färgkodad kapselgarderob

Så skapade Claudia sin kapselgarderob

Jag har tidigare skrivit om för- och nackdelar med en kapselgarderob. Fördelarna övervägde klart. Men att skapa en kapselgarderob tar sin tid. Det görs inte i en handvändning. Faktum är att det är en resa som kan ta flera år. Det är ganska bra att veta tycker jag så att man inte känner sig misslyckat eller misströstar över att det går långsamt.

Jag kom på att jag känner är en person som verkligen har lyckats med sin kapselgarderob. Hon heter Claudia Gård, är entreprenör som även har hunnit jobba som både polis och personlig tränare. Och så har hon blivit minimalist och driver kontot Pryttelfritt på Instagram. Claudia har en man och två barn som är 3 och 5 år gamla. Jag bad henne att berätta om sin kapselgaderobsresa som började år 2015 och tog därmed fyra år.

Var det ett medvetet beslut att skapa en kapselgarderob?

Nej, det var snarare något som kom i ett senare skede.  Det började med att vi bestämde oss för att minska antalet saker i hemmet – 300 saker på 30 dagar tror jag det var. Då började jag med mina kläder eftersom det kändes enklast. Det i sin tur ledde till en insikt i och funderingar kring hur jag ville ha min livsstil. Jag brukar liknar detta med en rysk docka. Man tror att man behöver allt och så tar man bort ett lager. Och märker att det gick. Och då tar man bort ett lager till. Och märker att det gick också. Och så fortsätter det.

Hur gick du tillväga för att hamna där du är – en kapselgarderob med 58 plagg?

Så här gick det till för min del:

 1. Jag tog bort alla plagg jag inte kände mig fin i, oavsett vad de kostade att köpa in.
 2. Jag kände att jag fortfarande hade för mycket kläder. Ville inte brottas varje morgon med vad jag skulle ha på mig. Jag tänkte att ”jag kan omöjligt gilla alla de här kläderna för jag använder inte alla mina kläder”. Därför satte jag en siffra på antal plagg att ta bort. 50 stycken skulle bort 2015 (och inga nya tillkomma). Orsaken till 50 plagg var att det skulle bli en betydande skillnad. Man kan annars bestämma sig för att ta bort en fjärdedel exempelvis.
 3. Jag landade i det nya antalet plagg under en längre tid. Ville lära känna min garderob igen, vilka kläder jag trivdes och inte trivdes i. Jag började känna en otrolig lycka och lättnad. Det gav positiv effekt av att banta ner. Började uppskatta mina kläder mer när jag hade mindre tack vare känslan av att öppna min garderob och kunna se vad jag hade. När man känner sin garderob så ser man också vad man behöver komplettera med. Jag ville inte tillbaka till samma spår igen så varje ny sak var ett välplanerat inköp.
 4. Jag började tänka kring hur mitt liv ser ut. Hur ofta går jag på fester, hur ofta jobbar jag, hur mycket hänger jag i parken eller i skogen? Utifrån det började jag titta på min garderob igen med nya ögon och planera den efter mitt levnadssätt.
 5. Min man började så småningom inspireras av detta. Han såg att det blev enklare för mig med mina kläder. Han såg att jag mådde bra och sparade tid och ville göra samma sak.
 6. Ungefär ett år senare (2016) började jag se över accessoarer, underkläder, sockor mm. Jag började utvärdera hur många jag egentligen behövde under en vecka och hur ofta jag ville tvätta.  Hur många bh, underkläder, sockor mm klarar jag mig på utifrån det?
 7. Omkring år 2017 såg jag att ett färgmönster började uppenbara sig. Då bestämde jag mig för att skapa mig en färgkod bestående av fyra färger. Det blev mörkblått, rosa, vit och inslag av brunt/beige. Detta skulle underlätta för mig ytterligare. Jag har så mycket beslut att fatta i mitt liv och kläder ska inte vara ett av dem. Färgkoden underlättar för mig att komplettera vad jag behöver och veta att allt i min garderob passar ihop. Utbudet av kläder där ute gör att det blir svårt att se igenom bruset. En färgkod gör det mycket enklare för mig att fatta köpbeslut både i den fysiska affären och när jag nätshoppar.
 8. Skorna är en process som ligger lite efter. Det är först det senaste året (2019) har jag börjat dedikera mig för dem. Innan har de inte fått så mycket fokus. Jag har nu 12 par skor totalt som bärs under alla årstider och vid olika tillfällen såsom träning, vardag, fest osv.
 9. Efter fyra år av skapande av kapselgarderob känns vissa kläder lite gamla och slitna och jag vill komplettera dem. Jag har i dagsläget 58 plagg i garderoben. Jag har landat i den siffran utan att ha ett specifikt antal som mål. I stället tänkte jag utifrån hur många byxor jag behöver, hur många t-shirts osv.

Min kapselgarderobs resa tog därmed fyra år – till och från dedikerat.

Så såg Claudias garderob ut före hon började rensa i den:

kapselgarderob - före

Foto: Claudia Gård

.. och så ser den ut nu:

Foto: Claudia Gård

Detta är hennes färgkod:

färgkodad kapselgarderob

Foto: Claudia Gård

Även barnens garderob är en kapselgardeob med perfekt ordning:

Foto: Claudia Gård

Vad är ditt bästa tips?

Mitt bästa tips är att förlåta sig själv för dåliga inköp. Det är steg ett eftersom det är då man kan släppa på ägodelar. Sedan gäller det att göra det lätt för sig att snabbt få bort dem. Därför har vi inte sålt så mycket grejor utan vi har skänkt det till välgörenhetsorganisationer. Det har blivit ett sätt för oss att donera pengar, då vi har inte har varit så bra på det. Så skänka gör både gott för andra och underlättar för oss!

Vad är det bästa med din kapselgarderob?

Det bästa är att min vardag blir lättare! Förutom det jag nämnde ovan med snabbare beslutsprocess vad gäller både inköp och vad jag ska ha på mig så ger färre kläder även mindre tvätt. Hela klädhanteringens kedja blir förkortad. Dessutom känner jag att jag äger mina kläder och inte tvärt om! Och jag upplever att jag tar hand om mina kläder på ett annat sätt. Till exempel när jag har jobbat och kommit hem byter jag alltid om till mina hemkläder. Detta för att spara på dem.

Kapselgarderoben har påverkat resten av ditt hem – berätta.

Yes. Vi har blivit minimalister och få ägodelar genomsyrar både vårt hem och även vårt förråd.

Har du något annat råd du skulle vilja ge?

Gör medvetna köpbeslut. Och börja där det är enklast för just dig att rensa. Kläder tyckte jag var enklast då de är 100% ens egna och andra behöver inte vara med i beslutsprocessen.

/Paulina

2 Kommentarer
 1. Malin N says:

  Väldigt inspirerande att läsa! Har tänkt göra en kapselgarderob till hösten, men tvekat. Eftersom jag är föräldraledig och ammar känns kläderna nu så tråkiga (vill inte använda mina finaste grejer då jag får kräks och kladd på mig dagligen) och systemet har varit att allteftersom jag kommer i mina vanliga kläder så lägger jag tillbaka dem i garderoben. Det innebär att garderoben nu är full med plagg som sitter halvbra efter min senaste graviditet, plagg jag älskar, men är rädd om, och plagg jag kan amma i men som inte är några favoriter. Tror det här var sista knuffen för att fixa en kapselgarderob i helgen!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Kommentera gärna!