Hur ser jag till att läsa mina magasin?

Denna fråga fick jag från en läsare och jag känner igen utmaningen. Man köper eller prenumererar på magasin, men det är inte alltid man tar sig tid att läsa dem. Vad beror det på? Som jag ser det handlar det om tre saker:

Brist på intresse

Du kanske inte är så intresserad av att läsa dina magasin och tidskrifter. Och hur avgör du det? Genom att vara uppmärksam på din känsla när du ser dem i brevlådan. Blir du glad av dem eller är första känslan att du tänker att det är ytterligare några papper? Eller att du blir stressad för att du känner att du inte har tid? Då är det bättre att säga upp prenumerationen. Så gå igenom dina magasin och kolla vilka du verkligen vill läsa.

Rätt plats att förvara magasin

Mitt råd är att du förvarar dina tidskrifter i närheten av ett ställe där du gärna vill sitta och läsa. Det kan vara i en tidskriftssamlare nära en soffa eller en fåtölj. Eller under ett soffbord. För om du förvarar dem där och de är svåråtkomliga så minskar chansen att du läser dem.

Hemma hos mig förvarar vi tidskrifter just på en soffbordshylla:

magasin under soffbordet

Brist på vana

Om intresset finns där. Du blir glad när du får magasinet i brevlådan eller du köper det för att du verkligen vill läsa det. Men du får fortfarande inte till det. Då kan det bero på att du inte får till en vana att göra det. Och då gäller det att skapa den vanan. Och hur gör du det? Jo, du bokar upp det i din kalender. En återkommande tid då du i lugn och ro ska läsa dina magasin. Det kan vara en gång i veckan eller en gång i månaden. Då ska du verkligen ta dig tid att göra det och njuta av det.

När du har gjort detta några gånger och fått det till en vana så kommer du inte att behöva påminna dig om detta utan snarare längta till din lässtund. Men i början får man tvinga sig till att göra saker även om de är belöningar i sig. Bara för att vi dessvärre ofta är dåliga på att unna oss saker och gör det vi måste eller bör i stället för det vi vill. Men även avkoppling är viktig för att må bra och även den måste ain i kalendern.

Med detta hoppas att ni kommer att få till att njuta av era magasin mer:)

/Paulina

11 Kommentarer
 1. Annika says:

  Vet du, det här gav faktiskt mig en riktig aha-upplevelse! Kort efter att jag läst ditt inlägg, så kom det en faktura på förnyelse av Elle Mat & Vin som jag prenumererat på i flera år. Jag tänker ofta att jag ska försöka laga mycket av maten i de olika tidningarna, men det blir nästan aldrig av.
  Så nu struntade jag i att förnya prenumerationen, och ska istället gå tillbaka till säsongsaktuella nummer och faktiskt laga mat ur dessa! Och när jag fått till det som en bra rutin, ska jag överväga att eventuellt ta upp prenumerationen igen!
  Tack för sparken i baken! 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Det var väldigt roligt att läsa detta, Annika. Så kul när något jag skriver ger någon annan en tankeställare eller en idé. Extra kul att du har en handfast plan nu! Tack för att du delade med dig av detta!

   Svara
 2. Ann S ! Uppsala! says:

  Ensamhet vid psykisk ohälsa! Du som drabbats av psykisk ohälsa eller har diagnoser, är du mycket ensam? Det är väldigt vanligt, många i den situationen är helt eller nästan helt utan vänner och har sämre kontakt med sin familj. När det gäller vänner kanske man haft problem ända sen barndomen med den sociala biten och kanske aldrig format vänskaper. Eller man kanske haft vänner som man förlorat kontakten med på grund av att den psykiska ohälsan kommit emellan. Det dåliga måendet har gjort att man isolerat sig och varit tvungen att tacka nej när vänner och familj vill träffas.

  När det gäller ensamhet som orsakats av att det blivit ett avstånd mellan dig och befintliga vänner och familj rekommenderar jag att du försöker vara öppen med dina problem. Förklara vad ohälsan gör med dig så dom förstår att du gärna vill träffa dom och upprätthålla relationen men att du inte kan just nu. Säg att du hoppas att dom kommer finnas kvar även om du inte orkar träffa dom så ofta. Har du redan förlorat kontakten med personer som du saknar kanske du vill återuppta kontakten? Dom saknar dig säkert också och kanske aldrig förstått varför ni kom ifrån varandra. Kanske en förklaring till varför det blev som det blev är allt som behövs? På grund av det stigma och den tabu som finns kring psykisk ohälsa kanske du inte vågat berätta vad som faktiskt hänt dig och hur du mår. Jag har efter lång tid med ohälsa valt att vara helt öppen med min familj och vänner, mycket genom bloggen. Detta har lett till mycket bättre relationer med nära och kära. Dom förstår när jag tackar nej till att umgås och när vi umgås har jag inte på mig den berömda ”masken” och kan vara mig själv. Tack vare det har jag fått en bättre kontakt och känner att omgivning förstår vem jag är på ett djupare plan.

