Tips på förvaring av strumpor

Hur håller man ordning bland sina strumpor? Så här gör jag:

Jag har ju trådbackar i min garderob. Dessa trådbackar har olika djup. De som jag har strumpor i är ganska platta (7,5 cm). Det är exakt vad som behövs för att ställa strumporna ”på kant” så att säga. För det är så jag sorterar dem: lägger två sockar ovanpå varandra och viker i hälften, och därefter lägger ”på kant”, dvs. vertikalt. Ankelstrumpor viker jag in så att säga.

Och det är just den uppdelningen jag har skapat bland mina strumpor – de som är längre och så ankelstrumpor, dvs de som går under ankeln.

Dessa två sorters strumpor har jag delat av med hjälp av en I-pad förpackning. Den hade en lägre höjd än trådbacken och passade därför alldeles utmärkt för uppgiften. Så i ”I-pad lådan” har jag ankelsockar och så vanliga sockar vid sidan av. En väldigt enkel lösning som skapar ordning bland mina strumpor.

förvaring av strumpor

Min man viker också in sina strumpor och det gör vi även för Viktor, så det är olika hur man föredrar det där, men viktigast här är att bestämma hur man ska dela in dem (om man har olika sorter eller färg) och hitta avdelare i lådan som fungerar. Har ni andra sätt att sortera era strumpor på förresten?

/Paulina

PS 1: Ett tips på hur man håller reda på strumpor utan par i väntan på att den andra dyker upp hittar ni här.

PS 2. Jag var lite osäker på om det heter sockar eller sockor. Googlade och kom till Allt för föräldrars forum, där det visade sig att det är en fråga om dialekt. I Halland och Göteborg heter det sockar. I Skåne, Småland, Västerbotten Norrbotten, Jämtland och Ångemanland likaså. I Västmanland heter det däremot sockor (enligt ovannämnda tråd alltså). Word rödmarkerar sockar, så egentligen är nog sockor rätt.. eller så kan man ju skriva strumpor och då har man liksom kringgått det hela.. Lite språkfilosofi så här på en söndag kväll…

10 Kommentarer
 1. Alexandra says:

  Vart är trådbackarna ifrån? Jättefina!

  Svara
 2. Cissi says:

  Återknyter till språktemat. Jag har hört att sockor är korta (eller alltså vanliga, de som går upp en liten bit på vaden), medan strumpor är långa, upp till knäna eller högre. Som strupbyxor, ingen skulle säga sockbyxor=)

  Angående pluralformen, jag säger sockar, men jag skulle nog helst skriva sockor eftersom substantiv som slutar på -a generellt sett blir -or i plural….

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Intressant. Ja, så kan det vara. Haha! Roligt med sockbyxor där – vem vet – kanske blir ett accepterat ord en dag! Men visst är det roligt att nörda in sig i språket ibland:) jag säger också sockar men känner att det ser mer rätt ut när man skriver sockor.. lustigt det där..

   Svara
 3. Busmamman says:

  Förresten. Angående orden sockor och strumpor. Jag har nog alltid tolkat sockor som lite tjockare. Och strumpor som ”vanlig” strumpor. Men det kanske är för att jag tänker ”raggsockor” när jag hör ordet sockor…
  Bara en liten reflektion. 🙂

  Svara
 4. Busmamman says:

  Roliga och lärorika apropå-tillägg med språkfilosofi… 🙂
  Nu ska här sorteras sockor!

  Svara
 5. Linn says:

  Om man tvättar strumpor i en nätpåse (sån man brukar ha till behåar) så slipper man leta strumpor å matcha. Nätpåsen har vi hängandes i badrummet å alla barnstrumpor hamnar i där direkt. Enkelt å smidigt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!