vaccinationsintyg

Samla in och organisera dina vaccinationsintyg

Är det fler än jag som har svårt att hålla reda på sina (och barnens) vaccinationsintyg? Minns du vad ni har blivit vaccinerade mot? Vet ni hur man får reda på detta? Och hur håller man allt organiserat framöver?

Jag kan ärligt säga att jag inte har hållit reda på mina vaccinationer. Jag har förvisso sparat vaccinationsintygen, men det går knappt att läsa vad det är jag har vaccinerat mig mot. Vissa av korten saknar namn så vi vet inte vem, och så vet vi inte när det är dags att eventuellt fylla på vaccinet. Jag trodde faktiskt att vaccinationsintyg var ett bra-att-ha dokument för mig, men att vården hade ett nationellt register över detta. Man kan ju dessutom åka till olika ställen för att vaccinera sig. Men något sådant register finns inte!

Det fick jag reda på när jag kontaktade jag Region Stockholms (Landstingens) digitala chef, Daniel Forslund. Han berättade att vaccinationer är något som man har arbetat med i evigheter för att få ihop ett samlat nationellt register för, men med varierande framgång. Alla obligatoriska vaccinationer som barn får de första åren sparas i det Nationella Vaccinationsregistret hos Folkhälsomyndigheten. Det var ju lite betryggande att åtminstone det finns i ett digitalt system. Däremot så kommer vi inte åt det själva utan måste gå via BVC eller sjuksköterska för att få en förteckning över de vaccinationer våra barn har tagit. Har vi vaccinerat dem någon annanstans för en resa exempelvis så får vi hålla reda på det också.

I vissa regioner kan man redan läsa vaccinationer på Vårdguiden 1177.se. Logga in via BankId och gå till Journaltjänster och därefter Journalen. Tryck på ”visa alla uppgifter” Där finns det en knapp som heter vaccinationer. De regioner som redovisar vaccinationer är Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Norrbotten, Sörmland, Värmland, Örebro län, Östergötland och Västra Götalandsregionen. Så för min del var den tom då vaccinationer inte redovisas i Stockholmsregionen.

För några dagar sedan kom nyheten att regeringen har beslutat att skapa ett digitalt vaccinationsregister som ska hålla reda på alla vaccinationer. Man har tillsatt en snabbutredning för att ta reda på hur man ska gå tillväga och hoppas att detta ska vara på plats inom två år. Men det är ju bara en prognos. 

Det är därmed en god idé att föra en logg över sina vaccinationer. För att just veta vad man är vaccinerad mot samt ifall man ska fylla på någon vaccination. Annars riskerar man att tappa skyddet man har fått via vaccinet alternativt att vaccinera sig i onödan. Gör därför en enkel lista i Excel exempelvis. Samla upp de vaccinationer som du vet om. Skriv vem det gäller, vad det är för vaccinationer och när de togs. Kolla upp om du behöver komplettera dessa och anteckna det i så fall. Och för löpande in alla nya vaccinationer i den. Detta har jag alltså framför mig. Lite detektivarbete.
Är det någon som har ett bra system för att hålla koll på era vaccinationsintyg eller har någon input angående detta?
vaccinationsintyg
/Paulina
PS. På samma sätt borde man ju loggföra sina läkemedel och läkarbesök. Ja, det går att få ut sina journaler nu för tiden (på 1177) men jag är osäker på om det gäller i hela landet och exakt alla läkarbesök. Däremot att organisera ett reseapotek och läkemedel hemma har jag koll på:)
8 Kommentarer
  1. Ingrid says:

    Jag hade ett kanonbra system som funderade i 47 år: Min mamma mindes varenda vaccination för alla oss fyra barn i detalj. Men tyvärr finns hon inte längre och vi blev tvungna att skaffa koll själv.
    Jag skulle inte förlita mig på en app (vad händer om utvecklaren lägger ner appen?) utan att komplettera med papper att förvara ihop med passet – även om inte alla vaccin är förknippade med resor, stelkramp och TBE t.ex.

    Svara
  2. Agneta says:

    Hej!
    Det finns en app som heter Vaccinkortet. Jag tycker att den är väldigt bra och gratis.

    Svara
  3. Anna says:

    Jag har mina vaccinationskort vid mitt pass och om en har en gul bok, för över i den så blir det bara ett kort.

    Svara
    • Paulina says:

      Hej!

      Man ska naturligtvis inte vaccinera sig till överdrift. Och precis som videon påpekar ska man fundera igenom beslutet. Jag har exempelvis valt att inte vaccinera mig mot svinifluensan, just p g a att det var ett nytt vaccin och mycket märkliga beslut kring det. Men de vaccinationer jag skriver om är de vanligaste som har funnits väldigt länge och där vissa av dem hindrar epidemier.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *