Kungsholmen Stockholmsmagasinen Förvaringsdrottningen

Personlighetstyper och compact living

Härom veckan damp Magasinet Kungsholmen ner i brevlådan och i den finns en intervju hemma hos mig. Den var väldigt rolig att göra. Dels för att jag just är Kungsholmsbo och verkligen gillar denna stadsdel så mycket. Dels för att jag tycker att frågorna var roliga. Bland annat så fick jag frågan om ordningssinnet kunde vara genetiskt. Jag funderade lite och kom framtill att jag kunde urskilja olika personlighetstyper vad gäller detta. Jag tycker att dessa personligheter avspeglar sig i hemmet och de befinner sig på olika delar av ordningsskalan.

I den ena änden av skalan har vi Samlaren, den som har ytterst svårt att göra sig av med saker. På andra änden har vi Minimalisten, som snarare ser det som en sport att göra sig av med saker. Endast det mest nödvändiga ska få finnas i hemmet. Mellan dessa två ytterligheter tycker jag mig urskilja de Ordningssamma, de Oorganiserade samt Livspusslarna. De Ordningssamma förstår att ordning och reda är viktigt, att det underlättar vardagslivet och de jobbar därför kontinuerligt för att hålla ordning. De Oorganiserade kan faktiskt gilla ordning, men de vet inte riktigt hur de ska skapa och behålla den. Livspusslaren å andra sidan kanske vet hur man skapar ordning men hinner inte.

När jag tänker efter så är det inte enbart personlighet som skapar de olika typerna utan även andra faktorer såsom hemmets yta, förvaringsmöjligheter, partner och tid. Livspusslaren kan ju bli den Ordningssamme om hen får mer tid exempelvis. Men ändå.

Känner ni igen er? Finns det några fler personlighetstyper? Har jag missat någon?

Kungsholmen Stockholmsmagasinen Förvaringsdrottningen

På den här bilden ser man för övrigt min lilla compact living lösning vad gäller arbetshörna. Tidigare hade jag en arbetshörna i sovrummet, men den byttes ut mot en babyhörna någon månad innan Oskar föddes. Det gör faktiskt inte så mycket tycker jag, för jag föredrar att sitta vid det stora bordet i vardagsrummet. Nackdelen är bara att det inte ser så cleant ut vanligtvis utan det ligger papper på bordet. Fördelen å andra sidan är att dessa papper rensas mer kontinuerligt än om de hade legat på ett arbetsbord… I alla fall. Bakom bordet har vi fyra stycken skåp som rymmer just allt som hör hemmakontoret till. Om jag ska sitta i flera timmar så rullar jag fram en kontorsstol dit (som står i ett hörn i sovrummet) i stället så att det ska bli skonsammare för ryggen. Och helt plötsligt har jag en arbetshörna. Så funkar ju compact living – att nyttja samma möbler i olika situationer och tillföra andra möbler vid behov. Såsom stolen och även pappersåtervinningen.

Kungsholmen Stockolmsmagasinen Förvaringsdrottningen personlighetstyper

Jag fick även fundera över vilken förvaringskonstruktion som jag önskar att jag hade skapat. Tycker att det faktiskt saknas multifunktionella möbler som tar liten plats när de inte används. Såsom snygga sängar som kan göras om till snygga bokhyllor eller långa bord som kan omvandlas till flera mindre. Tror att många stadsfamiljer hade haft stor nytta av dem. Finns lite sådana saker utomlands, men är väldigt dyra. Och så vore det väl underbart om det fanns en uppfinning där saker automatiskt hittade till sin plats, tycker ni inte det?

Kungsholmen Stockholmsmagasinen Förvaringsdrottningen 3

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Patricia says:

  Jag älskar känslan när man kommit på en lösning som löser ett ordningsproblem i hemmet och försöker ständigt komma på vad jag kan förbättra hemma, ofta med din hjälp. Vi har väldigt begränsat utrymme i köket kombinerat med en f.d. kock och ginälskare av rang (=många ginflaskor och ingredienser/torrvaror), vilket har medfört att lådorna för torrvaror och konserver är milt sagt kaotiska. Vad har du för benämningar på lådorna på sista bilden?

  Svara
  • Paulina says:

   Älskar den känslan också! Man kan leva på den länge! Benämningar på lådorna är Gryner, Fullkornsmjöl, Mjöl, Bakning, Bönor, Ris och pasta, Bönor, Frön, Nötter och torkad frukt. Det bästa är att dela upp sina torrvaror och se vilka kategorier som gäller i det egna hemmet:)

   Svara
 2. Anonym says:

  Jag tänker på somliga som verkar ha förmågan att skapa oordning och kaos, som man stött på både i hem och på arbetsplatser. De lämnar kläder lite överallt, plockar aldrig undan glas, kaffekoppar, tallrikar etc. styr inte in stolar eller stänger dörrar. Lägger skräp på bord, diskbänk osv istället för att slänga direkt i soporna osv. Osv.
  Dessa försvårar för vänner av ordning😝

  Svara
  • Paulina says:

   Bra fundering! Frågan är om de tillhör de oorganiserade eller om de snarare är kaosmakare…

   Svara
 3. Pernilla says:

  Jodå här är man allt oorganiserad! Är duktig på att påbörja projekt men att genomföra dem hela vägen där går jag bet 😯

  Svara
  • Paulina says:

   Bra att du i alla fall är medveten om detta? Hur du funderat på vad det är som gör att du inte genomför hela vägen?

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!