spara för barnen

Spara för barnen

Alltså. Jag skäms nästan. Eller inte bara nästan. Jag skäms. Viktor är nu 7 år gammal och vi har inte börjat månadsspara åt honom än. Inte löpande på ett strukturerat sätt i alla fall. Jag vet att det är inget man måste göra, men jag är ju ändå civilekonom och vet hur viktigt det är att spara kontinuerligt och att spara i rätt saker så att pengarna kan växa i takt med barnen. Och hur bra det är att automatiskt lägga undan pengar varje månad så att man man inte ens ser dem. Det har jag själv gjort sedan jag var student och det har jag stor glädje av idag. Men trots allt det som jag vet och till och med har provat så har jag inte gjort det för Viktor. Men nu ska det bli ändring på det. I och med att Oskar föddes så fick jag motivation att ta tag i det igen. Och motivation är ju alltid steg ett när man ska ta tag i något. Det är egentligen konstigt att man inte har superhög motivation till något så viktigt som barnens sparkapital, men det har visat sig att jag inte är ensam om det. Vilket i och för sig inte är någon tröst.

Tanken slog mig precis att jag aldrig heller har pratat om barnens sparande med någon av mina väninnor. Jag menar, det är ju en viktig sak. Och vi kvinnor pratar ju om så många saker oss emellan. Men sällan om ekonomi. Inte i termer av hur vi kan få pengarna att växa i alla fall. Är inte det lite konstigt? Det skulle kunna få oss att sporra varandra och göra det lite till en sport. Att lära oss mer om fonder och aktier och kloka investeringar. Och jag tycker dessutom att det är roligt! För några år sedan gick jag en investeringskurs så jag vet hur man ska sätta ihop en välbalanserad portfölj för att få en bra riskspridning. Och i vilka banker jag bör spara. Och jag vet hur man kan göra det riktigt enkelt för sig. Och ändå har inte jag tagit tag i månadssparandet förrän nu. Märkligt det där.

spara för barnen

Nu har jag i alla fall startat ett kapitalförsäkringskonto på en nätbank för båda barnen. Nätbanker har lägre avgifter (eller inga), inga dolda avgifter för fonder, många fler fonder att välja bland och en bra verktyg som hjälper mig att välja. Det är verkligen överlägset de traditonella bankerna. Jag kommer att spara barnens barnbidrag i ett antal fonder, som jag har valt ut. Engångssummor de eventuellt får vid födelsedagar mm kan jag köpa aktier för. Nu är jag på banan igen och på det sättet kommer mina barns pengar att öka i värde i stället för att minska, vilket de gör om man enbart sätter dem på ett sparkonto.

Känns i alla fall väldigt skönt att vara igång med detta. Hur gör ni? Sparar ni för barnen? När började ni med det i så fall? Och vem av föräldrarna är ansvarig för det?

 

/Paulina

23 Kommentarer
 1. Laura says:

  Började med fonder och aktier när Dottern fyllde 1 år. Hon fyller 2 snart och det är härligt att se hur pengarna växer. Sparandet står i mitt namn så hon inte tar ut dem för tidigt… kapitalförsäkring 🙂

  Svara
 2. Jenny Meyer says:

  Vi har bara satt på sparkonto utan ränta just nu, för att få igång lite pengar liksom. Tänker att det blir fonder på nått vis sen. Så sparar vi till oss själva. Ska bara få tummen ur att öppna ett konto i hans namn.

  Svara
  • Paulina says:

   Skulle råda dig att inte öppna i barnets namn utan öppna ett kapitalförsäkring eller ISK. Då kan du själv bestämma när du tycker att ditt barn ska få tillgång till pengarna.

   Svara
 3. Jenny Meyer says:

  Erik blir 2 månader på torsdag och jag har precis öppnat ett sparkonto där jag för över 100 kr varje månad.
  Vi har precis köpt en helt ny bil (utan att låna en enda krona!), därför finns inte utrymme till ett större sparande just nu. Kanske ökar vi upp det framöver, eller så får det automatiska stå kvar och så hamnar födelsedagspengar och andra pengagåvor där. Han har t.ex. redan hunnit få 200 kr av min farmor. Jag har sedan innan han föddes letat efter en fin sparbössa också, där han själv ska få lägga pengar när han blir större, men inte hittat någon.

  Svara
  • Paulina says:

   100 kr är så mycket bättre än inget alls! Innan ni vet ordet så har ni en hel del sparat om ni har placerat pengarna i rätt saker.

