Menskopp – sparar plats, milö och pengar

Jag förstår inte varför vi inte hör mer om denna fantastiska uppfinning som heter menskopp. Det var inte länge sedan jag själv upptäckte att den fanns. Faktiskt när jag skrev ett inlägg om förvaring av tamponger i handväskan och fick feedback från er . Och jag tycker att det är ganska otroligt att jag inte hade hört talas om det tidigare. Så jag kände att det förtjänade ett inlägg. Jag har hittills enbart upplevt fördelar med det.

 1.  För det första är det bra för kroppen. Ingen risk för infektion på samma sätt som med tampong. Fördel mot binda i och med att blodet samlas högre upp så att säga.
 2. Det är miljövänligt. Kan återanvändas om och om igen till skillnad från bindor eller tamponger.
 3. Du sparar både tid och pengar på att slippa handla bindor och tamponger.
 4. Det tar mindre plats i badrumshyllan! En menskopp är allt du behöver. That’s it. Ett viktigt förvaringsargument här:)
 5. Det blir ingen dålig lukt – i alla fall till skillnad från en binda.

Så nu undrar jag – är det bara jag som har missat detta? Hur kommer det sig att menskoppen inte har revolutionerat världen fullständigt? Det enda jag kan se som en möjligt nackdel för några är att man måste stoppan in den i slidan, men det är ju i princip samma sak som med en tampong..  och så kan man tycka att den är lite svår att få ut ibland. Är detta så pass stora nackdelar som gör att menskoppen förlorar mot bindor och tamponger? Eller handlar det snarare om marknadsföringspengar som pumpas in i de senare produkterna? Vad tror ni?

Jag är i alla fall såld på den, så jag rekommenderar den varmt för alla. Gör ett slag för dig själv, miljön och din plånboken och testa en menskopp!

menskopp

Jag förvarar menskoppen i en liten påse om den ska med i handväskan. Hur gör ni?

/Paulina

18 Kommentarer
 1. Lisa says:

  Helt underbar! Någon sa dyr och kanske hittar jag inte rätt modell med en gång, men jag tror att om du har flera års mens framför dig så tjänar du in även ett felköp. Och då tänker jag bara på din plånbok och har inte tagit hänsyn till miljöeffekterna.

  Jag blöder rikligt och har alltid fått dubbelgardera mig med tampong och binda. Ibland blir jag nojig och garderar m binda även med menskoppen, men den läcker verkligen alltid.

  Jag sköljer av när jag tömmer den, tvättar m vanlig tvål ibland och brukar koka den efter varje menscykel.

  Svara
  • Paulina says:

   Håller med dig, Lisa – verkligen billigast i längden. Men miljön och den egna kroppen är ju absolut de största fördelarna. Tack för dina rengöringstips också!

   Svara
 2. Helen says:

  Jag har haft min kopp i snart tio år och älskar den! Troligtvis det bästa köp jag gjort, nånsin. Så skönt, så praktiskt och så bekvämt. Och som du skriver, dessutom snällt mot kroppen, plånboken och miljön.
  Jag satte nyss in spiral och tvingades använda binda under ett par dagar i samband med det pga infektionsrisken. Fy sjutton vad äckligt och obekvämt det kändes! Underlivet helt instängt i plats och massa klumpigt som pressas emot och känns hela tiden, usch! Och så dessutom den ständiga oron att läcka för att bindan råkar halka snett… Nej, fy vad hemskt det var! Min stackars sambo fick höra mig klaga över det en massa. Nej, menskopp är bästa grejen! Superbra att det börjar dyka upp mer om det och att det numera finns att köpa på apotek!

  Svara
  • Paulina says:

   Instämmer, Helen. Köpte min själv på Apotek. Som sagt, märkligt att det inte är utbrett mer mad alla dess fördelar.. Men det är just därför jag ville uppmärksamma det:)

   Svara
 3. Malin says:

  Nyfiken på hur ni rengör den? Jag har nog inte skaffat en just pga den anledningen. Tack för inspiration och smarta lösningar!

  Svara
  • Helen says:

   Jag sköljer den med vatten när jag tömmer den under mensen. När mensen är slut tvättar jag av den med vatten och lite tvål (samma som jag använder för att tvätta underlivet), låter den lufttorka och förvarar den sen i en liten tygpåse. Vill man vara extra noga kan man koka koppen ett par minuter för att sterilisera den, men det brukar jag inte göra. Det är inte särskilt svårt att rengöra den, så låt inte det hindra dig från att prova!

   Svara
  • S says:

   En till här som bara ångrar att jag inte startade tidigare! SÅ värt det, trodde aldrig innan att man kunde glömma att man har mens men det händer. Jag sköljer av den med kallt vatten och sen hett kranvatten. Har jag inte vatten till hands kan jag även torka av den med papper. Efter sista dagen brukar jag koka upp vatten i vattenkokaren o hälla upp i engångsmugg och låta den ligga i nån minut. Inte spec miljövänligt men känns fräshast.

   Svara
   • Paulina says:

    Tack för rengöringstipsen! Glad att ni kompletterar mitt inlägg med allt annat supernyttigt info!!!

 4. Anonym says:

  Det bästa jag gjord vara att byta till menskopp. Enda som fungerar 100 även på natten. Aldrig läckage nattetid längre. Sedan det positiva mht miljön.

  Svara
 5. Lotta says:

  Jag har funderat på att köpa en av och till ganska länge. Det som stoppat mig är nog att de kostar en slant och det verkar inte självklart vilken man ska välja. Olika märken och modeller passar olika personer. Trist att köpa fel och behöva köpa flera innan man hittar rätt. Sen har jag spiral nu och det verkar råda delade meningar om huruvida det är en bra kombination. Vissa menar att koppen kan dra med sig spiralen ut om man har otur. Så jag har helt enkelt inte kommit till något beslut trots att jag tycker det verkar vara en toppenprodukt.
  Nu var det ett bra tag sen jag behövde använda något mensskydd alls för min kropp har tagit ett uppehåll på den fronten, som det ofta blir när man har hormonspiral. Det är ju också bra för miljön och plånboken 😉

  Svara
  • Helen says:

   Det som KAN hända med kopp och spiral är att om man inte bryter det vakuum som bildas, och som får koppen att sitta kvar, innan man tar it den så kan suget få spiralen att följa med. Men dels är det sjukt svårt och rätt obehagligt att ta ut koppen på det viset, så det lär man sig snabbt att undvika och dels är risken för att spiralen faktiskt skulle följa med oerhört liten. Så det är lugnt att testa trots spiral när mensen dyker upp igen. 🙂

   Svara
 6. Anna says:

  Jag har haft den ett par år nu och det bästa med den är att jag kan bada utan att något varken läcker ut eller in 😉

  Svara
 7. Sofie Strand says:

  Jag upptäckte menskoppen för några år sedan och har inte använt något annat sedan dess. Jag fullkomligt älskar den!!! Det ända negativa är att jag inte upptäckte den tidigare ?

  Svara
  • Paulina says:

   Håller helt med dig, Sofie!

   Svara
 8. Helene Dalemo Lundin says:

  Som gynekolog kan jag bara instämma i ditt inlägg!!!
  Tack för en inspirerande blogg som gett mig många bra tips!

  Svara
  • Paulina says:

   Vad roligt att få en kommentar och ett instämmande även från läkarhållet! Tack så mycket för det, Helene, och så otroligt kul att läsa att du gillar bloggen och har haft nytta av den!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!