säsongsanpassa garderoben

Säsongsanpassa garderoben efter höst och vinter – projekt vecka 41

Förra veckan säsongsanpassade vi hallen. Denna vecka fortsätter vi med garderoben. Också den ska fyllas med höst- och vinterplagg igen. Denna gång blir det enklare när du har rutinen inne!

Checklista säsongsanpassa garderoben:

 1. Avgränsa uppdraget. Ska du bara ta hand om din garderob eller även barnens? Din partner tar bäst hand om sin egen – men kanske kan ni göra det samtidigt så blir det en familjeaktivitet.

 2. Avsätt en plats där du kan hantera kläderna. Det kan vara sängen eller på golvet, men det är viktigt att du får överblick över dem och så att upp- och nedpackningen går smidigt.

 3. Ta ut dina vår- och sommarkläder från garderoben. Om du vill vara förberedd för de där första varmare dagarna så kan du lägga undan några plagg på en särskild hylla.

 4. Gå igenom vår- och sommarkläderna. Rensa ut sådant du inte kommer att använda igen nästa säsong. Hitta helst en plats att förvara sälj- och skänkhögen tills kläderna åter är i säsong. Gör dig av med släng-högen, men inte i hushållssoporna. Du kan lämna in uttjänta plagg exempelvis i många klädaffärer, så kan textilierna återvinnas.

säsongsanpassa garderoben

 1. Rensa bland dina galgar. Ta bort de trasiga och de du inte använder.

 2. Packa ner de hela och rena vår- och sommarkläderna du ska spara i vacuumpåsar. Detta kommer att spara yta och även skydda kläderna mot vindslukt och skadeinsekter. Bär ut dem till vinden, förrådet eller källaren.

 3. Packa upp höst- och vinterkläderna. Gå igenom kläderna och rensa ut om något inte kommer att användas denna säsong.

 4. Gruppera kläderna i kategorier, dvs. kjolar, byxor, toppar osv. Eller i kategorier som fest och vardag, jobb och vardag – efter vad som passar dig bäst. Eller gruppera ihop saker som du alltid bär ihop.

 5. Fundera om några hyllor eller lådor behöver flyttas om i garderoben för att bättre rymma vinterkläderna. Kanske tar dina tröjor mer plats så här års, men kjolar eller shorts tar mindre plats? Tänk på att placera det mest lättillgängligt som du använder oftast.

 6. Lägg in och häng upp allt i garderoben. Om du vill att det ska se så enhetligt ut som möjligt så kan du tänka på att hänga upp plaggen i färgordning.

 7. Klart! Nu är du rustad för de kallare dagarna som kommer. Har du hittat några skatter som du glömt att du hade och blev extra glad för? Hur ska du fira?

Som ni säkert vet vid det här laget, så kommer veckans projekt i omarbetad form från min bok, ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Fotot är taget av Ulf Huett.

Lycka till med era projekt! Och funkar inte den så vet ni ju också att ni alltid kan kika på prioriteringslistan i stället:)

/Paulina

7 Kommentarer
 1. Ann-Marie says:

  Hej! Den smarta klädhängaren på väggen, var hittar man den?

  Svara
 2. Lena says:

  Jag har gått ute alla familjens jackor för vädring och gallring idag. Det blev genast lite luftigare i garderoben. Bild på fb.

  Svara
 3. Sara L says:

  Jag har visst glömt att berätta att jag minsann gjorde det här projektet, direkt det kom ut dessutom. Vi har en stor walk-in closet med både hyllor & upphängning (bild på fb). Under hyllorna har jag mesh-korgar & i en stor sådan förvarar jag tjocka koftor på sommaren & sommarkläder på vintern. Så det bytet gjorde jag och passade dessutom på att gå igenom alla mina kläder & rensade bort sånt som inte används. Lite omorganisering på hyllorna dessutom. Blir alltid extra trevligt att välja kläder efter en sån genomgång. 😊

  Svara
 4. Carro says:

  Hej! Jag och min sambo kör båda med en speciell galjmetod. Hänger alltid in kläderna längst tillhöger, om nytvättat så vänder vi galjen bakåfram så att den pekar utåt. De kläder som sen vandrar längst till vänster är de som aldrig används och, speciellt om de fortfarande är oänvända sen tvätt, med gott samvete kan rensas ut. Det är ett bra sätt att se vad som används och vad som inte används!

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för tipset, Carro!

   Svara
 5. Lilli says:

  Jag har ett bra utrymme för mina kläder så det enda jag har gjort är att ändrat plats på det jag har hängandes på galgar. Sommar kläderna längst in och flyttat fram alla vinterkläder. Mina sjalar har jag på multihängare från Ikea som heter KOMLEMENT, jättebra med 18 hål att hänga runt.

  Svara
  • Paulina says:

   Ibland behövs inte så mycket för att få ordning och reda:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!