sparar pengar

Därför sparar jag

Jag pratar ofta om att rensa. För i dagens samhälle (och då menar jag Sverige) kämpar vi faktiskt för det mesta med överflöd. För mycket prylar, för många kilon osv. Men det finns en sak som vi faktiskt bör spara på, kontinuerligt, och det är pengar.

Gång på gång kan man läsa rapporter om hur överbelånade vi svenskar är. Inte nog med att vi lånar på tok för mycket till vårt boende, vi lånar även till vår konsumtion. Och det jag faktiskt tycker är mest oroande är att kvinnor har sämre ekonomikoll än männen. Trots att vi i genomsnitt har bättre betyg. Hur kommer det sig?

Men tillbaka till sparande. Om man sparar eller inte har ju med några olika faktorer att göra. En är självklart det ekonomiska utrymmet man har. Men jag tror att det minst lika mycket beror på vilken inställning man har till ekonomi och sparande. Och så uppfostran så klart. Jag kan ta mig själv som exempel. Vi hade det relativt bra i Polen, men efter att vi flydde till Sverige, i mitten på 80-talet, så var jag plötsligt fattigast i klassen. Mina föräldrar försökte bygga upp en ny tillvaro här så de höll hårt i pengarna. Jag fick i princip nästan inga pengar alls, så jag var tvungen att börja jobba tidigt. Vilket jag faktiskt är glad för idag. Jag började dela ut tidningar när jag var 12 år gammal och har jobbat sedan dess vid sidan av skolan och sedan heltid när jag var klar som civilekonom. Jag började månadsspara när jag flyttade hemifrån och började på universitetet. Jag la undan 500 kr från de drygt 7 000 jag fick i studielån och bidrag. Man kan tycka att 7 000 kr att klara sig på var lite, men för mig var det en förmögenhet så jag tyckte faktiskt inte att det var speciellt svårt. Och så drogs pengarna i början av månaden.

När jag kom till Stockholm och insåg att jag behövde köpa en lägenhet för att inte behöva flytta runt så gick hälften av min då låga lön till bostadslånet och månadsavgiften. Ändå så månadssparade jag. Det var viktigt för mig. Framför allt hade det med oberoende att göra. Alla äktenskap jag kände till när jag växte upp var ganska misslyckade och kvinnorna stannade kvar av ekonomiska skäl. Jag bestämde mig själv tidigt att det aldrig skulle hända mig. Jag skulle ha tillräckligt med pengar för att kunna lämna en relation om jag ville. Det var min drivkraft. Idag har jag sparat ihop en ansenlig summa fuck-off pengar, som det så fint heter, som jag skrapat ihop själv och som ger mig ro i själen. Bara att veta att om det händer något så har jag en buffert gör en enorm skillnad tycker jag. Det fick mig även att våga starta eget. Dessutom tycker jag att sparande i fonder och aktier är kul och utvecklande.

spara pengar

Varför skriver jag det här? Jo, för att jag tycker att vi kvinnor pratar för lite om pengar. Och för att det är en viktig jämställdhetsfråga, något jag brinner för. Att inte ha koll på sin ekonomi och ta tag i sitt sparande kan får allvarliga konsekvenser för pensionen eller vid skilsmässa. Jag tycker inte att vi ska bli bortdribblade i fortsättningen. Vii ska ta makten över våra liv. Och för att vi ska känna oss motiverade till att spara måste vi hitta vår drivkraft.

Det var ett litet brandtal det där. Men det här med sparande och pengar är viktigt. Och med det sagt så hopps jag att jag inte skrämde iväg  männen som läser bloggen:)

Sparar ni till er själva? Hur länge har ni gjort det? Vad beror det på och vad är er drivkraft?

/Paulina

PS. Om du vill få ordning på dina pengar, så har jag skrivit om ett tips på hur du kan göra det.

