skala i denna bank. När jag och Sven köpte vår första gemensamma lägenhet bytte vi till SEB p g a bolånet som vi fick där. Nytt aktie- och fondsparande påbörjades där. Låter det rörigt? Det var det. Jag hade ju ingen som helst överblick över hur det gick för mina aktier och fonder, vilket gjorde att jag inte alls engagerade mig i hur de utvecklades. Jag hade med andra ord endast gjort en del av läxan.

Men jag hade i alla fall ambitioner att skapa ordning och bli bättre på detta, så jag gick en kort investeringskurs, där vi gick igenom allt från hur man ska bygga sin fond- aktie- och pensionsportfölj till var man skulle spara sina pengar. Och läxa nummer ett blev att flytta allt sparande till en nätbaserad bank. Detta av två anledningar: 1) för att som sagt samla alla sina pengar på ett ställe och 2) för att avgifterna är lägst där. Jag sökte runt och valde Avanza.

Sedan började flytten av mitt sparande till Avanza. Vid det laget hade jag inte enbart aktier och fonder utan dessutom pensionssparande. Det sistnämnda var struligt att flytta på, men det var också så värt det p g a höga avgifter hos SEB. Eftersom Avanza – till skillnad från traditonella banker – har många fonder som finns på marknaden – så kunde jag flytta dessa till ett och samma ställe, vilket ju inte gick innan då SEB inte hade Länsförsäkringars fonder exempelvis utan enbart sina egna. Och så fick jag tillgång till många nya aktier och fonder, även utomlands.

Sedan har jag även flyttat Viktors kapitalförsäkring till Avanza och öppnat ny kapitalförsäkring för Oskar. Att flytta barnens kapitalförsäkring från en bank till en annan är också lite krångligt. Sven och jag fick ringa in samtidigt och intyga att vi två var föräldrar och sedan fylla i blanketter och skriva under. Detta så klart för att båda föräldrarna ska vara överens om detta, så det är en säkerhetsåtgärd, men krångligare än annars då båda måste vara involverade.

Men nu finns som sagt allt på samma ställe. Och vilken skillnad detta gör. När jag dessutom kan komma åt allt detta sparande via en app på mobilen. Även om jag inte köper och säljer frekvent så har jag en otroligt bra överblick över allting och blir automatiskt mer uppdaterad än vad jag hade varit innan.

Så ser det ut i mobilen. Jag har suddat bort all privat information om kontonummer samt summor, därav lite tomma ytor på vissa ställen.

Avanza

Att flytta allt vårt sparande till en nätbaserat bank har fungerat väl för oss. Känns det osäkert kan man ha traditionellt banksparande på en annan bank med hög ränta och resten (aktier, fonder, kapitalförsäkring för barnen, pensionssparande) hos en nätaktör. Enbart eventuella bolån och lönekonto hos en traditionell bank (men även på bolånesidan börjar nätbankerna komma med bättre erbjudanden). Det gör även att ni kan byta bank oftare ifall ni får bättre bolånevillkor utan att det blir rörigt i övrigt. Ordning och reda och lägre avgifter helt enkelt.

/Paulina

4 Kommentarer
 1. Fru H says:

  Hur flyttar man sitt pensionssparande, från till exempel SEB? Jag har förstått att det kan vara krångligt, särskilt eftersom jag inte har någon god kontakt med den arbetsgivare som valde denna bank…

  Svara
  • Paulina says:

   Det är skillnad på privat pensionssparande privat och pensionssparande som görs av företaget du jobbar/har jobbat på. Jag har flyttat båda typer av mitt pensionssparande och du har rätt att den andra är ännu krångligare. För det finns speciella företag som hjälper till med det. Du behöver inte ha kontakt med arbetsgivaren och dessa företag hjälper dig med det (till en avgift), men arbetsgivaren måste ge sitt godkännande (mina har gjort det).

   Svara
 2. Therése says:

  Jag har också Avanza. Där har jag liksom du aktiedepå, kaptialförsäkringar (mig och barnen), sparkonto samt pensionssparande. Det blev Avanza när jag ärvde aktier av min pappa och han hade alla sina värdepapper där. På så vis blev det enklast att fortsätta där och jag har inte ångrat mig en enda gång. Bra service och enkel hantering! Det krävs mycket för att jag ska byta. Däremot behöver jag bli mer insatt i det här med värdepapper och aktier. Jag är på tok för oengagerad men vill lära mig mer. Kanske dags att gå med i Aktiespararna… Jag ska överväga det.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!