minnessaker

Att göra sig av med minnessaker

Minnessaker kan vara svåra att göra sig av med. Just för att de påminner oss om något eller någon. Och minnen vill vi ju gärna behålla. Vi kanske är rädda för att vi ska minnas sämre utan minnessaker. Jag tror personligen inte att det är så.

I vilket fall som helst så tycker många att det är svårt att bestämma vilka minnessaker man ska behålla och vilka man ska göra sig av med. Jag ska försöka ge mig på att ge lite tips för det.

För det första så tycker jag att vi ska fundera igenom vilka kriterier vi ska ha för att behålla minnessaker. Vissa av oss har redan sådana kriterier men är inte medvetna om dessa. Mina kriterier när jag väljer om jag ska behålla eller göra mig av med minnessaker är följande:

  • Att jag får en bra känsla av minnessaken. Det är det viktigaste kriteriet enligt mig. Livet är för kort för att spara på och därmed bli påmind om dåliga minnen. I vårt hem ska vi ladda batterierna, återhämta oss och försöka att fokusera på positiva saker.
  • Om minnessaken har en praktisk funktion eller kan nyttjas till något praktiskt. Då är den ju till nytta i stället för att bara förvaras hemma eller i förrådet. Det bästa scenariot.
  • Om minnessaken är unik på något sätt. För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om kärleksbrev. De är verkligen personliga och därmed unika och avsändaren har lagt ner tid och möda på dem. Jag har behållit de positiva och där jag har ett bra minne av relationen i sig.
  • Att jag tycker att minnessaken är fin. Saker som jag inte tycker är fina vill jag ju inte ha framme och då kommer de bara ta upp plats i förrådet.
  • Om du har några saker från en tidpunkt eller en person att välja bland och de verkar lika så väljer jag det som är storleksmässigt minst. Om de är väldigt lika så tvingar jag mig att spara på endast en. Exempel på detta är barnens teckningar.

Vissa saker behöver man ha lite tid på sig för att utvärdera. Gå därför igenom minnessakerna varje gång du rensar. Varje gång du gör det finns det en chans att du inser att du kan göra dig av med något.  För min del var det exempelvis en karnevalsbok från mind studenttid i Lund och flera extra numer av Lundtan, studenttidningen jag var redaktör för där, som jag efter flera genomgångar kände att jag var redo att kasta. Ett nummer av varje tidning som minne räcker ju gott och väl.

Men som sagt – detta är högst personligt. Men jag tror som sagt på att vägen till att kunna resonera, prioritera och rensa bland minnessaker är just att sätta upp ett antal kriterier som man själv tycker är viktiga. Då blir det så mycket lättare att fatta beslut utifrån dessa och inte vara lika rädd för att man har fattat fel beslut.

minnessaker

Den här basebollen fick jag när jag var utbytesstudent i USA. Sven har en liknande från sin tid som utbytesstudent i USA (i bakgrunden). Bara det är lite kul:) De kvalar in eftersom det är unika minnessaker som påminner oss om en väldigt bra tid i vårt liv och de pryder vår bokhylla.

Ovanstående kriterier har gjort att vi har få minnessaker hemma. Två av dessa är basebollar, som både jag och Sven har fått på var sitt håll när vi var utbytesstudenter i USA. Bara det är lite kul i sig. Dessutom har vi båda mycket goda minnen från den tiden, bollarna är små och snygga i bokhyllan, så där har de sin plats idag.Har ni några kriterier för att spara eller göra er av med minnessaker?  Eller har ni kommit på några efter att ha läst detta inlägg? Vilka är de i så fall?

/Paulina

1 svara
  1. Linds says:

    Jag har så mkt grejor att det är svårt att veta var jag ska börja. Vi bor i ett stort hus med ganska dålig förvaring när vi flyttade in med små barn, så många saker har fått tillfälliga placeringar lite ad hoc. Älskar tvprogram där folk gör om hemma, typ arga snickaren o liknande, så det blir struktur och ordning. Har du några konkreta tips hur man börjar?

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

You have to agree to the comment policy.