Rensa bland minnessaker

Organisera bland minnessaker och samlingar – projekt vecka 30

Minnessaker gör vårt hem personligt och håller minnen vid liv. Men jag tycker att det är viktigt att sparar på det som vi verkligen vill ha hemma och inte saker som känner att vi måste behålla då vi har ärvt dem eller fått av pliktkänsla mot givaren. Livet är för kort för att tyngas av saker som vi mår bättre att vara utan.

Samlingar är ett annat fenomen som kan väcka blandade känslor – ofta har man under lång tid samlat på sig saker som kan ha stort affektionsvärde, men som sällan är särskilt funktionella. Kanske har man faktiskt tröttnat på sin samling, men har svårt att skiljas från den för att man lagt ner mycket tid och kanske även pengar på den.

Den här veckan ska vi att kasta en nykter blick på våra minnessaker och samlarobjekt. En del kanske du kommer att inse att du klarar dig utan, medan andra kanske faktiskt förtjänar att få en ny och mer funktionell förvaring?

Checklista minnessaker och samlingar:

 1. Gå igenom ditt hem och fundera över vilka minnessaker du har. Det kan vara gamla brev, fotografier, tavlor på väggar, ärvda prydnadssaker, porslin, betick, kläder eller möbler.

 2. Fundera över vilka av dem som du av någon anledning inte gillar. Varför har du dem i så fall kvar? Försök att göra dig av med dessa föremål.

 3. Har du samlingar av något? Frimärken, porslinsfigurer, badankor eller antika strykjärn? Samlar du fortfarande aktivt, eller har din samling mest blivit till minnessaker?

 4. De minnessaker och samlarobjekt som du har kvar – vilka betyder mest för dig? Dessa ska du lyfta fram. För att det inte ska bli för plottrigt i hemmet kan du samla dina minnessaker eller samlingar på ett ställe, till exempel i ett vitrinskåp. Om det finns någon minnessak som är av praktisk natur – som kläder, porslin, bestick, smycken m.m. – som du kan använda i ditt dagliga liv så är det väl helt fantastiskt att göra det. Då har du både nytta och glädje av minnessaken.

Rensa bland minnessaker

 1. Skriv gärna upp antal utrensade saker på din lista!

 2. Tag en bild på sakerna som blev kvar efter att du har rensat eller det du lyckas göra dig av med! Du får gärna lägga upp den på Förvaringsdrottningens Facebooksida för att inspirera andra. Om du inte har några samlingar eller minnessaker att rensa, kan du alltid gå till din prioriteringslista och välja ett annat projekt ur den.

 3. Nu är du verkligen värd att fira!

Denna veckans projekt kommer i omarbetad form från min bok ”Organisera och förvara hemma, ett projekt i veckan”. Bilden är tagen tagen av Ulf Huett.

Ser mycket fram emot att höra vilka samlingar ni eventuellt har och hur ni har hanterat dem. Eller vad ni har valt att göra i stället:)

/Paulina

8 Kommentarer
 1. SaraL says:

  Jag plockade fram de ljusstakar & ljusfest jag kunde hitta & placerade dem tillsammans för att få överblick. Funderade på vilka jag faktiskt gillar än & var jag i så fall skulle använda dem. En ljusstake som var ett arv ville min syster ta över & resten åkte med på loppis. Bild på fb!

  Svara
 2. Linda says:

  Jag har sedan jag var liten en stor samling tändsticksaskar. Nu slängdes alla tomma och de med tändstickor i lades i en fin pappåse som jag hängde på skafferiväggen. Nu ska de användas!

  Svara
 3. Lena says:

  Jag har inte direkt några samlingar men bland ljusstakar och prydnadssaker finns en del minnessaker. Därför passade jag på att rensa och gallra bland dessa. Putsade och diskade står de nu fina på plats. Bilder på fb 🙂

  Svara
  • Lilli says:

   [* Tillägget Shield har markerat denna kommentar som ”0”. Anledning: Human SPAM filter found ”..a” in ”comment_content” *]
   Har samlat på rosa ljung, den med lila blomman på , både ljusstakar, katt figur, vas mm. Men när jag samlande på dessa så var det bara från loppis , det va själva grejen…att hitta fina saker som ändå var begagnade. Så nu är dom diskade och rena . Tömde och städade ett av vitrinskåpen i bokhyllan och ställde samlingen på en o samma hylla. På den andra hyllan ställde jag barnens små grejor som de gjort i skolan eller köpt nått litet till oss i julklapp eller present när de var små , det är nog för mej de finaste minnessakerna. Ställde även in små prydnadssaker som jag vill ha kvar . Har även plats över där till saker som säkerligen kommer att dyka upp efter hand. Det blev 5 ljustlyktor som fick bli uppskrivna på min utlista.

   Svara
   • Paulina says:

    Bra jobbat, Lilli!

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!