Veckans utmaning – ordning i kökslådan

Det finns en låda i mitt kök som vi inte riktigt har kontroll över. Anledningen är att vi inte har bestämt oss på allvar vad vi ska ha där. Och därför blir den en uppsamlingsplats för det som inte får plats någon annanstans. Jag bestämde mig för att det skulle bli ordning i den idag.

Så här såg lådan ut innan jag började rensa – härligt fylld till bristningsgränsen:)

Kökslådan - före rensningen

Steg 1. – ta ut allting ur lådan och rengör den

Titta även bakom kökslådan – där brukar man hitta alla möjliga underbara saker. Dammsug där också.

Steg 2 – kolla hur mycket jag har av varje och rensa:

Kökshanddukar: förra veckan köpte jag nya handdukar. Vet inte varför jag tyckte att det var viktigt, men jag verkligen retade mig på de gamla och tyckte att såg sunkiga ut. Dessutom hänger de synligt i köket, så jag ville att det skulle se snygg ut. Hur som helst. Kökshanddukarna inköptes så det var dags att göra sig av med gamla. 4 nya in – 4 gamla ut – till ”skänka” högen.

Kökshanddukar

Förkläden: jag räknade mig till 8 st – vem behöver så många?  Vi är två vuxna i det här hushållet, som dessutom nästan aldrig använder förkläden. Det är väl endast när vi är finklädda och ska ha gäster och gör det sista när vi har klätt om.. så egentligen borde två stycken räcka – alltså sex st bort. Men ibland är det ju som bekant svårt att göra sig av med saker så då får man göra det stegvis… så jag slängde 3 st p g a svåra fläckar. Resten får vänta tills nästa rensning.. eller om jag hör att någon är i behov av ett förkläde..

Steg 3: optimera utrymmet. Kan jag optimera förvaringen för sakerna jag har i lådan? Visst kan jag det! Några exempel på detta:

tändstickor

Det fanns två tändsticksaskar i kökslådan, men tändstickorna fick plats i en. Den andra lämpar sig ypperligt för framtida pysselprojekt, så den hamnade i Viktors pyssellåda.

organisera värmeljus

Värmeljusen låg i en plastpåse, men här kände vi helt enkelt glömmer bort dem så jag tänkte att vi måste göra dem mer lättillgängliga. Därför flyttade jag dem till två behållare utan lock. Nu blir de ännu mer låttåtkomliga.

Steg 4: bestämma sig för vad som inte ska vara i lådan i fortsättningen

Ut: barnkalastillbehör – vi la dem i den här kökslådan efter senaste barnkalaset för att de inte skulle ligga framme och så fastnade de där – klassiker.. De hör inte till den här lådan, varken kategorimässigt eller med tanke på att man i princip använder dem en gång per år. Dem flyttade jag ihop med andra papperstallrikar och liknande artiklar till ett ställe som inte är lika lättillgängligt.

In: tändare – de hör ihop med värmeljusen och tändstickorna.

Och så här blev det:

Ordning i kökslådan - efter

Från vänstra övre hörnet: sugrör, tändstickor, tändare, värmeljus, förkläden och kökshanddukar. För att ordningen ska bestå så tror jag inte att jag ska ha så mycket mer i den här lådan. Och nu har jag bestämt mig för vad som verkligen ska vara här.

Note to self – vi behöver varken köpa värmeljus eller tändstickor det inom närmaste decenniet…

Veckans uppdrag avklarat! Over and out.

/Paulina

25 Kommentarer
 1. Pia says:

  Förvara smart !
  Men har man mycket saker så spelar ingen roll trots man försvara smart
  Rensa ut lev med mindre saker och enklare liv ingen stress och har lättare förvara

  Svara
  • Paulina says:

   Jajamän! Det är det första man ska göra, vilket jag alltid brukar påpeka och påminna om:)

   Svara
 2. Pia says:

  Du glömde en sak ha inte tändstickor så barn kan få fatt i dem förstår inte föräldrar idag som låter saker som inte barn ska ha i deras nivå när olyckan är framme är det försent
  Lärde inte dina föräldrar dig det eller ??

