Därför skjuter vi upp våra ordningsprojekt
I samarbete med Elfa
Den där pappershögen du borde ta tag. Barnens rum som borde städas. Garderoben som måste organiseras. Ordningsprojekt som vi borde ta tag i, men som ändå inte blir av. Varför blir det så?
I sin förvaringsrapport berättar Elfa att 8 av 10 personer faktiskt planerar – men skjuter upp sina ordningsprojekt. Enligt undersökningen skjuter yngre personer (18-39 år) oftare på sådana projekt än äldre. De som har passerat 60 år skjuter upp det mer sällan. Jag kan inte låta blir att vara amatörpsykolog här och tror att ju äldre vi blir desto mer ordning och reda vill vi ha omkring oss och kanske värderar vi det högre då, samtidigt som vi också har mer tid till förfogande att faktiskt kan ta tag i dessa saker. Det som däremot förvånade mig i undersökningen var att personer boende i lägenheter tydligen sköt upp sina ordningsprojekt oftare än de som bodde i hus. Man har ju mindre plats att röra sig på i en lägenhet så det borde vara mer motiverande och faktiskt nödvändigt att ta tag i organiseringsprojekt då.
Nåväl. Hinder för detta då? Enligt undersökningen är brist på energi huvudanledningen till detta (29%). Kanske är det så att de som bor i lägenheter oftare bor i städer där det är en mer stressig miljö och att energinivån därför tryter? Att man inte känner någon inspiration var det näst vanligaste hindret (28%). Ja, där måste man jobba med att motivera sig själv. Måla upp ett tydligt mål framför sig, eller komma på en bra belöning. Det borde även hjälpa att komma över hindret som kom på tredje plats, dvs ”har ingen lust” (25%). Nästa hinder är ”Saknar bra förvaringslösningar” (24%). Lösningen på det ter sig tämligen enkel – att skaffa bättre förvaringslösningar. Detta i sin tur kan dock vara lättare sagt än gjort då det kräver tid, kunskap och oftast pengar. Men ett första steg här är i vilket fall att avsätta tid för att fundera igenom detta. Elfa har för övrigt ett mycket bra digitalt ritverktyg som kan vara till stor hjälp i din planering.
”Saknar tid” är argument nr 5 (21%). Detta är egentligen relativt och handlar om prioriteringar, även om vissa så klart har mer tid än andra. På nr 6 hittar vi ”har för små förvaringsutrymmen” (20%). Botemedel mot detta är att rensa. 11% vet inte hur de ska göra. Här rekommenderar jag faktiskt att följa mig eller läsa min bok ”Organisera och förvara – ett projekt i veckan”, där jag har försökt att samla de vanligaste ordningsprojekten och beskriva dem steg för steg. 8% känner att de inte får något stöd/hjälp från andra. Handlar det om att jag är ensam projektledare hemma som gör allt och är rent ut sagt less på det så behöver vi prata med resten av familjen och förklara det. Långt ifrån säkert att det på direkten kommer att lösa situationen, men det är ett första steg som förhoppningsvis kommer att leda till att övriga familjen åtminstone får reda på hur du känner och i bästa fall att ni gör en gemensam plan för hur ni ska ha det framöver.
4% tror att det kommer att bli ännu stökigare. Det kan det bli om vi sätter igång med alldeles för stora ordningsprojekt med alldeles för lite tid till förfogande. Det gäller att avsätta tillräckligt med tid till projekt och vara realistisk över hur mycket du kommer att hinna. Dela upp ett stort ordningsprojekt i mindre projekt som du tror att du hinner mer. 4% tror att det leder till bråk. Vad ska jag säga om det? Våga testa.
Vilka är era största hinder? Har ni en plan för hur ni ska överbrygga dem?
/Paulina
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!