Hur ofta blir du störd av din mobil?

Hur ofta blir du störd av din mobil?

Det digitala tillför så många möjligheter. Det har vi alla hört. Och det stämmer ju. Sociala medieplattformar har revolutionerat kommunikation, nätverkande, aktivitetsskapande osv. Men som med allt annat så har det även baksidor. En av dessa är att det tar väldigt mycket av vår tid. En annan är att vi faktiskt blir trötta i huvudet av det. Vår hjärna jobbar på högvarv hela tiden och matas med nya intryck. Ett sätt är att faktiskt stänga av eller ställa mobilen på flygläge exempelvis någon timme innan man går och lägger sig. Så att hjärnan får vila och det blir lättare att varva ner och somna.

Men förutom detta så har vi även alla avbrott och information overload under dagen. Vi kollar tydligen mobilen i snitt 264 gånger per dag (!). Jag har märkt att jag kan bli helt matt av att öppna någon app ytterligare en gång. Jag känner bokstavligen hur trött jag blir medans jag gör det. Och ändå så gör jag det. Jag vet att det är mitt belöningssystem som triggar mig till det. Och jag har så svårt att motstå det fastän jag ju vet bättre.

Så jag har försökt att minska det som triggar ingång att jag måste kolla in i appar via mobilen såsom Facebook, Instagram och annat som poppar upp i mobilen. Eller mail för den delen. För jag vill vara den som bestämmer när jag ska kolla och inte bli avbruten hela tiden. Jag har tagit bort så gott som alla notiser  (förutom Omnis nyhetsnotiser – rätt eller fel.. och notiser om mina aktieutdelningar från Avanza – de kommer inte super ofta men är jättekul att se, och det är ju en riktig belöning för mitt sparande). Samt sms-meddelanden, för det kan ju vara något viktigt som jag måste svara på omgående.

Hur ofta blir du störd av din mobil?

Men det var dessvärre inte nog. För så fort jag såg den där lilla siffran i apparnas högra hörn så visste jag ju att det hade hänt något nytt. Och det räckte för jag var nyfiken nog att kolla vad det var. Så dessa tog jag också bort. Så då kan man säga att allt lättåtkomligt godis som jag bjöds på är borta nu. Och jag märker att det faktiskt bidrar med att jag är mindre benägen att kolla mobilen eftersom det ger mig en känsla av att det inte händer lika mycket och då blir det inte lika spännande. Och när jag kollar mindre så avtar även behovet – lite mindre sockersug helt enkelt.

Kvar är godiset i skåpet, som jag vet finns där, dvs att ändå kolla mailen och apparna. Det kräver också disciplin, men det är inte lika impulsiva handlingar som de som triggades av notifikationer och ikoninfo. Ibland sätter jag en gräns för mig själv – alltså hur ofta jag får kolla. Ingen systematik i det än så jag måste bli bättre på det. Den där reflexen att ta upp mobilen och bara kolla planlöst sitter ju så hårt. Speciellt när man har en liten stund över. Men jag märker ju hur skönt det är att inte ha kollat mobilen på ett längre tag. Ett annat slags lugn infinner sig. Och jag är övertygad om att det kommer att växa starka rörelser kring detta.  För att vi ska orka i längden helt enkelt. Och kunna njuta av livet och inte fastna i konsumtion av ständiga snabba kickar. För det är verkligen som att äta godis – supergott för stunden men det blir förödande på sikt med för mycket ”digitalt tröstätande” hela tiden. Redan nu finns det ju appar som hjälper oss att just hålla oss borta från mobilen. Men jag tror att det kommer mer och i större skala.

Vad gör ni för att undvika att bli störda och inte fastna i den här fällan utan hålla en slags balans?

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Anna says:

  Jag har börjat använda, och gillar, appen Forest (det finns även andra liknande). Jag bestämmer mig för hur lång tid jag vill fokusera på något annat och inte använda mobilen, väljer den tiden i appen och när jag startar planteras ett litet träd. Ju längre tid, desto större träd får jag till min skog. Och under tiden som trädet växer tar appen över hela skärmen, så att jag inte kommer åt några andra appar. Jag kan när som helst välja att klicka på ”Give up”, men då dör trädet.

  Ofta kommer jag på mig själv att ta upp telefonen under tiden, jag har då helt glömt att jag hade satt igång Forest bara en liten stund tidigare, och det blir en påminnelse om att jag faktiskt inte vill använda telefonen just nu utan fokusera på jobbet/vännen/tv-programmet/boken.

  Svara
 2. Linnea says:

  Jag har enbart snap kvar på telefonen, men den används mest som en kommunikation med några få. Mailen är också kvar, men jag har gjort en storröjning och raderat mig från alla reklammail osv så bara det viktiga kommer fram. Fb och insta har jag på min ipad, som jag kan skrolla igenom när jag är hemma på kvällen men faktum är att bara de försvann från mobilen mknskade behovet att kolla dem och det blir bara nån gång i veckan när ”inspiration” infinner sig. Superskönt…

  Svara
 3. Commander Keen says:

  Jag har en ”sociala medier”-fri månad i April. Ingen Facebook och ingen Instagram. Jag använder Messenger, men bara för att en del personer endast kontaktar mig där. Det har gått en hel vecka och i och med att jag tagit bort apparna från mobilens skrivbord så har det faktiskt gått väldigt bra. Ibland tar jag upp mobilen och tänker reflexmässigt att jag ska kolla Facebook men så fort jag ser att apparna saknas så försvinner ”känslan”. 🙂
  Superskönt! Tyvärr använder jag fortfarande mobilen ganska mycket på ledig tid till vissa spel jag spelar, men jag tänke att jag tar en sak i taget, haha. Användandet har absolut minskat!

  Svara
  • Paulina says:

   Det var en intressant tanke att ha en sociala-medier fri månad! Jag spelar inget men kan tänka mig att det är beroendeframkallande.

   Svara
 4. Monica says:

  Jo, alltså, det är ju en nackdel när man följer dig och andra sidor och får mail varje dag. Men det går ju att stänga av aviseringar och läsa mail vid en viss tid på dygnet istället. Facebook går att hindra inlägg för sig själv i flera timmar 🙂 sen måste man kanske inte ha både Facebook, facetime, twitter m.m. Kanske är det bättre att umgås i verkligheten o styra sin energi till sig själv 🙂

  Svara
  • Paulina says:

   Haha! Ja, det kan vara en liten nackdel. Dock kan man åtgärda det rätt snabbt genom att inte ha notiser utan enbart kolla mailen på bestämda tider:) Håller med att det är viktigt att mötas IRL och vara noga med vad man läggar sin energi på. Och att ladda batterierna!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!