10 Kommentarer
 1. Emma says:

  Hej! Kanske en oartig fråga men frågar för att jag skulle vilja veta för framtida syfte till mig själv, hur mycket är rimligt att ha på ett ”fuck-off-konto”? Förstår ATG det givetvis är olika men hur tänker ni?
  Tacksam för svar, kramar

  Svara
  • Paulina says:

   Hej Emma,

   Absolut ingen oartig fråga. Det är just detta – vi kvinnor måste börja prata pengar, så det är just sådana frågor som är bra! Personligen så tänker jag att man måste sätta ett sådant mål själv. Hur mycket pengar skulle göra att du kände dig tryggare och friare? Är det en eller tre månadslöner? Eller är det en årslön? Sedan beror det så klart även på vad du sparar till. Jag ha två sparkonton – ett resesparkonto och ett fuck-off konto. Det ändra har jag som sagt sparat i sedan jag började läsa på universitetet och det är nu över 20 (!) år sedan. En kombination av tiden, beloppet och att jag har sparat i aktier och fonder har gjort att jag idag har mer än en årsön undansparad. Om jag vore dig hade satt målet utifrån hur mkt du kan lägga undan, vad ditt mål är samt hur snabbt du vill nå dit. Hoppas att detta hjälpte dig. Stort lycka till!

   Svara
 2. Carro says:

  Jag strukturerade upp mitt sparande i och med att jag var färdig med studierna för 2 år sen. 10% av lönen går till långsiktigt sparande i fonder (vill inte jobba tills jag är 75 så ser det som min pension) sen har jag ett semesterspar på ett vanligt konto och ett buffertsparande till lite ränta.

  Svara
  • Paulina says:

   Jag har det också uppdelat efter långsiktigt sparande i fonder och sparande till en resa. Det ena är ju mer kortsiktigt och det andra är till min framtid:)

   Svara
 3. ingela mismo says:

  I min barndom fick man små frimärken i sin sparbanksbok som beskrev insättningar/uttag. Dessutom hade (vissa?) sparbanker ”Sparbankens Dag”, då alla barn som satte in sina sparade ören fick en present, oftast fina sparbössor. Efter en sådan barndomsupplevelse kunde man ju inte annat än att älska själva sparandet – även under kärvare tider. Återför något festligare än dessa ”bok-lösa” konton så åtminstone barnen får en positivare bild av sparande i tid!
  Född 55

  Svara
  • Paulina says:

   Det var en riktigt bra idé Ingela, och du har rätt i att det måste ha gett mycket positivt inställning till sparande!

   Svara
 4. Therése says:

  Alla kvinnor borde ha ett dra-åt-helvete-konto. Tyvärr känner jag alltför många kvinnor som stannar kvar i dåliga förhållanden pga ekonomin. Det är så beklagligt och sorgligt. Förutom sparandet till sig själv så har de flesta av dessa som jag känner till också dåligt koll på både pengar och privatekonomi i övrigt. Mannen i förhållandet sitter på makten och kunskapen. Jag har sagt till dem flera gånger att starta ett eget sparande och ha en buffert, så att de inte ska vara i beroendeställning till förhållandet och mannen.

  Svara
  • Paulina says:

   Håller helt med, Therése. Vet faktiskt inte varför det har blivit så. Kvinnorna har ju ändå ofta hand om vardagsutgifter, men så fort det kommer till bostadslån, aktier eller fonder så tror de att männen har bättre koll på det. Mycket märkligt tycker jag.

   Svara
 5. Malin says:

  Jag sparar 7000 kr i månaden. 3000 kr i fonder, 2000 kr till ISK och 2000 kr till ett sparkonto med lite ränta. Jag tänker som du att jag aldrig vill vara beroende av någon annan. Vad som än händer klarar jag mig själv med de pengar jag har. Jag gillar att unna mig resor och fina saker ibland men i grunden lever jag ekonomiskt. Jag skulle ALDRIG låna för konsumtion.

  Svara
  • Paulina says:

   Samma här, Malin! Lever ganska exakt som du beskriver och skulle aldrig låna till konsumtion. Och trots att jag lever ekonomiskt så tycker jag faktiskt inte att jag går miste om något. Tvärt om – jag tycker att jag har råd med det jag verkligen vill ha och uppleva.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!