källsortering

Läsartips om källsortering

Att få till bra källsortering hemma kan vara knepigt. I många hem saknas det bra lösningar för det, så det gäller att vara lite kreativ och tänka utanför boxen. I dubbel bemärkelse just i det här fallet:)

Detta tips fick jag från Jenny, som bor i hus. Hon och hennes familj har skapat en källsorteringsstation i just en större box:

”Boxen står på vår uteplats som är precis utanför vårt kök. Den står ute för att det helt enkelt finns mer plats där. Förut stod allt på samma plats men i påsar. Det blev jättefult och tråkigt. Då kom vi på att alla påsarna kunde stå i en stor låda istället, kanon! Och ingen risk för att fåglar och andra djur går på innehållet. Sorteringen är följande:
1 Pappersförpackningar
2 Tidningspapper
3 Metall
4 Glas
5 Textil (trasig som ska slängas)
6 Plast
7 Batteri
Dessutom finns en påse med pappåsar, där vi lägger mathem-kassarna, som är de vi använder för att lägga allt skräp.
1-5 ligger i stora papperspåsar, 6 i stor platspåse, 7 i liten platspåse. När det fyllts på så är det bara att ta kassarna och åka till återvinningsstationen och slänga. Hela plastskräpet inklusive påsen går att slänga bland plasten, väldigt praktiskt! Äntligen har det blivit lätt att återvinna, och vi behöver inte kompromissa med att det ser fult ut med en massa kassar som står och tar plats i köket. Det är svårt att se på bilden, men vi har märkt upp lådan med dymo-lappar, så att man vet vad som ska slängas var, även när vi precis tömt allt och satt i nya tomma påsar.
källsortering
I köket har vi en särskild sophink för det som ska återvinnas, så det är vår mellanlagring för pappskräp mm så vi slipper gå ut till stora boxen varje gång ett mjölkpaket ska slängas. När mellanlagringen är full så tar vi med oss hela hinken och går ut och sorterar.”

Är inte detta väl genomtänkt så säg?! Tusen tack för tipset, beskrivningen och bilden, Jenny!

Har ni några bra lösningar för källsortering som ni vill tipsa andra om?
/Paulina

 

PS. Det är sista veckan med 20% rabatt på  min online-kurs ” Förvara smart! Lär dig skapa ordning och reda i ditt hem” ifall ni vill gå den. Uppge i så fall värdekoden ORGANISERA. Rabatten gäller  till och med Midsommarafton.

Här kommer en liten video som beskriver den.

3 Kommentarer
 1. Lilli says:

  Det va ett bra tips hur man kan ha sin källsortering nära tillhands utan att behöva se ełändet .

  Svara
 2. Lotta says:

  Hej,
  Har en väninna som använder sin gamla uttjänta frysbox till att samla sin källsortering i. Hon har den i garaget. Funkar också bra ?.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!