  Lider du annars av ensamhet som orsakas av att du på grund av sociala problem aldrig kunnat skapa närmare relationer? Jag rekommenderar även då att du är öppen med dina problem och hur dom påverkar vem du är som person. Då skapar du en ärlig grund för en relation. Men hur ska man då skapa relationer som vuxen eller ung vuxen om man haft problem med det hela livet? Ett tips är att du hittar andra i samma situation som du då det är lättare att skapa relationer med personer som haft samma eller liknande problem. En bra organisation för personer med psykisk ohälsa är RSMH, Riksförbundet för Social och Mental Hälsa. Det här har jag saxat från deras hemsida: ”Här kan den som lever med psykisk ohälsa och ensamhet hitta stöd i umgänget med andra i samma situation. Det kan handla om allt från att ta en pratstund över en fika till att delta i en självhjälpsgrupp, kurser och andra aktiviteter eller engagera sig i själva föreningsarbetet.” Källa Har du NPF kan jag rekommendera föreningen Attention: ”Vi har 60 lokalföreningar runtom i landet. Där kan du träffa andra som befinner sig i en liknande situation. Lokalföreningarna arrangerar träffar, utbildningar och gruppaktiviteter. Om du vill kan du även engagera dig intressepolitiskt genom din lokalförening.” Källa

  Vill du lära känna personer som inte nödvändigtvis har samma problem som du finns det en tjänst som likt en dejtingsajt hjälper dig hitta vänner, tyvärr är den bara för kvinnor och jag har inte hittat någon motsvarighet för män. Den tjänsten heter Tjejkompis och du hittar den här. En annan bra sak som kommunens socialpsykiatri tillhandahåller är något som här i Uppsala kallas ”träffpunkter”. Det ska finnas något liknande i din kommun. Träffpunkterna, eller vad dom kallas hos er, har olika kurser, matlag, friskvård och andra aktiviteter som naturpromenader, badutflykter och arrangerar resor tillsammans. Man kan också oftast bara gå dit och sitta och umgås. Kontakta dom så får du säkert komma dit och se dig omkring och få information om vad dom har för aktiviteter. Vissa personer med psykisk ohälsa eller diagnoser har också rätt till en kontaktperson eller ledsagare genom kommunen. Den personen fungerar som kombinerad stöd och kompis som man kan bjuda hem, gå på bio, fika med eller umgås hur ni vill.
  Jag hoppas att det här är något som hjälper dig som lider av ensamhet, jag vet själv hur det är. Det viktigaste är att komma ihåg att det inte är ditt fel! Det är lätt att känna sig värdelös och meningslös när man saknar nära relationer men du måste komma ihåg att det är sjukdomen eller diagnosens fel, det har inget med dig eller din personlighet att göra!

  Svara
 3. Åsa says:

  Vilken bra idé. Ska njuta av mina magasin nu ist för att stressa igenom dem med dåligt samvete.
  Med vänlig hälsning Åsa

  Svara
  • Paulina says:

   Kul att du hade nytta av tipset, Åsa!

   Svara
 4. Esbe says:

  De flesta ligger/står vid sängen, lägger 1-2 i en hylla i badrummet. Har förmånen att dela prenumerationer med mamma 🙂 och jo, jag läser. Ibland mer, ibland mindre.

  Svara
 5. Maria says:

  Jag läser alltid inredningsmagasinen börjandes från sida ett och tjuvkikar aldrig längre fram – jag tycker det förstör hela upplevelsen om jag har bläddrat igenom dem först 🙂 Min man tycker jag är galen, haha! Jag läser några sidor medan jag dricker kaffe efter jobbet de dagar jag hinner, och alltid medan jag äter frukost på helgerna. Vi har en prydlig hög med magasin vid matbordet och så förvarar vi äldre nummer (de som vi vill spara) i en särskild del av bokhyllan. Allt emellanåt kör vi rensning och för de magasin vi inte vill spara till loppis.

  Svara
  • Paulina says:

   Just det – toaletten:)

   Svara
 6. Nini Tjäder says:

  Just med magasin är det inte alls viktigt att läsa dem just då de kommer. Oftast är det ju en hel månad till nästa. Det är ”tillåtet” att vänta tills man har tid med dem. Och om det råkar komma ännu ett nummer innan man läst det tidigare är inte heller någon katastrof. Jag läser dem dock i tur och ordning, men inte alltid meddetsamma. Jag börjar med att bläddra igenom och ”snabbskumma” innehållet. Sen lägger jag oftast dem åt sidan tills jag har bättre tid. Nästa gång, och tills jag läst hela, läser jag dem ordentligt. Dagstidningar är en helt annan sak. De är ju färskvara.

  Svara
  • Paulina says:

   Det är absolut tillåtet att vänta lite med dem! Och bra struktur på din läsning, Nini:)

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!