Förvaringstips för förrådet – intervju i Sköna Hem

Förrådet är ett utrymme som många kämpar med och jag får en hel del frågor om det. För några veckor sedan gjorde Sköna Hem en intervju om just detta med mig, så då passar jag på att dela med några av tipsen även här, i lite omarbetad form.

För det första så tycker jag att man ska försöka göra sig av med saker som inte används kontinuerligt (jag vet, jag upprepar ofta detta). De flesta föremål förlorar i värde, så ju snabbare man fattar ett ”göra sig av med” beslut desto bättre. Dessutom kostar det att förvara – både i tid (packa, bära upp i förrådet, flytta på) och pengar (egna förrådet ingår i bostadskostnaden, externt förråd kostar extra). Så samma regel som i hemmet gäller egentligen i förrådet – tror du inte att du kommer att nyttja det – gör dig av med det (förutom saker som har affektionsvärde). För att kunna komma fram till det beslutet så kanske du behöver något år i början, men ju oftare du rensar desto bättre blir du på att fatta dessa beslut och då behövs kanske inte ett år utan du kommer att veta av erfarenhet vad du kommer att behöva framöver och inte och då får du lättare att göra dig av med saker generellt.

När du märker att förrådet börjar bli fullt så är det definitivt dags att rensa det. Det är inget litet projekt och inget som man direkt ser fram emot heller (de flesta av oss i alla fall..), så om det är någon gång man ska mobilisera hela familjen så är det definitivt här. Bestäm er när ni ska göra det, boka in i kalender och kör! Och glöm inte att fira på något sätt efteråt:)

Även om vinds- och förrådsutrymmet omfattas av hemförsäkring så täcker inte den stöldbegärlig egendom som exempelvis värdefull konst, antika föremål eller ny elektronik. Det är även värt att tänka efter vilka saker som har affektionsvärde för en själv, som foton exempelvis. Det kan vara större än vad hemförsäkringen täcker. Brandfarliga varor ska inte heller förvaras på vinden eller i källaren. Du ska även tänka på temperaturväxlingar och luftfuktighet i förrådet på vinden och källaren, så att de saker du förvarar där ska tåla det.

förvara rätt i förrådet

Säg nu inte att ni inte bär flyttlådor i högklackat.. Foto: Ulf Huett. Från boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”, där det finns ett kapitel om detta.

Jag tycker att man kan använda förrådet även för kläder som inte är i säsong. Dessa kläder ska du då packa i vakuumpåsar innan du lägger dem på vinden eller i källaren. De tar då mindre plats och man blir av med den där förrådslukten. Barnkläder ska du förvara efter storlek och årstid, då hittar du lättare.

Andra saker som lämpar sig att förvara i förrådet eller på vinden beror lite på förutsättningar som finns där, vad det är för saker och om du behöver komma åt dem. Samt hur du förpackar dem. Minnessaker exempelvis kan ligga i plast- eller flyttlådor. Saker som vi vill komma åt någorlunda regelbundet kan förvaras i stapelbara och utdragbara lådor så att du även kommer åt innehållet längst ner utan att flytta på alla ovanstående lådor. Är förrådet fuktigt är plastlådor kanske att föredra.

Placera det som du använder (säsongsprylar och kläder, saker som du hämtar då och då) längre fram och det som du inte använder (minnessaker med mera) längre bak.

Intervjun finns på Sköna Hems webbsida.

/Paulina

10 Kommentarer
 1. Anonym says:

  Alltså ….förrådet usch nej vill inte men måste. Tror vi tar det i april någon gång. Jag skulle vilja gå ut i förrådet och med en trollstav säga hokus pokus och så var allt fint. Det är ett STORT projekt .

  Svara
 2. mickan73 says:

  Har ett litet förråd i huset som ligger ihop med under trappan, delvis begränsad yta med höjd men största delen full ståhöjd. Det är något som jag verkligen skulle behöva ta i tu med, men som du säger så är det inget litet projekt.

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Nej, det är det inte. Men det låter ändå som ett roligt projekt:) Tänk på att använda delen med full ståhöjd till sådant som är lite högre – städartiklar eller sportutrustning kanske? Så den kan vara fri så att säga. Och så möblerar du den andra delen. Egentligen svårt att ge råd utan någon bild eller kunskap om dina förvaringsbov, så se detta bara som ett litet allmänt förvaringstips.

   Svara
   • mickan73 says:

    I förrådet som ligger ganska centralt i huset och nära hallen har jag våra jackor som inte används dagligen, sko förvaring, hyllor som jag har lådor med sådant som man vill komma åt snabbt tex förlängningssladdar, skokräm div sportprylar ( bollpump, skidvalla, småbollar, puckar mm) förvaring av soppåsar då vi använder både svarta och vita, extra luft madrasser lite ostrukturerad sopsortering mm.
    Jag skulle vilja ha in en bättre sopsortering.
    Jag behöver både göra en rensning av sådant som inte används och strukturera om så att det blir bättre.
    Min plan är till min sambos fasa…en rensning när jag river ut allt, skoförvaringshyllorna som jag har är från en gammalbokhylla som jag inte använder, dessa vill jag göra om så de blir smalare samt tapetsera väggen i dem. (Min favorit syssla) Tänker även måla om väggar och tak.
    Steg 1, en lätt rensning och överblick vad som finns och vad jag vill förvara
    Steg 2, rita upp hur jag tänkt mig
    Steg 3 göra om hyllorna, en i taget alt man gör en varje vecka (4 stycken är det)
    Steg 4, riva ut allt och måla
    Steg 5, ny rensning och in med grejorna på plats.
    Det är ett roligt men stort projekt och det gäller att planera väl vad man ska göra varje vecka så att det flyter på.
    För och efter bilder kommer när jag är klar….om några veckor.
    Den 24 mars så åker vi på våran Thailandresa så får se om jag blir klar innan dess.

   • Förvaringsdrottningen says:

    Det låter som en väl genomtänkt plan! Och bra att du vill riva ut allt och göra om precis hur du vill ha det. Dåligt planerad förvaring ska man ju inte ha. Håller verkligen tummarna och hoppas att du delar med dig av bilderna !

  • Förvaringsdrottningen says:

   Det var verkligen välorganiserat och låttåtkomligt, Henrik! Tycker faktiskt även att det ser bra ut rent estetiskt, även om jag håller med om att funktionen är definitivt viktigast här:) Tack för att du delade med dig !

   Svara
  • mickan73 says:

   Tycker att du har organiserat det super bra. Har man ett vinds eller källar förråd med full stå höjd så är det kanon tips.????????????

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!