   Svara
 4. Christine says:

  Skönt att ta tag i det, bättre sent än aldrig 🙂
  Dock skulle jag rekommendera att öppna ett ISK konto istället för en kapitalförsäkring. I ISK så är det skattat och klart den dagen man vill ta ut pengarna.

  Svara
  • Paulina says:

   Tack för tipset, Christine.! Jag har tittat på bägge och rådfrågade t o m Avanzas chefsekonom Claes Hemberg. Han säger att de är snarlika och att skatteskillnaden trots allt inte är så stor, men att Kapitalförsäkring ändå är att föredra bland annat därför att man slipper ta hänsyn till förmyndarprincipen, dvs att barns sparbelopp över ca 440 kr måste förvaltas via en oberoende förmyndare. Men själva sparar vi i ISK.

   Svara
 5. Kristinas oas says:

  Både ja och nej. Barnen har var sitt konto som farmor/mormor har satt in pengar på. Vi föräldrar sparar – men inte i barnens namn. Det är (tyvärr) inte alla 18-åringar som kan hantera en större summa pengar även om de har uppfostrats att hantera pengar aldrig så väl. Ibland blir frestelsen för stor. Sparande i våra namn styr vi över och vi slipper se något av barnen festa upp besparingarna vi tyckte att de skulle ha till körkort, första egna hemmet och liknande. Så gör vi. 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det tänkte jag också på att valde därför kapitalförsäkring. Vill kunna styra när mina barn ska få tillgång till pengarna.

   Svara
   • Kristinas oas says:

    Ja, eller hur. Det kan ju vara lite olika när barnen är i behov av sparkapitalet också. 🙂

 6. Sussie says:

  Vi har gemensam ekonomi och har gemensamt lönekonto, så vi har auto spar därifrån till barnens ISK fonder varje månad. Med första barnet tog det något år innan vi kom igång med sparandet, men det har jag kompenserat med en större insättning så att det ska vara sparat lika många månader för alla barn den dag de fyller 18. Med fjärde barnen öppnade vi en fond innan han fyllt en månad! O femman som snart kommer ska få en fond så fort det går. Även en liten slant varje månad blir mycket pengar innan de är 18-20 år 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Fem barn! Wow! Helt rätt tänkt tycker jag! En liten slant varje månad är bättre än inget och lättare att sätta av än en större summa när de blir vuxna.. Vi ska också kompensera Viktor för bortfallet. Nu får han både sitt eget och halva Oskars sparbidrag ett tag så att det jämnar ut sig.

   Svara
 7. Sara says:

  Vi sparar 1500 kr varje månad till vår dotter och har gjort helt sedan hon föddes. Plus att hon får lite större summor när hon fyller jämnt. Nu är hon 3 år. Vi har ett ISK på Avanza – jag var inte alls insatt i fond och aktiesparande innan hon kom men intresset har vuxit mer och mer och nu när han ser utvecklingen har jag även fått förtroende att investera min mans sparpengar eftersom han bara haft de på ett vanligt sparkonto tills nu…

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att läsa! Visst blir det bara roligare och roligare när man väl har satt igång och sett utvecklingen! Har precis samma erfarenhet av mitt eget sparande.

   Svara
 8. Madelen says:

  Vi har sparat sen dom föddes. Bara sparkonto fram tills för ett halvår sedan (då var dom 4 och 5 år), då öppnade vi varsitt isk till dom istället och satte både det redan sparade kapitalet där + framtida månadsspar.

  Svara
  • Madelen says:

   Förresten, hur hittar man en investeringskurs? Skulle också vilja lära mig mer!

   Svara
   • Paulina says:

    Jag gick en utbildning som Inger Söderbom höll i då hon hade ett eget företag. Det var en 3-dagars utbildning och den var otroligt bra. Men hon har dessvärre lagt ner egen verksamhet.

  • Paulina says:

   Visst är det skillnad på vad som händer med pengarna!

   Svara
 9. Jesd says:

  Vi har en automatisk överföring till barnens konton från barnbidraget varje månad till ett ” inte-röra” konto som ska användas till t ex körkort när det är dags.
  Sen har de varsitt konto som veckopeng och gåvor sätts in på som de får använda själva ( med viss insyn av kontrollfreak-mamman ?)

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att ni sparar och det är så klart er sak i vad, men kan inte låta bli att råda er starkt att börja spara i fonder.. om ni tycker att det är läskigt så kan ni börja med lågrisk indexfonder. Jämför sedan en likadan summa som ni sparade i fonder och som ni har på sparkonto så kommer ni att se skillnad.. För pengarna på vanligt konto dessvärre minskar i värde när man tar bort inflationen medan de andra ökar.. bara ett ödmjukt förslag.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!