kapselgarderob

För- och nackdelar med kapselgarderob

Kapselgarderob är ett begrepp som hörs allt oftare. Det verkar vara modevärldens svar på minimalismen. Men vad är en kapselgarderob och varför ska man ha den?

Kapselgarderob är en garderob som är begränsad till sin storlek (vissa pratar om 30 st plagg, andra om 50 men det viktigaste är att den just är begränsad till ett visst antal), och där alla plagg kan kombineras med varandra. Egentligen så är det en minimalistisk version av stil tycker jag. För har man sin egen stil så brukar plaggen passa ihop. Men det begränsade antalet möjliggör egentligen endast en stil, där varje plagg är noga utvald för att kvala in. Och att plaggen ska kvala in i garderoben är ju en superbra tanke.

Anledningar till varför det är en bra idé att satsa på kapselgarderob är enligt mig följande:

  1. Sparar tid. Passar allt ihop så behöver vi inte prova kläder i all oändlighet på morgonen för att hitta en match.
  2. Besparar dig en massa onödiga köp. Det begränsade antalet gör att du inte kan köpa på dig hur mycket som helst. Det gör att du även måste prioritera bättre och tänka igenom dina inköp. Då finns det inget utrymme för ”kanske” plagg och impulsköp.
  3. Formar din stil. När du tänker igenom hur plaggen passar ihop så tänker du automatiskt igenom din garderob – vad du har och vad du gillar och använder. Kläder som matchar hör oftast ihop stilmässigt. Så denna övning kommer att göra att du hittar eller blir medveten om din stil.
  4. Gör att du endast har kläder som du verkligen använder på grund av det begränsade antalet. Tillhör du dem som köper kläder för att du tycker att de är fina, men som du inte har möjlighet att använda i din vardag så kommer du sluta med det.
  5. Gör det så mycket enklare att rensa. Det är som med allt annat: har du en klar vision över vart du vill så är det lättare att vidta åtgärder i den riktningen. Dessutom blir det en kontinuerlig rensning – vill du köpa något nytt måste något annat ut ur garderoben.
  6. Sparar yta! Ingen walk in closet behövs längre. Alla har plats med en kapselgarderob!
  7. Du väljer kvalitet framför kvantitet. Eftersom du endast får ha ett begränsat antal plagg vill du att de ska vara extra fina. Dessutom – om du inte handlar lika många kläder så får du råd (eller känner att du nu har råd) att satsa på bättre kvalitet.
  8. Det är hållbart! Det säger sig självt att en kapselgarderob innebär mindre inköp. Även om du kan byta ut plaggen så ofta du vill så gör begränsningen i antal och faktumet att allt passar ihop att du inte kommer att köpa på dig nytt lika ofta.
  9. Det är nyttigt att räkna hur många plagg man har i sin garderob. Det ger insikt. De flesta skulle bli förvånade över hur många plagg, skor mm de har. Och det är ytterst effektivt att behöva skära ner utifrån ett bestämt antal.

Finns det några nackdelar med detta då? Jag ser enbart en – att man kanske känner att man hela tiden har samma kläder på sig. Även om variationsmöjligheterna ska motverka just detta.

kapselgarderob

Foto: Paulina Draganja

Ett bra sätt att testa kapselgarderobskonceptet är när man reser. Då är det dessutom extra viktigt att de få plagg man har med sig passar ihop med varandra så att man kan variera dem. Och har man en kapselgarderob kommer det vara så mycket lättare att packa. För då behöver man inte lägga ner tid på att fundera över just vilka kläder som passar varandra, för allt i garderoben gör ju det.

Vad säger ni? Skulle det vara något att testa? Eller gör ni det redan nu?

/Paulina

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!