  Svara
  • Paulina says:

   Faktiskt inte – de lärde mig i stället att man som barn inte får använda tändstickor vilket är precis det vi har lärt vår son och han håller sig till det:)

   Svara
 3. Annica says:

  Wow önskar verkligen jag hade lite av din organisationsskicklighet.. tack för inspirationen iaf 🙂

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Tack Annica för den fina kommentaren och väldigt roligt att höra att du tycker att det är inspirerande! Och det går att lära sig! Det är därför jag delar med mig:)

   Svara
 4. Granntanten says:

  De där värmeljusen skulle inte räcka här mer än en vecka. =)

  Vi har dem i en snygg korg, en vit från Ikea som inte längre finns i sortimentet, men som nätt och jämnt rymmer ett 50-pack. I lådan under bänken har vi flera 50-pack staplade, plus stora värmeljus, blockljus och andra ljus. Men det är skönt att ha just värmeljusen tillgängliga eftersom vi eldar massor vintertid.

  I skafferiet står en stor burk utan lock där vi lägger de tillplattade ljuskopparna efter att vi tagit ut stålhållaren, och ute i återvinningsskåpet finns påsar där vi sen tömmer burken, men där den står är den lätt att komma åt den med. Präktigt så det förslår. 😉

  Svara
 5. malin1979 says:

  Vilken skillnad! Härligt med ordning. 🙂 Kanske lite läskigt att ha tändstickor/tändare så lätt tillgängligt för barn bara? Tack för en superbra blogg! Jag är ofta inne och samlar inspiration. //Malin

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hej Malin,

   Så roligt att höra att du har nytta och nöje av bloggen och tack själv för att du läser den! Bra och viktig fråga du tog upp där. Vi har pratat med Viktor om det ett antal gånger om hur farligt det är med elden och att han absolut inte får leka med varken tändstickor eller tändare själv. Vi brukar även ibland tända ljus när vi ska bada och Viktor kan då hämta tändstickor men han vet att det bara är vuxna som får tända dem. Men om man vill hålla sig på den supersäkra sidan så är det så klart bäst att ha det i ett köksskåp där inte barn når. Vi har dock inga sådana..

   Svara
 6. Busmamman says:

  För övrigt var det här blogginlägget precis vad jag behövde, för flera av mina köksskåp är i stort behov av rensning… 😀

  Svara
 7. Busmamman says:

  Jag behöver ett förkläde. Kan tänka mig att köpa nåt av dem beroende på vad du vill ha för det? 🙂

  Svara
   • Busmamman says:

    Jomen, det skulle jag ju kunna eftersom jag jobbar på Kungsholmen.
    Du har min e-postadress, så skicka ett mejl om tid och plats som passar dig.
    Tack! 🙂

 8. Romy says:

  Paulina,
  du menar väl inte på allvar att du hade de så stökig i en kökslåda? Jag tror mer på att det var tvärtom och du stökade till det med mening. ????
  Önskar dig härliga vårdagar

  ** Romy **

  Svara
  • Förvaringsdrottningen says:

   Hahaha! I wish! Jo, det är faktiskt sant. Men jag måste erkänna att det tog emot att lägga upp den bilden… Men nu är ju ordningen återställd:) Önskar dig detsamma!

   Svara
 9. Max says:

  Värmeljus har jag framme i fina burkar. På köksbordet står en rosa burk med värmeljus, lättillgänglig då vi ofta har ljus tända när vi äter. Genomskinlig burk i vardagsrummet.
  O en fyrkantig genomskinlig vas till kronljusen, lättillgängligt o snyggt.

  Svara
  • Busmamman says:

   Tack för tipset, det där är skulle passa mig som bränner värmeljus i rasande fart.
   Har du nån bild på dina burkar med värmeljus? Tänkte mest på storleken och utseendet på burken. 🙂

   Svara
   • Max says:

    Jag vet inte hur man får in bilder här i kommentaren. I vardagsrummet en vanlig burk från Ikea lite större storlek. I köket mindre rosa burk med lock med knopp. De långa ljusen har jag i en fyrkantig vas. Bara fantasin som sätter stopp. Så leta efter några fina burkar. Lycka till ????

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!