Hur många lakan ska jag ha?

Jag fick en fråga från Victoria om hur många lakan man ska ha hemma.

Så här resonerar jag – beräkning per säng:

Utgå ifrån hur ofta du byter lakan och hur länge de ligger i tvätten eller någon annanstans i tvättkretsloppet.

För att ta ett exempel: Du byter lakan varje vecka. Du tvättar varannan vecka. Det betyder att du kan ha två lakan liggande i tvätten om du inte tvättar där emellan, och då behöver du ha minst tre stycken för den sängen för att du inte ska vara utan lakan. Om du har för många lakan liggande samtidigt i tvätten så kanske du ska optimera ditt tvättkretslopp i stället, så att du använder dina lakan effektivare (nu börjar jag verkligen använda ett konsultspråk märker jag.. ). Så egentligen räcker ju tre lakan för den sängen.

OK. Då kommer vi till nästa steg – att rensa. Hur välja bort?

Börja med att välja bort de lakan du gillar minst. Oavsett om det är en gåva eller inte. Livet är för kort för samla på saker man inte tycker om. Jag vet att det kanske låter hårt, men det är ditt hem och du måste bestämma vad du vill ha där eller inte. Rensa utifrån detta tills du har så många som du behöver. Tänk även på att behålla något extra lakan till gäster.

Skänk, sälj eller släng resten. Med risk för att tjata, men det ligger mig varmt om hjärtat så – även om du ska slänga – tänk på att göra det på rätt ställe så att det kan återvinnas.

hur många lakan ska man ha?

Här är våra lakan och underlakan  – 4 st. Jag har tidigare skrivit om hur jag rullar in dem och bordsdukar så att alla på så sätt syns och ingen ligger under någon annan. Sedan kom jag på att jag även kunde rulla in örngotten i lakanen, så att man fick med allt när man tog ut lakanen. Det tyckte jag var lite fiffigt:)

Hoppas att du fick hjälp av detta för att avgöra hur många lakan du ska ha, Victoria!

/Paulina

14 Kommentarer
 1. Lena says:

  Lämna gärna både lakan och handdukar till exv ditt lokala djurhem (som katthem) för de använder trasor i den dagliga städningen och det går åt massor. Även kvinnojourer behöver oftast det vi andra rensar bort.

  Svara
  • Paulina says:

   Vilket bra tips, Lena! Jag har själv både jobbat samt lämnat in diverse saker till en kvinnojour så det är ett toppentips. Tänkte inte på djurhem – tack för detta!

   Svara
 2. Busmamman says:

  Tack för ännu ett bra tips! 🙂
  Även här kliar det i mina fingrar, men även för att hitta ett bättre ställe än vad jag har idag, högst upp i en garderob. Det behövs ju en byrålåda för att få den där braiga överblicken. (y)

  Svara
 3. Ingrid says:

  Ett tips till er som ska göra er av med lakan och örngott som är hela:
  Kvinnojourerna har ofta behov av sådant. Inte alltid lätt att komma i kontakt med men skicka ett mail till organisationen som sköter sån verksamhet i din kommun. Gäller även handdukar.

  Svara
 4. Min Klockaregård says:

  Åh vad jag behöver läsa din blogg…..Ofta. 😉
  Nu är mina lakan rullade och det kliar i fingrarna att gå på nästa låda.
  Men jag antar att jag måste klara av min arbetsdag först.
  (Tipsade mina läsare om din blogg idag. Säker på att de kommer gilla den lika mycket som mig.)
  Kram Nina

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Å vad kul att höra!!! Hoppas att du gör det:) Och superkul att mitt inlägg har fått dig att sortera.) Tack för att du även har tipsat dina läsare! Ska kolla in din blogg också. Kram Paulina

   Svara
 5. Händelsevis says:

  Vi förvarar våra påslakan inuti det matchande örngottet. Funkar fint för oss som inte har en låg låda som du utan en djup 🙂
  Sen finns det ju massor av användningsområden för gamla sletna lakan (sy barnlakan, sy barnkläder, riva putstrasor, använda att sy provplagg av för att se att mönstret passar, göra utklädningskläder, riva trasor att väva/virka mattor med, skriva slagord på och gå i demonstrationståg, göra ett bordstält till barnen, färga in och sedan göra något av ovanstående)
  Om man inte vill lägga dem i textilåtervinningen då.

  Svara
 6. gustafssonspia says:

  Hjälp! Nu fick jag lite dåligt samvete faktiskt. jag har så in i bomben med lakan som trängs i skåpet. massor av fula… Nu ska jag rensa och begränsa. Smart att rulla in örngotten, verkligen fiffigt. Kraaam Pia

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!