rensa i mobilen

Rensa i mobilen – projekt vecka 28

Mobilen är nog vår mest använda pryl. Vi kollar den otaliga gånger per dag. Vi adderar ständigt saker till den, vilket tar upp minne och gradvis gör den långsammare. Därför måste den rensas med jämna mellanrum. Det är ett bra uppdrag på sommaren eftersom du kan göra det var du än befinner dig. Du kan också ta för vana att passa på och rensa i den när du sitter i telefonkö, i kollektivtrafiken, under reklampauser, eller andra stunder när du har en lucka.

Det som brukar ta mycket plats i mobilen brukar vara bilder och appar. Men även SMS, MMS, podcasts och mail kan ta upp mycket minne. Enklaste sättet att kolla upp detta i din mobil. Då får du upp en lista som visar vad din mobils lagringsutrymme används till. Det kan också bli en riktig aha-upplevelse, som det blev för mig då jag bland annat upptäckte att poddar tog väldigt mycket plats.

Checklista mobilen:

 1. Gå in i Inställningar – Allmänt – Lagring – Hantera lagring på din IPhone och kolla vad som upptar mest minne. Skriv upp eller ta en skärmavbild av hur mycket minne som finns ledigt nu. För Android finns det Smart manager, där du kan kolla upp detta under Lagring.

 2. Orkar du gå igenom hela telefonen? Annars gör du en avgränsning och väljer ut vad som ska rensas i. Bilder, videor, podcasts, meddelanden, onödiga appar?

 3. Rensa bland det du har bestämt dig för att rensa. Ta gärna tid om du vill för att se hur snabbt det går och för att sporra dig att utföra detta snabbare och inte fastna i saker. Mer om hur du rensar bland bilder och appar i min bok.

 4. Kolla upp hur mycket du har lyckats rensa genom att se hur mycket ledigt utrymme du lyckats frigöra.

 5.  Då var det dags för en belöning!

rensa i mobilen

Veckans projekt kommer i något förkortad version från min bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”. Bilden är tagen av Ulf Huett.

Känns projektet mindre relevant för dig? Plocka något ur din prioriteringslista i stället.

Stort lycka till med projektet! Ser fram emot att höra vad ni rensade!

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Lena says:

  Jag valde att rensa mail. Det blir väldigt lätt alldeles för många när man får veckobrev och erbjudanden från olika företag och organisationer. De mail jag vill behålla lägger jag i olika mappar i inkorgen. På det sättet blir det lättare att hitta. Bilder före och efter rensning finns på fb.

  Svara
  • Paulina says:

   Bra projekt!!! Det behöver man verkligen göra med jämna mellanrum.

   Svara
 2. Isflingan says:

  Gick inte så snabbt som jag trodde det skulle göra med detta uppdrag. Men nu är det iallafall gjort. Foton är överförda till usb minne för att sparas och har raderats från mobilen. Vissa onödiga appar är borttagna och hela telefonen fick genomgå en uppdatering.
  I övrigt försöker jag regelbundet rensa bland sms, foton och även telefonkontakter jag inte längre är i behov av/vill ha kvar. Känns jätteskönt nu när fotona finns sparade på annan plats om man skulle råka bli av med mobilen eller om den skulle gå sönder.

  Svara
  • Paulina says:

   Det var ett gediget jobb du har gjort, Isflingan:)

   Svara
 3. Lilli says:

  Det här var inget projekt för mej som är så oteknisk när det gäller mobiler. Men fick ändå en bra påminnelse att det är dags att ta hjälp av barnen så alla foton kommer att läggas över på ett minne. Rensa foton i mobilen fixar jag lätt själv så det är klart. Blir något från prioriteringslistan denna vecka …Har tråkiga fönster kvar att putsa……men men vi får se vad som blir denna vecka.

  Svara
  • Paulina says:

   Smart att spara bilder på annat ställe, Lilli!

   Svara
  • Lilli says:

   Jippi !! nu sitter flera hundra bilder som jag hade i min mobil på ett USB-minne . Rensade alla mail och avregistrerade väldigt många nyhetsbrev som kommer på mailen.

   Svara
   • Paulina says:

    Grymt!

 4. Sara L says:

  Jag började med att kolla vad som tog mest plats & började rensa där. Rensning bland meddelanden & foton. Sen rensade jag bort ett ganska stort gäng appar som jag inte använder.
  Jag möblerade även om de appar jag sparade. Placerade t.ex. kalender, bank-id, swish, parkerings-app & andra ”nyttoappar” på första sidan. Musik, runkeeper & liknande placerades på andra sidan. Eftersom jag vill dra ner på mitt mobilanvändande så placerades spel, sociala medier & annat tidsfördriv först på tredje sidan & dessutom i undermappar, bara för att göra det svårare att bara slentriansurfa. Nu måste jag göra ett mer aktivt val! Jag lyckades göra mig av med nästan 9 GB, så jag är nöjd! Inte för att jag behöver mer utrymme just nu, men för att jag fick rensa bort en massa skit & fick tummen ur att ”möblera om” i telefonen. 🙂 Bild kommer på fb!

  Svara
  • Paulina says:

   Genomtänkt! Bra jobbat Sara!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!