städa bilen och vårfixa cykeln

Städa bilen/ vårfixa cykeln – projekt vecka 18

Vissa människor anser att hur din bil ser ut inuti säger en hel del om dig som person. Lite som med skrivbordet eller kylskåpet. De av oss som har bil tillbringar ofta en hel del tid i den. Men när vi väl kommit fram vill vi bara ut ur den och dröjer oss ogärna kvar för att plocka med oss skräp eller torka bort kladd. Därför behöver bilen också regelbunden omvårdnad, åtminstone en rejäl årlig städning inuti. Det är trevligt att ha den ren och fin till våren, att ta bort grus, löv och skräp och tvätta bort vintern.

Du kan städa bilen utanför ditt hem, i garaget eller hyra in dig på en gör-det-själv-hall på en bensinmack. Men tvätta bilen får man inte göra utanför huset utan man måste uppsöka en biltvätt. Man kan också lämna in bilen för rekonditionering. Det kan vara att rekommendera om du har mycket svåra fläckar på sätena som du inte får bort själv.

Checklista städa bilen:

☐ Tvätta bilen utvändigt.

☐ Ta bort allt eventuellt skräp du har i bilen.

☐ Ta ut bilmattor, dammsug och tvätta dem. Dammsug golv och bilstolar samt eventuella bilbarnstolar.

☐ Rensa och rengör inuti alla fack i bilen med hjälp av interiörrengöring och en microtrasa eller en trasa med lite diskmedel på.

☐ Rengör alla knappar med hjälp av en mjuk tandborste eller en make-up borste.

☐ Tvätta bilrutorna invändigt med hjälp av fönsterputs och en imskyddsduk, en bit lakan eller en gammal t-shirt.

☐ Ta ut allt ur bakluckan och rensa bort skräp samt saker som inte behöver vara där. Dammsug och rengör inuti bakluckan.

☐ Kolla att du har följande i din baklucka: reservhjul (kolla luften), varningstriangel, bogserlina, startkablar (till dig eller någon annan behöver hjälp), första-hjälpen kit (se över innehållet), filt (bra både vid kyla och transporter av ömtåliga saker), extra spolarvätska, isskrapa, borste, reflexväst och hopfällbar snöskyffel (de senare behövs inte under sommarhalvåret men se till att lägga in dem i tid).

☐ Byt till sommardäck om väglaget tillåter det (mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck).

☐ Belöna dig själv!

Har du ingen bil så har du kanske en eller flera cyklar i hushållet. De behöver också lite extra omvårdnad då och då.

Checklista vårfixa cykel:

☐ Tvätta cykeln.

☐ Pumpa däcken, laga eventuella punkteringar.

☐ Smörj kedjan.

☐ Testa så att fram- och baklyset fungerar. Byt batterier vid behov.

☐ Kontrollera att bromsarna fungerar.

☐ Testa så att låset fungerar.

☐ Se till att alla har cykelhjälmar i rätt storlek.

☐ Belöna dig själv!

städa bilen och vårfixa cykeln

Veckans projekt kommer, i något förkortad version, från min senaste bok ”Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan”, som innehåller alla veckans projekt, därtill hörande listor, fler bilder, husmors- samt andra användbara tips. Bilden ovan är tagen av Ulf Huett.

Har du varken bil eller cykel eller har du något annat som brådskar på din prioriteringslista, så är det bara att sätta igång med det i stället:)

Stort lycka till med veckans projekt och ser fram emot att läsa om era projekt och se era före- och efter bilder, som ni gärna får dela med er på Förvaringsdrottningens Facebooksida eller pinga (@forvaringsdrottningen) alternativt hashtagga (#förvaringsdrottnignen) mig på Instagram.

Stort lycka till med veckans projekt!

/Paulina

PS. Om ni behöver hänga upp cykeln på väggen, så har jag gett några tips på detta.

 

7 Kommentarer
 1. Lena says:

  Bilen fixade jag ju men glömde skriva det här! Däremot finns det bilder på fb. Tvättar bilen gör jag då och då men en rejäl storrengöring som det blev den här gången gör jag inte så ofta. Jag dammsög och putsade, använde till och med vinylglans 🙂 Och utanpå tog jag avfettning flera gånger tills varenda liten fläck försvann. Cykeln fick faktiskt en rengöring samtidigt också.

  Svara
 2. Linda R says:

  Här kom vi in på mannens område. Bilarna! Eftersom det är ett stort intresse så görs allt detta regelbundet men behovet av invändigt städ behövdes faktiskt nu på båda och dessutom satte vi om och justerade barnens stolar och bälten.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Jag vet:) Men visst är det bra att rensa inuti och göra små justeringar:)

   Svara
 3. Lilli says:

  Nu äntligen är uppdraget klart. Våran bil lämnade vi in på helrekond eftersom sätena ändå behövdes kemtvättas. Hundburen som alltid står bak i bilen tog jag in i duschen och gjorde rent. Cykeln tvättade jag av , märken från skorna som ofta blir på ramen försvinner lätt om man sprayar på lite vanligt hårspray och gnider med en bomullspad. Kedjan smordes oxå. Undertiden våran bil var inlämnad lånade jag dotterns bil så den dammsög jag och städade invändigt när jag ändå hade ångan uppe.

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Ja – ibland får man ännu mer energi av sådant!

   Svara
 4. Linda says:

  Gissa om jag blev glad när jag såg att jag hade gjort veckans uppdrag idag utan att veta att det var veckans uppdrag ?

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Plötsligt så händer det:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!