Dina kläders klimatpåverkan
För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om frågor som du bör ställa dig innan ett köp. Ytterligare en viktigt sak att tänka på innan man köper något och som kräver ett eget inägg är vilken klimatpåverkan det har. Ibland behöver man dessutom höra saker flera gånger och få nya argument för att börja agera på det. Så här kommer några argument till som bidrar till att rädda miljön vad gäller textilier.
1. Köp mindre
Detta är så klart det absolut enklaste sättet att minska klimatpåverkan. Om det känns som en eftergift så kan jag meddela att vår konsumtion har mellan år 2000 och 2009 ökat med hela 40% i Sverige! Detta eftersom kläderna har blivit allt billigare. Så om vi bara återgår till den konsumtionen som vi hade år 2000 så gör vi planeten en stor tjänst. Det handlar inte om att vi ska avstå från vad vi behöver köpa. Men vi måste lära oss att skilja på vad vi vill köpa och vad vi behöver köpa, avstå från det förstnämnda och minimera onödiga köp.
2. Återvinn kläderna
Varje år köper vi i genomsnitt 13 kg textilier per person i Sverige(!). Det är som sagt för mycket. Men när du väl har köpt kläderna så är det viktigaste därefter att de återvinns på rätt sätt. Enligt Naturskyddsföreningen hamnar hela 8 kg av dessa i soporna, vilket gör att de inte kan återvinnas över huvud taget. Så gör i ordning plats i ditt hem (korg eller hylla) för textilier som du varken kan sälja eller skänka utan ska kasta i återvinning. Det är inte så jobbigt att slänga i återvinning. Flera av stora kläd- och inredningskedjor tar emot dessa textilier och då får du ofta dessutom en rabattkupong för besväret. Så har du inte denna rutin, skapa den snarast för det gör verkligen skillnad för miljön.
3. Återanvänd kläderna
Det behövs i snitt 1 kg kemikalier när en vanlig t-shirt ska produceras. Ska du använda något någon enstaka gång så finns det ju en anledning att fundera över att hyra det i stället. Festkläder är en kategori av kläder som man inte använder speciellt många gånger. Förutom att det blir en hög pris per användning (PPU), så är det dåligt för miljön. Samma sak gäller bröllopskläder, som ju endast används en gång och kostar massor. Att köpa mer i second hand butiker är också ett sätt att förlänga dess livscyckel.
/Paulina
Här har jag gjort en enorm förändring redan i år. I februari hade jag köpstopp på kläder och köpte inte ett enda plagg, inte ens en enda strumpa fick följa med hem! Efter det tror jag det tog nästan 3 veckor till innan jag faktiskt köpte något och jag har verkligen förändrat mitt köpbeteende. Från att köpa allt jag gillar och vill ha spontant så tänker jag efter ordentligt om jag verkligen behöver plagget, kommer jag använda det? Och jag har börjat tänka smartare med min garderob för att ha saker som matchar och som känns mer tidlösa istället för en massa trendiga säsongsplagg som jag snabbt tröttnar på. Det känns verkligen bra och rätt. 🙂
I och med detta har jag även storrensat min garderob och gjort mig av med allt som inte kommer till användning. Allt som inte ska säljas har jag lagt i textilåtervinningskorgen!
Mycket inspirerande att läsa! Tänk om fler resonerade och agerade som du!